HTML

Szülünk, oszt csók!

Mi nők, tudunk szülni. Leginkább magunktól, ha hagynák, hogy mi választhassuk meg a körülményeinket. Nem kell körénk nagy felhajtás. Ha mégis van, akkor könyörtelenül kommentelünk.

Írd meg a történetedet, közzétesszük! szulunkosztcsok@gmail.com Részletek itt!

Friss topikok

  • kolbászoszsömle: @vitek: Összehasonlítják a puertorikói bébisintért a bölcsődével. Nagyszerű! @Balance Of Power: R... (2011.08.02. 21:11) Szülünk, oszt dolgozunk?
  • sosperi: Gerébékről csak annyit, a hit és a hozzáértés kevés, a biztonságos otthonszülés csak szabályozott ... (2011.03.31. 03:02) A hard core szülés
  • Zivatarfelhő: @csutkababa: Nem akartam lesajnálni senkit, csak többet akartam megtudni egy szervezet működéséről... (2010.12.06. 20:17) A kormány szerint a kórházaknak nincs pénzük gátvédelemre
  • St Thomas: Szia! Köszönöm a díjat! Megtisztelő, hogy olvasol engem. Nekem is ki kell gondolnom pár dolgot ez... (2010.11.10. 11:27) Kreatív blogger díj
  • myazs: Bocsánat, kicsit hosszú lett, de egy éve várok rá, hogy "kiírhassam magamból". (2010.10.31. 22:23) Nagy Szülészet Teszt

Szülünk, oszt dolgozunk?

2011.07.31. 07:41 :: Tündér a varázspálcával

Kedves Jakab Andor! Jellemző az ízlésemre, hogy el sem olvastam a blogbejegyzésedet, amíg meg nem jelent egy "hurráoptimista" ellentétpárja. Már a címe alapján sem voltam kíváncsi rá. Gondoltam, "nem akarsz foglalkoztatni, jól van, ha te így, hát így, biztos van alapja, de nem érdekel." Mindig úgy éltem, hogy azt néztem, ki foglalkoztatna, nem pedig azt, hogy ki nem akar. Ezért van jó állásom, ahol a 20 hónapos gyerekem mellett is itthonról dolgozhatok, és megbecsülnek.

Igaz, soha nem jutott eszembe visszaélni azzal, hogy visszamehettem dolgozni a védett időszak alatt. Persze hallottam én is olyanokat, hogy valaki visszament dolgozni a gyerek hároméves kora előtt, aztán nem tudtak neki semmi munkát adni, és fénymásolt egy évig a régi, csoportvezetői fizetéséért. Nyilván ezt egy kis- vagy középvállalkozás nem engedheti meg magának, de igazából egyik cég sem kellene, hogy ilyet csináljon. Meg vagyok róla győződve, hogy a nők többsége nem akar visszaélni a védett helyzettel. Mi "csak" dolgozni akarunk, és nem szeretnénk, ha miattunk koplalna a család. Ha a törvény olyan, hogy a védelmünkkel hátrányos helyzetbe hozza a nőket foglalkoztató cégeket, akkor ott tényleg baj van. Andor, ha te így érzed, hogy hátrányos minket foglalkoztatnod, akkor biztos így is van. Félek azonban, hogy esetedben nem a törvény az egyetlen oka a női munkavállalók iránt érzett ellenszenvednek.

Most, hogy elolvastam, és Zsolt blogján a kommenteket is átfutottam, egy dologban biztos vagyok. Akkor sem alkalmaznál engem, ha bármikor kirúghatnál, azért, mert gyerekem van. Pl. most itthonról akarok dolgozni (ugyanannyi pénzért, mint gyerek nélkül tettem), valószínűleg ebbe nem mennél bele, mert frusztrálna, hogy kevésbé tudod ellenőrizni a munkámat. És később sem engem alkalmaznál, max. a férjemet, mert a gyerekkel mindig én maradnék itthon, ha beteg. Te, mint cégtulajdonos, egyértelműen rosszul jársz a nőkkel akkor is, ha nem véd minket semmi: a gyereknevelés keresztbe tesz a hatékonyságunknak, vagy annak, hogy ugyanolyan kontrollban tarts minket, mint a férfiakat. A törvény épp azért védi a nőket, mert hátrányos helyzetben vannak a férfiakhoz képest a munkavállalás terén. Mondjuk ki ezt is, ha már így ki akarsz mondani mindent. Ne csodálkozz, ha nekünk, nőknek, nem vagy szimpi. Nem is mennék ilyen emberhez dolgozni, van jobb is, köszi.

Andor, te biztos meg tudod oldani nők nélkül, és ne legyen emiatt lelkiismeret furdalásod. Máshol szükség van a nőkre, mert a munkájuk nélkül a mai társadalmak nem fenntarthatók. A büszke hímeknek is üzenem, ez van. Én annyit keresek, mint a férjem, és a gyerekkel jóval többet foglalkozom, mint ő. (Ő itthon sincs egész nap, mert 40 km-t ingázik.) Mikor dolgozom? Amikor anyukám, vagy a nővérem vigyáz rá, meg amikor alszik. Sokszor hajnalban fekszek le aludni. Persze a háztartást is én vezetem. Igazságtalan? Az. A férjemnek is, mert alig látja a gyerekét, meg nekem is, mert több munkát vár el tőlem az élet. Andor, ugye az átlagos pasi munkavállalóknak te sem adsz másfeles, vagy dupla fizut, hogy el tudják tartani a családjukat?

Nekem mondjuk biztos "szerencsém" van, két világnyelvet beszélek felsőfokon, két diplomám van, az egyik külkeres, meg egy rakat tanfolyamot is elvégeztem. A többi nőnek azt üzenem, a "Szülünk oszt csók" életérzés csak akkor lesz meg, ha többet tanulunk az átlagnál, vagy van egy olyan pasink, aki helyettünk is keres. Ne várjatok arra, hogy a társadalom majd megoldja. 

Mondjuk ki:

TÉNYLEG HÁTRÁNYOS EGY MUNKÁLTATÓ SZÁMÁRA NŐKET ALKALMAZNI, AKÁR VÉD A TÖRVÉNY, AKÁR NEM.

Lányok, kérlek, fogadjátok ezt el, és ne harcoljatok ellene, hanem még idejében készüljetek rá fel. Tanuljatok (érettségi egy nőnek semmire nem elég!), vállalkozzatok, vagy fogjatok ki egy pénzes pasit. Sok 18-20 éves lánytól hallom, hogy az eredeti tervei ellenére mégsem akar menni felsőoktatásba, mert majd letesz egy angol középfokút, meg egy ECDL vizsgát, oszt csók, lesz egy csodás állása.

Most szólok, talán még sokaknak időben: ez nem lesz elég semmire, kösd fel a textilt, és ha elfog a kétely, olvasd el újra és újra ezt:

 

Jakab Andor

 U.i.: A szarkazmust gyakran összekeverik az iróniával. Az irónia azt jelenti, hogy a szöveg szó szerinti értelme és a tényleges, a beszélő szándéka szerinti értelme különböző; a szarkazmus pedig azt, hogy a beszélő szándéka valakinek vagy valaminek a gúnyolása.

256 komment · 3 trackback

Címkék: jakab andor nők foglalkoztatása

A bejegyzés trackback címe:

https://szulunkosztcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr43113511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új Mt.: meglátni a jót 2011.07.31. 21:28:27

Nem szoktam sokat dicsérni a Fideszt ezen a blogon. Mélyen visszataszítónak érzem a Fidesz-kormány elmúlt egy évére jellemző nemzetieskedő-kereszténykedő melldöngetést, a nagyképűséget, az erőből politizálást, a latin-amerikai diktátorokat idéző populi...

Trackback: Szoftverfejlesztőné Háztartásbeli Andrea, a századik nőnapon, este 2011.07.31. 20:28:27

Ellopom ezt metaforává lett nevet - hatalmas karriert futott be hetek alatt, én ráadásul nagyon könnyen magamra is tudtam szabni, és mostanában többször el is gondolkodtam azon, hogy mit jelent a számomra.Néhány hónappal ezelőtt, amikor itt a blogon...

Trackback: Kiegészítés Jakab Andorhoz 2011.07.31. 17:21:44

Jakab Andor cikkével mindenki találkozott az elmúlt időszakban, ezért azt magyarázni nem is kell, a KKV szektor jajkiáltása atommeghajtással hasított át a magyar interneten. Nekem alapvetően nem tetszik a cikk, de egyetlen egy pont van benne, ami arra...

Valakinyolc 2011.07.31. 15:46:12

Kedves Tündér a varázspálcával! Jellemző az ízlésemre, hogy el sem olvastam a blogbejegyzésedet, amíg meg nem jelent az index címlapján. Már a címe alapján sem voltam kíváncsi rá. Gondoltam, "a nők így meg úgy, jól van, ha te így, hát így, biztos van alapja, de nem érdekel." Mindig úgy éltem, hogy azt néztem, ki blogol normálisan, nem pedig azt, hogy ki ír faszságokat. Ezért olvasok csak igényes blogokat, realista gondolkodásmódom mellett itthonról is olvashatok, és egyáltalán nem tartalmaz hülyeségeket.

Don Quixote de la Ferko 2011.07.31. 15:55:43

Háááát, ez biza nagyon szánalmasra sikeredett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 15:59:33

Reszben egyetertek, amsreszrol viszont nem. Miert is az anyukanak lehetne csak otthon maradni, ha a geyrek beteg? Miert csak ra esik a haztartasvezetes?

Szerencsere ma mar van jopar no is, aki jobban keres , mint a ferje, es ehhez meg karrieristanak sem kell lennie.

Amugy en is azt mondom: tanulni, tanulni tanulni.

Aki meg el akarja tartatni magat hosszutavon , nezzen kicsit az onbecsulesere.

Ansys 2011.07.31. 16:10:54

Wow, az egyik diploma külkeres?! RESPECT!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.07.31. 16:12:52

Szerintem az az egyetlen hossző távú megoldás, ha a gyereknevelési szokások olyan mértékben átalakulnak, hogy a munkáltató, akármilyen gyanakvó és furmányos is, nem tudja majd biztosra megtippelni, hogy apu vagy anyu szopik otthon a gyerekkel.

Ha Andoruknak ugyanakkora oka lesz a gyanúra a férfiakkal szemben is, majd letesz róla, hogy túljárjon mindenki eszén.

agent_x 2011.07.31. 16:15:38

Ó, hogy valaki ennyire ne értse az iróniát, pedig magyarul volt!

Úgy látszik, ebből hiányzik a felsőfokú...

K Tomoceusz 2011.07.31. 16:15:41

Átlagnő átlagszülése

: 1 db gyerek alatt van.

- munkaerő 20-65 éves koráig

: 45 évig.

kibaszott 45 évig nyínak, hogy szülés, meg kisgyerek,

pedig kisebb esély van arra, hogy szülni fog,
minthogy behívják katonának, mert a dilinyós jobbosok hadat üzennek amerikának.

100holdas 2011.07.31. 16:17:20

Édes Tündér a varázspálcával!
Irónia.Szarkazmus.
Így nevezik azt a stílust, amelyben Jakab Andor általad
pellengérre állított cikke íródott. Az ilyen felfogásához nemcsak olvasni kell tudni, hanem több kell: az értelem. Tudni a sorok közt is olvasni, no meg rendelkezni humorérzékkel is. Ja, és nem szabad
mindig minden magadra venni:-)

-ZR- 2011.07.31. 16:17:27

Reagál majd "igazi" dolgozó is a blogjában, vagy csak ilyen papírtologatók? Aki termel is, nem csak a bürokratikus jogszabályhalmaznak köszönhető fénymásolás/kávészünet tengely mentén él. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 16:18:52

@Quadrille Lobster: ja kb errol beszeltem en is. Oke szoptatas alatt azt mondom anyuka legyen otthon vele, de a gyerek 1 eves koratol siman otthon lehet apu is... Emlekeim szerint gyereket sem egyedul vallal tobbnyire az ember...

aha, persze 2011.07.31. 16:19:06

Ha Jakab Andor írására így reagálsz, akkor eléggé félreértetted, és javaslom, nézz utána a következő kifejezések jelentésének:
Irónia
Cinizmus
Átvitt értelem
Sorok között olvasás

Tudod, a világ nem csak olyan emberekből áll, mint te, akik egyszerűek, mint a százas szög.
J.A. bizony, ironikusan mutatott rá a problémára.

Csak azért írom ezt, mert nekem is volt már nézeteltérésem abból, hogy egyes embereknek az általános iskola harmadik osztályában megkövetelt szövegértés sem megy.

Hisztizni már tudsz, most kösd fel a textilt: el kell kezdened gondolkozni is.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.07.31. 16:19:24

hát, a problémát nem sikerült megérteni, az arra adott választ meg nem sikerült megfogalmazni.

de legalább mondtál is valamit, meg nem is, mint a népmesei okos lány.

álljon itt még egy találós kérdés: ha egy átlagos mikrovállalatot lazán csődbe vihet az, hogy mondjuk a 5 alkalmazottból 2 egyszerre elmegy szülni (és mondjuk 2 gyereket/fő) akkor az Jakab Andor hibája-e?

pberencz 2011.07.31. 16:20:52

Pedig nem ártott volna elolvasni azt a fránya blogot...
De mivel nem vette rá a fáradtságot a varázspálcás tündér (pedig nem volt túl bonyolult a nyelvezete, simán érthető még akár diplomák nélkül is), ezért csak annyit mondhatok: Okosabb lett volna ezúttal csöndben maradni.

pizzaboy 2011.07.31. 16:21:22

nem értem miért kell személyes sértésnek venni egy blogbejegyzést. nem a nők ellen szólt, hanem az általános magyar munkaerőpiac helyzetéről.

almodhi 2011.07.31. 16:23:26

Kedves posztíró!

Én sem venném Önt fel. Nem azért mert nő. Nem azért mert gyereke(i) van(nak). Hanem mert képtelen felfogni egy kb. kétoldalas szöveg értelmét.
Azaz dehogy. Tud ablakot pucolni? Kávét főzni? Akkor négyórában jöhet. De nem fizetek sokat. :-)

$pi$ 2011.07.31. 16:23:44

Nem egyszerűen nem akartad elolvani a cikket, de amikor elolvastad, akkor nem is nagyon sikerült megérteni. Különben nem írnál olyanokat, hogy "nem a törvény az egyetlen oka a női munkavállalók iránt érzett ellenszenvednek".

Hidd el nem kell mindent támadásnak venni, nem kell mindenkinek nekimenni mert egy idő után tele lesz a púpja az embereknek veled. Tudod, mint a fanatikus feministákkal... ;)

nincs_nick 2011.07.31. 16:24:00

Kedves Tündér a varázspálcával! Téged Andor nem azért nem alkalmazna, mert nő vagy, hanem azért, mert még az egyszerű írását sem tudod értelmezni két diploma után sem és ezt még világgá is kürtölöd. Gy.k.: nem a szülő nőkkel van baja, hanem azzal, hogy ma olyan pénzbeli terhek rakódnak egy vállalkozásra, amik miatt nem éri meg vállalkozni. Ráadásul mindezt ironikus stílusban közölte, de ezt nyilván nem tanították a külkeren. (Az egyáltalán diplomát ad?:D Vigyázz ironikusan írtam ezt az utolsó mondatot, hogy gyakorolj.)

Don Quixote de la Ferko 2011.07.31. 16:25:56

Tündérke.

Kapd elő a varázspálcát, oszt érzelmek helyett próbálj tényekkel operálni az eredeti blog kőkemény valósága ellen.

A NYENYI, NYUNYI, NYINYÓ, NYUSZÓ féle agymosás senkit nem érdekel.

Ansys 2011.07.31. 16:26:10

A külkeren ezt nem tanították?

"Ha Jakab Andor írására így reagálsz, akkor eléggé félreértetted, és javaslom, nézz utána a következő kifejezések jelentésének:
Irónia
Cinizmus
Átvitt értelem
Sorok között olvasás

Tudod, a világ nem csak olyan emberekből áll, mint te, akik egyszerűek, mint a százas szög.
J.A. bizony, ironikusan mutatott rá a problémára.

Csak azért írom ezt, mert nekem is volt már nézeteltérésem abból, hogy egyes embereknek az általános iskola harmadik osztályában megkövetelt szövegértés sem megy.

Hisztizni már tudsz, most kösd fel a textilt: el kell kezdened gondolkozni is."

2011.07.31. 16:26:11

JA egész írása arról szó, hogy a jelenlegi törvények, az állam ilyen helyzetbe hozza(ná). Igen, vannak cégek Mo is, melyeknek olyan jól megy, hogy munkatársaiknak minden földi jót biztosítani tudnak - lásd Kürt a példának kedvéért- és engedélyezi az otthoni munkát. De ezen cégek ritkák, mint a fehér holló. A cégek 90% a magyar állam elképesztő korruptsága és impotenciája miatt görnyedezik a terhek alatt. A cikk erről szól. . JA pedig azt írja le, miért is nem vág bele(egyáltalán). JA a cikk elején leírja, neki is van felesége, gyereke. De nem tud(na) mit tenni. Semmi nő ellenesség, gyerekellenesség nincs benne. Hanem vádirat a magyar állam ellen. Hogy képtelenség vállalkozni tisztességesen. s ha már itt tartunk, nekünk férfiaknak se könnyű, hogy tisztességes munkával boldog életet biztosítsunk a szeretett nőnek és gyereknek(vagy többnek), tisztességes munkával. Természetesen igaza van, nőknek az egész világon nehezebb munkát találni hol csak egy hajszálnyival(Amerika, Kanada, Skandinávia), más helyeken pedig lehetetlen. Szerintem olyat látott bele a cikkbe, ami nincs. JA a jelenlegi törvényekről és államról írt kritikát.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 16:26:30

@aha, persze: Az a baj, hogy a mai vilagban siman elkepzelheto , hogya Jakab Andor fele iras nem csak cinizmus, vagy ironia, hanem valaki tenyleg kokemenyen IGY GONDOLJA. Es nem csak nagy allami lehuzasra es egyeb huncutsagokra probalkozik felhivni a figyelmet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 16:28:13

Nem kell messzire menni, erdemes benezni neha a munkahelyiterror blogba, mik vannak.

2011.07.31. 16:30:26

@tildy:):
aki kőkeményen úgy gondolja, azzal sajnos nem lehet mit kezdeni.

aha, persze 2011.07.31. 16:31:11

@tildy:):
Nem. Nem gondolja úgy, mert nem úgy írja. Mondom: szövegértés. Ja, a szövegértéshez nem elég egy végigült egyetem diplomája, ahhoz intelligencia kell.

vitek 2011.07.31. 16:32:07

A kedves posztoló kiváló példája annak, hogy milyen az amikor nők teszik elkeserítővé a nők helyzetét. Azt sulykolja a férfiakba, hogy hagyják a nőre a gyereknevelést, azt sulykolja a nőkbe, hogy az ő dolguk a gyereknevelés és nem a munka, és végül azt sulykolja a munkaadókba, hogy nőt ne alkalmazzanak. Ráadásul közli, hogy ez így van jól, ne harcoljunk ellene. És ezek után még elvárná a szerző, hogy szüljünk. Elmondom mi kéne ahhoz, hogy több gyerek szülessen: jó színvonalú, ingyenes, mindenki számára hozzáférhető óvodai és bölcsődei ellátás, illetve a férfiak nagyobb fokú részvétele a gyereknevelésben. Sajnos ez a poszt épp ez ellen lép fel.

Mária 2011.07.31. 16:33:49

Még a Hírcsárda blog kellene, hogy írjon valamit róla, és azzal minden szempontból körbe lenne járva az eredeti posztban felvetett téma :D

pberencz 2011.07.31. 16:36:57

@tildy:): Hadd kérdezzem meg: Ön hány 25 és 35 év közötti nőt venne fel, a mondjuk maximum 5-6 főt foglalkoztatni tudó vállalkozásába, ahonnan aztán nyugodtan elengedhet bárkit is (vagy akár többeket is) szülési szabadságra?

antalpet 2011.07.31. 16:37:22

Kedves Blogíró, (vagy miképpen szólítsalak)!
Szerintem Te sem, mint Zsolt, a lényeget vetted ki az írásból. Ezért lehet Magyarországon oly nehezen elérni valamit, mert sokan azt gondolják, hogy amit értettek alatta, arról van szó, pedig teljesen NEM! Nem baj, csak behozzuk azt elmaradt 100 évet... (Mármint a szülő nők ennyire vannak a cégvezetők agyától lemaradva, vagy túlhaladva. Kinek hogy tetszik! :-) )

Billy a kölyök 2011.07.31. 16:39:47

A posztíró tipikus példája annak a fajta nőnek, aki rettenetesen el van telve magától, éppen csak nem a nyakába akasztva hordja a diplomáit, miközben egy rövid, egyszerű és világos szöveget sem képes értelmezni, amit pedig egy általános iskola hatodik osztályos tanulójától is joggal lehetne elvárni.
Aztán persze háborog, és kvótákat követel, mert nem kapkodnak utána a cégek, hogy topmenedzsernek alkalmazzák. Mert őt ugye, hátrányosan megkülönböztetik! Még véletlenül sem benne van a hiba!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 16:40:34

@aha, persze: Nem feltetlen. Kell hozza egyfajta mentalitas, netan ironiaertes, netan az , hogy korabban hasonlo modon ne verjek at a palankon.

Lattam mar intelligens embert nagyon komolyan megvezetni ironiaval , mert egyszeruen korabbi tapasztalatai alapjan total hiheto volt a tortenet amit hallott, es komolyan vette , vagy csak egyszeruen nem volt olyan paszban, hogy mogottes jelentest tulajdonitson neki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 16:42:50

@pberencz: a szakmamban (fejlesztes) legalabb 3-at . Ferfias nok vannak ebben a szakmaban es tobbnyire orom nekik a munka.

aha, persze 2011.07.31. 16:45:54

@tildy:): Igaz, kell egy kis talpraesettség, egy kis életrevalóság. És ha ez mind nincs, akkor születnek az ilyen buta posztok, mint ez is.
Az egy dolog, hogy ezen poszt írója égeti magát, de az nagy gond, hogy rossz irányba mutogat ujjal, és rossz irányba fújol.

$pi$ 2011.07.31. 16:47:02

@tildy:): Azért ne essünk tévedésbe. Itt nem egyszerűen az irónia hiányáról van szó.

A csávó leírta, hogy ma magyarországon a kisvállalkozás a tönkremenés szélén egyensúlyoz, többek közt nem tud fiatal női munkaerő(ke)t felvenni, mert ha ezek a munkaerő(k) el találnak menni szülési szabadságra, akkor tönkremegy. Erre születik egy blog, hogy a szerző ellenszenvvel viseltetik a a női munkavállalókkal szemben...

Szerintem irónia nélkül is megérthető lett volna az eredeti cikk, nem?

sztahanovica 2011.07.31. 16:49:06

Kedves Posztoló!

Nagyon tetszett kultúrált és intelligens írásod, és majdnem minden szavaddal egyetértek, de miután Jakab Andort is elolvastam, az a benyomásom alakult ki, hogy szerintem Őt félreértetted. Jakab Andor vitriolos kritikát írt, de ez a kritika nem az anyák ellen irányul, hanem a magyar adó és járulékrendszer vállalkozás-ellenes jellege ellen szól.

Igen, nő vagyok, igen, szültem 4 gyereket, igen, utána alaposan szívtam az elhelyezkedéssel, pedig igen, van két középfokú nyelvvizsgám és két egyetemi diplomám.

De igyekszem nem paranoiás lenni.

Senkinek sem jó ez a rendszer a politikai eliten kívül, amely remekül élősködik a magyar társadalmon.

Ne hagyd, hogy újabb árkok keletkezzenek ebben az amúgy is árkokkal teli társadalomban. A magyar asszonyok, a magyar anyák nem ellenfelei, hanem szövetségesei a magyar férfiaknak, a magyar apáknak, akár munkáltatók, akár nem, vagy legalábbis így kéne, hogy legyen. Ezt mantrázd magadnak, ne azt, hogy Jakab Andor megtámadta a magyar anyákat. Nem a magyar anyákat támadta.

Üdv, SZ

Don Quixote de la Ferko 2011.07.31. 16:49:36

@tildy:):

:))))

Azért fejlesztés és fejlesztés között van némi különbség.

zellerlevél 2011.07.31. 16:53:39

Szerintem kár kiélezni ezt a témát férfi-nő kérdésre, mert nem az. Aki ebből a szempontból nézi a dolgokat, az szükségszerűen oda jut, ahová az eredeti cikk írója, vagy ahová ennek a cikknek az írója. (Indulat, háborgás.)

Mind a férfiak, mind a nők foglalkoztatásának vannak hátrányai, és előnyei is. A munkáltatók között is vannak, akik előnyben részesítik a nőket, míg mások a férfiakat. (Nekem volt olyan munkahelyem, ahol a főnök kifejezetten kereste a gyeten lévő nőket, mert több részmunakidős kismamával sokkal jobban meg tudta szervezni a munkát. Tessék kipróbálni: papíron 5 emberrel lehet folyamatos műszakos beosztást készíteni. De a szabadnapok kiadása ezerszer könnyebb, ha ugyanezt a munkát 10 félállásos ember végzi.)

Ebből a szempontból mindegy, hogy milyen munkajogi szabályok vannak, aki nem akar nőt/férfit foglalkoztatni, az nem is fog, akármilyen szabályok lesznek, vagy nem lesznek.

A mostani munkajogi szabályváltozások többségénél megtalálható a logikus ok. Pl. az, hogy a kismamákat nem lesz köteles a munkavállaló "másnap" visszavenni, nem a munkáltató érdeke, hanem a kismama helyett felvett munkavállalóé, aki nagy eséllyel egy másik nő...

Ha ilyen szemüvegen keresztül is megnézzük a dolgot, egyészen másképpen néznek ki a módosítások.

@K Tomoceusz: Valóban, vannak ilyen nők is, nem is kevesen. De a többség nem ilyen.
És akinek egynél több gyereke van, az minden további gyerek után egyre kevésbé mer panaszkodni, mert hamar megkapja, hogy akkor mi a csudának vállalt ennyi gyereket...

(Az, hogy Amerikának hadat üzenjünk, kb. annyira esélyes, mint az, hogy te szülj egy gyereket.) ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 16:54:05

@luciferko: Szerintem aki jo benne, mindegy milyen programnyelvet kell hasznalna, kepes megtanulni es jol alkalmazni... De ez mar nagyon nem ide tartozik....

Don Quixote de la Ferko 2011.07.31. 16:57:19

@tildy:):
Tudom, csak kötözködtem, máshogy fogalmazva, fejlesztés a vas, ami belekerül, az csak program, ami működteti.

2011.07.31. 16:57:55

@sztahanovica:
Minden szavával egyetértek :)
JA írása egy remek elitkritika volt. Ők ugrasztanak össze minket. A politikusok, a gazdasági elit.

zellerlevél 2011.07.31. 16:58:30

@$pi$:
És volt pár tévedés a cikkben, most nem keresném vissza, de úgy emlékszem, hogy a táppénz alatt fizetendő járulékokról írt, ami nem létezik (soha nem is létezett), a kismamák után még táppénzhozzájárulás sincs. Sőt, most már betegszabadság sincs a terhességi táppénz előtt. Ezek a változások mind a munkáltató érdekeit szolgálják.

Ipari-antidepresszió 2011.07.31. 16:59:43

Szerintem JA azt pedzegeti, hogy egy nem túl erős pénzügyi hátterű kisvállalkozásnak miért kellene szociálpolitikát játszania? Azt is hozzá kellene tenni, hogy a magyarországi alkalmazottak nagy része ilyen kis cégnél dolgozik, amit egyszerűen csődbe vihet egy ilyen szabály, ezért inkább kerülik a "veszélyes" dolgozókat. Igazságosabb lenne, ha nem a cégre hárítanák ezt a költséget, hanem valami TB juttatás lenne. A magyarországi adórendszer kb. úgy van tervezve, mintha tőkeerős nagyvállalatok léteznének csak. Egyáltalán nem foglalkozik az induló vagy kis vállalkozásokkal, pontosabban inkább hátráltatja a növekedésüket ilyenekkel. Gyakran nem arról kell dönteni hogy hátrányos a szülőképes női munkaerő, hanem potenciálisan csődbe is viheti az egész vállalkozást.

$pi$ 2011.07.31. 17:00:10

@zellerlevél: A legfontosabb, amiről manapság senki sem beszél az az, hogy a dolgozók könnyebb "elküldhetősége" munkahelyeket teremt.

Minél több jogszabály védi a munkavállalót a kirúgás, leépítés ellen, a munkáltató annál jobban meg fogja gondolni, hogy felvegyen -e valakit vagy megpróbálja házon belül, túlórával elintézni az időlegesen megnövekedett munkamennyiséget.

_Molly 2011.07.31. 17:01:25

@nincs_nick: "...ma olyan pénzbeli terhek rakódnak egy vállalkozásra, amik miatt nem éri meg vállalkozni. (..) Ráadásul mindezt ironikus stílusban közölte"

---
Hát akkor én sem értem az iróniát.

Kérlek, magyarázd el, hogy mi irónia volt abban, hogy Jakab szerint nem éri meg 50 éves embert foglalkoztatni a védett kor miatt? Hiszen jelenlegi szabályozás szerint a VÉDETT KOR 60 ÉVES KORBAN kezdődik meg!

Cikizitek a jelen poszt íróját a szövegértése miatt - a Jakabtól ugyanezt miért nem kéri számon senki?!

Lásd.:
www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=16506&articleID=42130&ctag=articlelist&iid=1

$pi$ 2011.07.31. 17:01:48

@zellerlevél: Manapság nem lehet könnyű követni a jogszabályok változását. Még jó, hogy programozó vagyok... bár lottómilliárdosnak jobban szeretnék lenni. ;)

Don Quixote de la Ferko 2011.07.31. 17:02:11

@zellerlevél:

"A mostani munkajogi szabályváltozások többségénél megtalálható a logikus ok. Pl. az, hogy a kismamákat nem lesz köteles a munkavállaló "másnap" visszavenni, nem a munkáltató érdeke, hanem a kismama helyett felvett munkavállalóé, aki nagy eséllyel egy másik nő...

Ha ilyen szemüvegen keresztül is megnézzük a dolgot, egyészen másképpen néznek ki a módosítások. "

A kettes számú ellenblogban már kérdeztem:

Milyen költségekkel jár a kismama a munkáltatónak.
Talán itt kéne kezdeni, oszt egyből eltűnne a téma árnyaltsága.

$pi$ 2011.07.31. 17:04:31

@_Molly: Az a 50-60 éves különbség titka az lehet, hogy 10 év egy vállalkozás életében hamar elrepül. Ha pedig most felveszel egy 50 éves embert, akkor az 10 év múlva 60 éves lesz.

De lehet, hogy tévedek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.31. 17:05:14

Nem ezen kéne felháborodni, gyerekek. Az eredeti egy olyan esettanulmány, ami részben elavult, részben hamis adatokkal dolgozik - mindezt magyar sajátosságnak beállítva.

Érdekes egyik oldalról a siránkozást hallgatni, hogy itt milyen munkajogi törvény készül, hogy itt aztán kizsákmányolás lesz - máshol meg olyannak állítják be a munkáltató életét, mintha legalább francia körülmények között (szabadság, morál, szakszervezetek) kellene túlélnie valahogy.

Ősrégi polfórumos trükk magunkat munkaadó cégtulajdonosnak beállítani, aki szomorúan teszi szét a karját minden neki nem tetsző politikai élethelyzetre: ő segítene szívesen (hiszen ő SEGÍT ezeken az embereken), de hát így sajnos ki kell rúgnia 10 beosztottat. Hogyne.

zellerlevél 2011.07.31. 17:07:57

@$pi$: Igen, ez így van, nem csak a túl óra miatt, hanem pl. az ötvenen felüliek foglalkoztatásánál is.
Ha nem lehet elküldeni valakit, csak azért, mert öt éve van hátra a nyugdíjig, akkor a "jobb a békesség" elven fel sem veszik őket.
(Most kínlódok éppen valakivel, aki a nyolc óra munkaidőből legjobb esetben hatot dolgozik. Ahhoz, hogy elküldjem, kell pár figyelmeztető, kell pár panasz a munkatársaitól, és még akkor is számíthatok munkaügyi vizsgálatra. Nem azért akarom elküldeni, mert idősebb, hanem azért, mert nem dolgozik rendesen. Jövőre simán elküldhetem, minden balhé nélkül. A többi, hasonló korú munkatársa meg marad, mert akarnak és tudnak is dolgozni.

zellerlevél 2011.07.31. 17:08:45

@$pi$:

Ezért van nekem munkám. :)
Mi lenne, ha mindenki tudná követni? Nem lenne szükség rám. ;)

MissMarple 2011.07.31. 17:09:49

Nem olvastam el végig a bejegyzésed kedves posztoló. Elég volt az eleje is. Totálisan tévedésben vagy! Miért is a munkáltató a hibás, miután havonta a közösbe vagyonokat tol be utánad, és ha szülsz, akkor neki további pénzébe kerülsz? Véletlenül nem a jóságos állam bácsi a hunyó????

Ipari-antidepresszió 2011.07.31. 17:10:06

@zellerlevél: Egyáltalán, mi köze a munkáltatónak ahhoz, hogy miért nem tud dolgozni az illető? Miért akarják a szociális ellátórendszer költségét rálőcsölni egy teljesen ellenérdekelt félre?

zellerlevél 2011.07.31. 17:12:03

@luciferko:

A terhesség alatt:
- ha dolgozik, akkor vizsgálatok ideje alatt helyettesíteni kell
- ha nem dolgozik, akkor nincs költség
A gyás alatt:
- ketyeg a szabadsága
A gyed alatt:
- jelenleg az első évben képződik szabadsága. Ez utóbbi kettő a visszajövetelekor fizetendő.
A gyes alatt:
- semmibe nem kerül.
Ha visszajött:
- a gyerekápolási táppénz alatt helyettesíteni kell. A gyerekáp. táppénznek szintén nincs munkáltatói tp. hozzájárulása.

_Molly 2011.07.31. 17:13:17

@$pi$:

Persze, értem, amit írsz.
De túl azon, hogy manapság senkinek sincsenek 10 évre szóló garanciái, azt azért mégis megkérdezném: ha egy munkavállaló 10 éven át tökéletesen megfelelt egy adott vállalkozó vagy cégvezető igényeinek, akkor miért akarná őt 60 éves korában lapátra tenni.

De ettől függetlenül is érthetetlen, hogy miért fájjon MÁR MOST a feje egy vállalkozónak amiatt, hogy 11-15 év múlva hogyan fogja kirúgni az idén fölvett szakembert? :-o

Én mégis inkább arra tippelek, hogy Jakabnak fogalma sincs a jelenlegi törvényi szabályzókról.

$pi$ 2011.07.31. 17:14:23

@zellerlevél: No igen, ez így van. Amit mindenki tud azt nehéz eladni. ;)

Mondjuk én is jártam így állami vállaltnál:

- Nem rúghatod ki, mert beperel minket...
- Nem csinál semmit egész nap.
- Akkor sem.
- Szameg!

Don Quixote de la Ferko 2011.07.31. 17:15:16

@zellerlevél:
Tehát van költség, meg nincs.

Mi lesz mostantól?

Piréz Vitéz 2011.07.31. 17:15:27

Már a vulgármarketinges csóka válasza alatti kommentekben is nem egy fiatal nő, meg nyugdíj előtt álló mutatta be, hogy mennyire nem fogták fel a probléma lényegét. De mindezt ennyi soron keresztül taglalni és közben folyamatosan azt ismételgetni, hogy te mekkora sikeres ember vagy az x diplomáddal, tanfolyamoddal, fizetéseddel, stb, és igazából nem is érdekel az egész, hát az valami egészen zseniális :)

"Nem is mennék ilyen emberhez dolgozni, van jobb is, köszi."

Akkor honnan ez a hatalmas érzékeny sértődöttség, ami minden sorból sugárzik? Ha akkora barom az eredeti író, minek válaszolni rá és felhúzni magad? Komolytalan az egész, na.

Az a jobb oldali szavazás meg aztán egészen demagóg...

Ipari-antidepresszió 2011.07.31. 17:15:39

@Modor Tibi: Az is figyelemre méltó, hogy már lassan senki nem képes követni a szabályozást. Vállalkozó sem úgy lesz valaki, hogy az összes aktuális szabályt elolvassa, hanem van a fejében valami tudásanyag és nekiáll dolgozni. Van a fejében annyi, hogy "a szülő nők költséget jelenthetnek, akkor kerülöm őket. Nem engedhetek magamnak semmi extra kiadást, mert épp hogy csak megélek így is." Én még azt is el tudom képzelni, hogy utánaolvasott és ezeket a szabályokat találta és ez alapján vonta le a következtetést.

lehuto 2011.07.31. 17:16:15

Szerintem meg egyszerûen az a baj, hogy ebben a kurva országban két diplomával meg mittudomén hány nyelvvizsgával a zsebedben az önérzeted nagyobb, mint a szövegértési képességed...

2011.07.31. 17:16:45

@_Molly: Ha olvastad volna a törvénytervezetről szóló híreket, tudnád, hogy azért írt Jakab 50 évről, mert le akarják vinni a védett kort 50 évre.

$pi$ 2011.07.31. 17:17:42

@_Molly: Valószínűleg benézte a számot. Vagy valami régi jogszabályt ismer (nem tudom a régi jogszabályt meg az újat se, ha egyáltalán van új).

Attól a cikk egészében még valós, nem? Ha esetleg nem is egyezik minden szám fillérre és évre pontosan...

Don Quixote de la Ferko 2011.07.31. 17:19:32

@zellerlevél:
A GYED-et az első orbán rezsim hozta vissza.
Most elveszi?

Ügyes.

_Molly 2011.07.31. 17:19:50

@Lrdx: Én arról olvastam, hogy MEG AKARJÁK SZÜNTETNI a védett kort.

Ha te másként tudod, légyszi dobj egy linket! Köszi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 17:20:04

@Ipari-antidepresszió: Az a baj a mindenfele blogposztokkal, hogy bizonyos torvenyi dolgokat ferditve, hamisan allit be. Egyik ilyen pont az 50 evesnek vedett kor temaja, amitol meg piszok messzi van valojaban, a masik pl. a szulo novel jaro munkaltatoi koltsegek. Ha mar a plotikat fricskazza, akkor legalabb a jogszabalyokat pontosan, szepen, ahogy a csillag megy az egen.... Kulonben igy lesz a vidd ki a bilitbol idd ki a bilit.

Ipari-antidepresszió 2011.07.31. 17:20:07

@zellerlevél: Az a kérdés, hogy mi köze a munkáltatónak a szociális ellátórendszerhez? Ha fáj a foga a dolgozónak, akkor talán ki kellene fizetni a fogászatot? Ha elromlik a dolgozó autója, akkor meg kellene javíttatni? Ha elmegy szülni a dolgozó, akkor ...? Szóval a dolgozó eladja a munkaidejét, ha van neki. Ha nincs neki, akkor nem tudja eladni.

$pi$ 2011.07.31. 17:21:23

@lehuto: Hát igen, az elmúlt 10-17 évben kiosztott diplomákat ugyanúgy felül kellene vizsgálni mint a rokkantnyugdíjasokat.

Az a gyanúm, hogy a középiskolai törzsanyag számonkérése elegendő lenne a diplomák 70-80%-ának a visszavonásához. Bizonyos sikerszakokon az ált. iskola törzsanyaga is elegendő lenne.

zellerlevél 2011.07.31. 17:22:24

@luciferko:

Nem sok változás lesz a költségekben.

A héten megkerestem a törvényjavaslatot, ami 2012-től várhatóan lesz a munka tvkönyve helyett, és megállapítottam, hogy a médiában megjelentek fele sincs benne, ami benne van, az meg nem pontosan úgy. (Ráadásul ez egy tervezet, majd meglátjuk, mi lesz belőle.)
A pótlékokra vonatkozóan végeztem is számítástokat két cégre, ha a javaslatot szavazzák meg, mindkettő kevesebb pótlékot fog kifizetni a következő évben. Ez a munkáltatókat előnyösen, a munkavállalókat hátrányásan érinti. De: érdemes elgondolkodni azon, hogy pl. az éjszakai műszakban végzett munka önmagában indokol-e 140 %-os bért. Bizonyos helyeken talán, ahol én vizsgáltam, ott egyértelműen nem, mert a munka jellegéből adódóan az éjszakai műszak inkább ügyeleti jellegű, vagyis kevés munkával jár, részben lehet aludni, miközben a délelőtti műszakban ötször annyi munkát végeznek 100-os bérért.

gastro, missing in action 2011.07.31. 17:23:13

" Akkor sem alkalmaznál engem, ha bármikor kirúghatnál, azért, mert gyerekem van. Pl. most itthonról akarok dolgozni (ugyanannyi pénzért, mint gyerek nélkül tettem), valószínűleg ebbe nem mennél bele, mert frusztrálna, hogy kevésbé tudod ellenőrizni a munkámat"

---na most ez miért is baj? mármint, hogy a munkaadó ellenőrizni akarja az alkalmazottját, hogy valóban dolgozik-e (ti: nem facebookozik, nem a privát bizniszeit intézi munkaidőben, nem avon-t, pizzát, mittudoménmit rendel). Mert lehet, hogy elvégzi az adott munkát 4 óra alatt, de ezt a főnök nem tudja így ellenőrizni, és nem tud a maradék 4 órára munkát adni, mert azt hiszi, hogy a 8 alatt lett elvégezve.. stb...

$pi$ 2011.07.31. 17:23:36

@tildy:): Akkor ebben a blogban a számokkal kellett volna vitatkozni nem? Akkor a jogszabályokat kellett volna érvként felhozni, ugye?

(nem kötözködöm, kérdezem:)

Ipari-antidepresszió 2011.07.31. 17:25:59

@tildy:): Van védett kor, de hogy pontosan mikortól, azt nem tudom. A szülő nőre is voltak/vannak kiadások, de már nem tudom követni, hogy mik. Nyugodtan lehet belőle az, hogy akkor inkább kerüljük, nehogy utólagos törvénykezéssel valami extra kiadás érje a céget. Mindenképp van/volt olyan kormányzati szándék, hogy szociálpolitikát rálőcsöljön magáncégre. Ez kis cégekre életveszélyes.

K Tomoceusz 2011.07.31. 17:26:20

@zellerlevél:
Félreérthető voltam.

Nem a nők nyínak 45 évig, hanem a munkáltatók.

Űgy rettegnek a szüléstől a cégek, mintha az egy mindannapos eset lenne.

Pedig a magyar nők 1-et sem szülnek átlagosan - egész életükben.

Ha meg azt vesszük, hogy a magyar nők élete milyen hosszú, akkor
nagyobb az esély egy hadüzenetre amerika ellen.
60 éve se volt, hogy a jobbosaink ilyen okosságot csináltak.

Ipari-antidepresszió 2011.07.31. 17:29:01

@zellerlevél: Éjszakai munkához volt szerencsém és az vele a probléma, hogy teljesen felborul az ember bioritmusa és beáll valami félkómás állapotba az ember. Állítólag jóval nagyobb a szív és keringési problémák előfordulása, ha ilyen munkarendben dolgozik az illető. Szóval ilyenkor eladja az ember az egészségét.

zellerlevél 2011.07.31. 17:29:44

@Ipari-antidepresszió:

Még mindig nem egészen értem.

A munkáltatónak semmmi köze a betegségekhez, de ha egy munkavállalója beteg, akkor gondoskodnia kell helyettesítésről. Ezt vagy megoldja házon belül, és akkor túlórát fizet (vagyis magasabb összeget, mint egyébként), vagy felvesz valakit, amivel pl. többletadminisztráció jár.

Egyébként meg, ha a munkavállalója beteg lesz, és nem szüléssel, gyerekkel kapcsolatos a táppénz, akkor:
- a betegség első 15 napja betegszabadság, amit a munkáltató fizet, és terhei is vannak
- a 16. naptól pedig nem fizet a dolgozónak, terheket sem, de fizet táppénzhozzájárulást, a táppénz harmadának megfelelő összeget.

Valóban, megkérdőjelezhető ennek a jogossága, de én nem vagyok törvényalkotó, szóval sokat nem tehetek ellene.

Don Quixote de la Ferko 2011.07.31. 17:30:07

@zellerlevél:
Magyarul a dolgozónak mindegy, copik tovább, a munkáltató copik tovább, a buli egyedüli nyertese a 2013. évi kampányban SzíjÁrtó elvtárs, aki nagy mellénnyel tupírozza I. Jótevőt.

$pi$ 2011.07.31. 17:31:25

@K Tomoceusz: "Pedig a magyar nők 1-et sem szülnek átlagosan - egész életükben.": Ez marhaság.

"Ha meg azt vesszük, hogy a magyar nők élete milyen hosszú, akkor nagyobb az esély egy hadüzenetre amerika ellen.": Nettó hülyeség.

"Nem a nők nyínak 45 évig, hanem a munkáltatók.": A 45 évből sacc per kábé 10% az átlagos szülés-gyed-gyes akármi, plusz mondjuk 5% a "nem megyek munkába mer okádik a kölyök".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 17:31:42

@Ipari-antidepresszió: Emlekeim szerint 5 evvel nyugdij elott, de nem akarok hulyeseget irni, meg kell nekem is nezni... Itt is irnak 5 evrol is meg 55 eves korrol is: www.delmagyar.hu/belfold_hirek/garantalja_a_kormany_a_vedett_kor_intezmenyet/2231923/
@$pi$: De. Ezt talan a poszt irojatol erdemes megerdezni.

_Molly 2011.07.31. 17:35:48

Éppenséggel, ha egy munkáltató igazán GARANCIÁT akar arra, hogy csak és kizárólag "jó minőségű áruért" kelljen fizetnie (munkabért), olyanért, aki soha nem beteg és akire hosszútávon lehet számítani, akkor:

1.) 65 éves alattiakat egyáltalán nem kéne foglalkoztatnia:

"A daganatos betegségekben meghaltak 40 százaléka 65 év alatti, tehát kiemelkedően magas a korai halandóság ebben a betegségcsoportban.Az elmúlt harminc évben közel 30 százalékkal nőtt, miközben az Unió országaiban folyamatosan csökkent."

2.) Fiatal férfiakat egyáltalán nem kéne foglalkoztatnia:

"Annak valószínűsége, hogy egy magyar férfi túléli a 65. életévét, csupán 59 százalék. A középkorú magyar férfiak rossz egészségi állapotát és korai, magas halálozási arányát főként a tartós stressz, a depresszió, a munkahelyi és társadalmi elvárások okozzák."

"...az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint a 35 és 65 év közötti férfiak ötször gyakrabban halnak meg szív- és keringési betegségekben, mint a nők. A rövidebb várható élettartam további oka lehet, hogy a férfiak, főként fiatalabb korban szeretnek rizikósan élni: a 16-24 éves férfiak mortalitása közúti balesetek vagy drogok miatt háromszor magasabb, mint a hölgyeké.
A férfiak öngyilkosságot is gyakrabban követnek el, mint a nők"

Jofiu 2011.07.31. 17:36:31

Ennek az elnyújtott sértődött kifakadásnak és önigazolásrohamnak mi értelme volt?
Szerintem sem értetted meg, és rácuppantál egy részkérdésre ami példa/tényező volt, nem konklúzió! Még ha itt konklúzióként tálalod is nagybetűsen.
Másokkal ellentétben szerintem nem az iróniát nem értetted meg - mert nem volt benne, nagyon is tárgyilagos és szókimondó volt, nem ironikus -, hanem a matekot. Egyszerűen kisakkozta mi mivel jár, nem érzelmekkel, hanem számokkal. Egy adott körülmények között működni kénytelen cégvezető kénytelen lehet így matekozni. Ha őszinte. Amiben a te konklúziód egy közismert tényező csak. Az egyik. Ez van.
Meg lehet sértődni rajta, de csak annyira, mint hogy az alacsonyak nem érik fel a felső polcot vagy egy nagydarab ember kevésbé fér el kisebb helyeken.
Hasznosabb lett volna többet elmélkedni a megoldási lehetőségeken a sértődés helyett - rövidebb otthonmaradás, csökkentett de támogatással kiegészített munkaidő, mindezt támogató infrastruktúra, szülési szabadság megosztása szülők között, etc. - ami egy ilyen esettanulmány mint Jakab fiktív (vagy sem) példájának megfelelő helyzetben javíja a nők helyzetét - és egyben a munkaadóét is!! Hisz nyugodtabban alkalmazhat intelligens világnyelven beszélő sokdiplomás önérzetes fiatal nőket is, akik akár a férfiakat is kenterbe verik.
Nem az ilyen módon matekozással van a baj, hanem azzal, mivel tud matekozni a maga, a kliensek és a többi alkalmazott érdekében.

Ipari-antidepresszió 2011.07.31. 17:36:37

@zellerlevél: Utolsó mondatodból látszik, hogy mégiscsak érted. Olyan szabályozás van, ami komolyan megterheli kvázi kiszámíthatatlan módon a cégek költségvetését. Erre válaszként a cégek bizonyos embereket nem szívesen alkalmaznak. Ezért kérdem, hogy mi értelme van szociálpolitikát erőltetni a cégekre?

Jakab Andor 2011.07.31. 17:41:06

Kedves Tündér a varázspálcával!

"TÉNYLEG HÁTRÁNYOS EGY MUNKÁLTATÓ SZÁMÁRA NŐKET ALKALMAZNI."

Ilyesmit akartam mondani, csak másképpen. Érzékletesebben, érthetőbben.

A valóságban természetesen alkalmaztam életem során igen sok nőt.

Azt fontos megérteni, hogy azok a törvényekkel, amelyekkel VÉDENI akarják a nőket (és a védett korúakat) a valóságban ÁRTANAK nekik.

További jó blogolást!

$pi$ 2011.07.31. 17:41:29

@_Molly: Vagy 190 év felettieket, mert azok baromi ritkán halnak... Vagy zombikat, mert azok már egyszer meghaltak.

Bár mondjuk amiket leírtál azok is csacskaságok, nyilván te is csak viccelni akartál velük.

@tildy:): Valaki azt írta, hogy az 50 év a tervezet, valaki azt írta, hogy meg akarják szüntetni, van aki 60 évet írt, van aki 55-öt. Ehhh!

j311 2011.07.31. 17:41:34

Szülünk és dolgozunk?
Hahaha...

Húgom szülőképes korban van. Főnöki 100%-ban megbíznak benne, minden évben 100% feletti a teljesítményrétékelése. Többször bizonyította, hogy otthonról is tud dolgozni, nem sumákol. Mégis legfeljebb két éves szerződéseket kötnek vele, mert szülőképes korban van.
Ezt csinálta az előző multi is, meg az is amelyiknél most dolgozik.
Merjen szülni menni?

zellerlevél 2011.07.31. 17:45:03

@K Tomoceusz:

Ja, igen, így érthető.

A potenciális munkavállalók túlnyomó többsége élete folyamán eltölt pár hónapot táppénzen, és a nők többsége otthon van kb. gyerekenként 2,5 évet. Ha összehasonlítjuk a munkavállalók számát a születések számával, akkor nagyon kicsi arány jön, még 2,5 évvel is.
A gyerekápolási táppénznapok évek óta meredeken csökkennek mutatnak. A szülők többsége "megoldja" másképpen, nehogy veszélybe kerüljön a hiányzás miatt az állásuk.
Vannak, akik aránytalanul sokat vannak táppénzen, nekik általában a munkájukkal is gond van, ezért sok munkahelyen megfordulnak, ezért talán tűnik magasabbnak a táppénzesek aránya.

Ringlósztár 2011.07.31. 17:46:13

Ki az a Jakab Andor?
Azon kívül, hogy része a fidesz propagandájának a Munkatörvényvének munkavállalók részére hátrányos (esetenként megalázó) módosítása mellett.

zellerlevél 2011.07.31. 17:48:01

@Ipari-antidepresszió:

Így, hogy most van, túl sok nincs. De ezt mi innen nem fogjuk tudni megváltoztatni. :)

Talán maradt még a negyven évből, amikor a munkáltatóknak volt szociálpolitikai feladata.

És talán most is lenne, csak nem így.
Egyes multik tisztában vannak vele, hogy a szociális alapon történő juttatások nagyonis megtérülő befektetések.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 17:52:15

@$pi$: Szijjarto 55 rol beszelt, link fentebb. A pontos jelen helyzet gondolom a munka torvenykonyveben van benne, most csak ezt talaltam :

1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200022.tv
A Munka Törvénykönyve 89.§ (7) foglalkozik a rendes felmondással.
“(7) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással – kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] – a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.”
A +3 havi végkielégítés akkor jár, ha a munkavállaló jogosult egyébként is végkielégítésre (95.§), minimum 3 évet dolgozott a munkáltatónál.
Rendkívüli felmondás esetén nincs védettség, de van lehetősége (nemcsak nyugdíjközeli korban lévőnek), hogy tisztázza magát a felmondás közlése előtt (Mt 96. §)

$pi$ 2011.07.31. 17:52:55

@Ringlósztár: Te is kezdesz rájönni, hogy vége van a Kádár rendszernek? Gondoltam nem veszitek észre 'egyből', de még én is meglepődtem milyen lassan esik le a tantusz.

Mondjuk kár, hogy a "cucilizmus" és a "kapitalizmus" időszaka közé beékelődött ez a "nekem jár dögöljön meg mindenki" időszaka, mert egy fél generáció elment rá, de sebaj.

Most már lassan talán végre-valahára vége lesz ennek is... :-)

zellerlevél 2011.07.31. 17:53:32

@j311:

És milyen indok van a munkaszerződésben a határozott időre? Mert ha nincs kikötve, hogy miért határzott idejű (plo. valakinek a helyére vették fel, aki szülési szabadságon van; vagy tanulmányait végzi), akkor egy esetleges terhesség esetén, ha megszünne a jogviszonya, a munkajogi bíróság mindig úgy dönt, hogy törvénytelen a határozott idejű munkaszerződés, és visszaállítja a jogviszont.

$pi$ 2011.07.31. 17:55:06

@tildy:): Azt sem tudom mennyi a nyugdíjkorhatár. Az én generációmnak már éppen nem kell majd nyugdíjjal molyolnia. ;)

2011.07.31. 17:56:17

Volt szerencsém a barrikád mindkét felén állni. Voltam gyeses kismama, aki nem kapott meg egy állást a gyerek miatt (emiatt aztán kerültem munkanélkülire is) aztán a sors úgy hozta, hogy voltam főnök, aki embereket vehetett fel a csapatába. Ekkor igyekeztem az átélteket nem elfelejtve előnyben részesíteni azokat, akikkel máshol akár szóba se álltak volna.
Ugyanakkor volt egy csapatom, egy call center munkatársai. A munkánkkal szemben voltak előírások: milyen hamar kell felvenni a telefont (3 csengés), mennyi idő alatt rendezendő le egy hívás.
Ehhez, a beérkező hívásszámok alapján ki volt kalkulálva egy létszám, ennyi embert alkalmazhattam. Többet csak akkor, ha valami miatt TARTÓSAN és bizonyíthatóan nőtt a hívásszám.
Tehát kismama szülni el.
Új munkaerő keresése a helyére.
Határozott időre lenne a legjobb.
Kiderül, határozott munkaidővel nem szeretnének az emberek állást vállalni, aki vállalna, azok bizony nem a legjobb emberek. Jó, keressünk határozatlan idejűvel.
Új kolléga felvesz, betanul, pár hónap és végre tudja azt, amit a kismama, aki babázik otthon.
Ekkor telefon, kismama visszajönne.
Hát, hely az pont nincs (ugye fix létszám az adott munkára!). Akkor rúgjam ki, akit felvettem a helyére? Mi alapján? Ő ugyanúgy és joggal beperel.
Maradjon, és jöjjön a kismama is? Jó eséllyel és egy fiatal csapattal hamarosan kétszer akkora létszámmal csinálhatnánk ugyanazt a munkát.... amit nem csak a főnökség (tulaj, részvényesek) nem hagynak, de nem is versenyképes, és ha nem versenyképes, megszűnik az egész cég...
Jegyzem meg, még mindig a jobbik variáció, mikor a gyeses kismama tudja, mikor akar visszajönni, jobbik variáció, mikor vissza is jön. Rosszabb, ha pont nem sikerült a bölcsibe szoktatás, és akkor ő most inkább mégis maradna még egy évet. Rosszabb, ha visszajönne, minden lebeszélve, de teherbe esik, és marad még három évet. Vagy visszajön, melózik fél évet, és akkor megy el megint szülni.

Nem tudom, mi a helyzetre a megoldás. A három éves (sőt, hat, kilenc) gyes, amikor a kismama totál kiesik a munkahelyi dolgokból, szinte újra betanítható, ha visszajön, biztos hogy nem jó megoldás sem neki, sem a munkáltatónak.
Talán, ha lenne részmunkaidő, és két kismama csinálna egy feladatot: fele-fele pénz, tudják egymást helyettesíteni, "versenyben" maradnak.... (igaz, mi van, ha aztán mindketten teljes munkaidőre váltanának?)
Ugyanakkor ma Magyarországon nem kapsz részmunkaidős embert, egyszerűen, mert nem fogadja el, hogy mondjuk 4 órásként "csak" a felét kapja a teljes munkaidősnek. (amit valahol megint értek: bérlet ugyanúgy kell, öltözködni, fodrászhoz járni, kaját csinálni, mintha teljes munkaidőre menne el a gyerek mellől, és egy magyar teljes fizetés FELE tényleg nem sok...

Egyébként meg tényleg irónia volt a Jakab Andor féle poszt. Sajnos, sok az olyan ember, aki ugyan megtanult olvasni, de csak betű szerint, érteni nem mindig érti, mit olvas....

Goyo 2011.07.31. 17:57:22

@Modor Tibi: Kedves Tibor!
Szerinted nőne vagy csökkenne a vállalkozások száma, ha csökkennének a munkavállalás járulékos költségei, amiket a munkaadók fizetnek meg? Szerinted milyen hatásai lesznek a "védett korú munkavállaló" kategória megteremtésének?

Az állam, amikor szociális juttatásokat fizet, a mi általunk befizetett pénzekkel gazdálkodik. Ezen veszi meg a voksokat adott társadalmi csoportoktól. Most épp a nyugdíjhoz közelítő munkavállalókét szeretné megszerezni. Alighanem ránéztek egy korfára, és úgy tűnt, hogy ez baromi sok szavazatot ér. Még egy nyugdíjemelés két év múlva, és simán behúzzák a következő választást is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 17:59:08

"Máshol szükség van a nőkre, mert a munkájuk nélkül a mai társadalmak nem fenntarthatók. "

faszt...

Jakab Andor 2011.07.31. 17:59:12

@Ringlósztár:

Nem vagyok, erre mérget vehetsz.

ellenséges békaember 2011.07.31. 17:59:29

Látom a funkcionális analfabetizmus ismét blogbejegyzést szült, oszt csók. Előre a Lenini úton!

2011.07.31. 18:01:10

@Ringlósztár:
Ne hülyéskedj,munkáltatok terhei semmit nem csökkentek(2011-es adatot hoz).az írás minden csak nem fidesz propaganda :) Ha a munkavállalók jogait nyírják csak meg, abból felkelés lesz, mert nem lesz több munkahely, mert a munkáltatók terhei nem csökkennek. Tök nem fideszes írás.

_Molly 2011.07.31. 18:02:43

Nézzük a dolgok másik oldalát!

Ha a munkáltató bármikor, indok nélkül kirúghatja a munkavállalót, akkor adjuk meg ezt a jogot a munkavállalónak is.:)

Egyszer csak vége lesz a válságnak!

Ha majd a pék nem megy éjszaka kenyeret sütni, ha a bolti eladó hirtelen faképnél hagyja a vevőt, ha a recepciós üresen hagyja a csicsás főbejáratot, ha a marketing igazgató lesz@rja az éppen folyó projektet és MIND másnaptól egy másik céghez állnak be dolgozni, na, akkor fognak csak igazán rinyálni a munkáltatók!

2011.07.31. 18:04:05

@Jakab Andor:
így legyen ötösöm a lottón :):)

zellerlevél 2011.07.31. 18:04:22

@Los Alamuszi:

"Ugyanakkor ma Magyarországon nem kapsz részmunkaidős embert, egyszerűen, mert nem fogadja el, hogy mondjuk 4 órásként "csak" a felét kapja a teljes munkaidősnek."

Ezt (meg az előtte lévőket is) tapasztalom én is.
És közben meg panaszkodnak a kismamák, hogy nincs részmunkaidős állás. Pedig van, csak nyilván nem teljes munkaidős bérért.
Többnyire nyugdíjast találok részmunkaidős állásra. De akkor is mindig van, aki morog, hogy miért dolgozhat egy nyugdíjas, elveszi a munkahelyet a fiatalok elől.

Asszem 2011.07.31. 18:09:37

@Jakab Andor: mit szólsz ehhez a hirtelen sikerhez? miről fog szólni a következő poszt? tévéktől kerestek már?

2011.07.31. 18:09:41

@zellerlevél:
hhmm, a politika teljen egymásnak vitte az emberek, minden szinten. Volt egy állásom, ahol 3 nyugdíjas dolgozott velünk, részmunkaidőben. Arany életünk volt, kezdve a sütiktől, ebédektől, + tökéletesen dolgoztak. Eszméletlen jó emberek voltak.

_Molly 2011.07.31. 18:11:54

@Goyo: "ezen veszi meg a voksokat adott társadalmi csoportoktól. Most épp a nyugdíjhoz közelítő munkavállalókét szeretné megszerezni."

---
Épp ellenkezőleg! EDDIG létezett a védett kor intézménye és MOST akarják ezt elvenni.

Ha a fidesz szavazatot akar szerezni attól a korosztálytól, akkor hozza törvénybe, hogy az a tartósan munkanélküli ember, aki elmúlt 50 éves és már sehová nem kell, az kapjon ÁLLAMI támogatást. Olyat, amiből meg is tud élni.

Vagy zavarjuk el őket utcaseprőnek, kubikosnak, közintézmény-takarítónak havi 28.500 Ft-ért. De ennyi erővel akár be is sorozhatnák az öregeket (szüleinket, nagyszüleinket!) akár katonának is...

Vagy hozzunk létre ennek a korosztálynak egy szociális "elfekvőt", ahol életük végéig, vagy legalább a nyugdíjjogosultság eléréséig (65-70 év) eltengődhetnek kenyéren és vízen.

Jakab Andor 2011.07.31. 18:15:15

@Asszem:

Kibaszottul meglepett. Valaki írt már egy hírműsortól, de nem tudom melyiktől.

Először a sikerre reagáltam itt:

jakabandor.blog.hu/2011/07/31/50_mega_lajk_koszonom_emberek

Vannak még témák a fejemben, és ezt a munkaügyet is meg akarom még írni rendesen.

2011.07.31. 18:20:59

@_Molly: Nah ez meg a másik, amiért viszont addig kéne verni a Fideszt, ameddig mozog. Meg még utána úgy két évig. Hogy soha semmit nem lehet tudni, hogy mit akarnak. Hogy a hírekben minden másnap gyökeresen ellenkező tervekről van szó. Hogy e miatt tökéletes bizonytalanság van mindenhol.

Azt csodálkoznak, hogy nem akarnak a vállalkozók nőket/50 év felettieket foglalkoztatni, mert biztos ami biztos, így kis valószínűséggel szívatják meg őket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 18:21:09

@Jakab Andor: Elobb azert linkeld majd ott a pontos jogszabalyokat;)

Goyo 2011.07.31. 18:21:51

@_Molly: Ennek nem néztem utána.

Nekem az állami szolgáltatások leépítése tetszik, mint irány. Tarthatatlan a hazai újraelosztás mértéke.

zellerlevél 2011.07.31. 18:22:26

@Belpo:

Én is szívesen veszem fel őket, és nem csak portásnak, vagy karbantartónak, hanem pl. pénztárosnak, könnyű fizikai munkára is. A gyakorlatuk és tapasztalatuk sokat jelent, tudnak, és akarnak dolgozni, képesek elviselni a beosztottságot, precízek.

Horizont 2011.07.31. 18:22:43

Kedves Tündér a varázspálcáddal! Hogyan érthetted félre ennyire Jakab Andor írását??

@Jakab Andor:Én viszont nem értettem félre és ezúton is szeretnék gratulálni!!

Asszem 2011.07.31. 18:23:41

@Jakab Andor: Köszi a választ. Kommentezés lehetőségét tervezed bekapcsolni? Szerintem igény az volna rá...

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.07.31. 18:23:57

Most akkor ki legyen a miniszterelnök? Andor, Zsolt, vagy Tündér? Valaki segítsen! :D

Jakab Andor 2011.07.31. 18:24:53

@tildy:):

:) Igen, sokat kell még tanulnom.

Jakab Andor 2011.07.31. 18:25:56

@Asszem:

Igazán nincs mit. Itt lehet kommentelni:

www.facebook.com/pages/Jakab-Andor/211739012207184

A blog.hu kommenteket nem akarom, külön cikk témája lenne, hogy miért nem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 18:25:58

@Los Alamuszi: Be KELL látni azt, hogy egy produktív korú nő kockázatos munkaerő.
Ezt a kockázatot vagy kompenzálja az ÁLLAM, vagy mindig menni fog a harc, hogy joga van a nőnek/kismamának, és ha joga van, miért nincs lehetősége.

Véleményem szerint ezt az egészet úgy lehetne megoldani, hogy az állam fizetést ad a gyereknevelésért, a közalkalmazotti bértábla szerint.
Ezért a fizetésért elvárásokat támaszt: iskoláztatása a gyereknek, továbbképzés a nőnek, így, ha a gyerek már nem jár iskolába, elvileg a nő képzettsége naprakész marad, nem kell fenntartani bölcsődéket, napköziket, kevesebb lenne a kallódó tizenegykétöthatéves, stb.

A nők helyére meg lehet felvenni férfit, vagy kiváltani a munkájukat egy egyszerű számítógéppel.

Jakab Andor 2011.07.31. 18:26:36

@bonebear:

Én kiestem, utálom a politikát.

Asszem 2011.07.31. 18:26:53

@Jakab Andor: ok. Várjuk a folytatást :-)

pukancs 2011.07.31. 18:28:13

@100holdas: nem tudod hasonló viccnek szánta e az író...mint a jakab andor de nagyon benézte a dolgot...

hogy nem ismerte fel...röhej

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.31. 18:28:23

Vannak békák, amiket le kell nyelni, pl azt is, hogy vannak ebereknek gyerekei. Elvileg ez az egész társadalom, meg munka, meg családmizéria értük van. Esetleg ha JA-nak lenne gyereke, lehet máképp gondolkodna.

Amúgy meg, nagyon helyeslem a GYES alatti kirúgási tilalmat. A magyar munkaadók bármire képesek, amiért nincs keményen az orrukra vágva.

Egyébként ez az otthonról munka szép dolog, csak sajnos a munkavállalók nagy része nem olyan munkakörben van, ami otthonról is végezhető. Az emberek nagy része ugyanis nem irodákban dolgozik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.31. 18:30:30

@Goyo: LOL, a cégek nem vennének fel embereket csak úgy, ha csökkennének a terhek, mert ugye ha eddig jó volt úgy, hogy 1 ember csinálta 3 munkáját, akkor ezután is...

Sajnos azt nem lehet törvénybe foglalni, hogy ezentúl mindenki viselkedjen emberként az alkalmazottaival, főnökeivel.

$pi$ 2011.07.31. 18:30:35

@kolbászoszsömle: "Véleményem szerint ezt az egészet úgy lehetne megoldani, hogy az állam fizetést ad a gyereknevelésért, a közalkalmazotti bértábla szerint."

Nagy, nagy hiba lenne. Meg igazságtalan is. Meg fenntarthatatlan is.

Ipari-antidepresszió 2011.07.31. 18:33:16

@Jakab Andor: Használd a facebook social pluginst, itt csinálhatsz egyet:
developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments/

Csak írd be a blogbejegyzés címét, kattints a get code-ra, majd illeszd a cikk végére.

vitek 2011.07.31. 18:35:19

@Los Alamuszi: "Nem tudom, mi a helyzetre a megoldás. A három éves (sőt, hat, kilenc) gyes, amikor a kismama totál kiesik a munkahelyi dolgokból, szinte újra betanítható, ha visszajön, biztos hogy nem jó megoldás sem neki, sem a munkáltatónak. "

A megoldás az óvodai és a bölcsődei hálózat kiterjesztése lenne. Ha lenne egy jó minőségű, elegendő férőhelyű, ingyenes óvodai, bölcsődei hálózat, akkor lenne hova beadni a gyereket, és így lehetne menni dolgozni. Plusz az apaszerep-felfogásban is kéne változás, nyugodtan kivehetnek ők is szabit ha a gyerek beteg és vigyázni kell rá. A nők munkaerőpiaci helyzete szerintem csak így tudna gyökeresen megváltozni. Ez nem csak a nőknek lenne nagyon fontos egyébként, össztársadalmi szinten is javulás lenne, hiszen magasabb lenne a foglalkoztatás, a termelékenység, és több lenne az adó- és járulékfizető. Ha pedig nem kell félni hogy a szülés miatt évekre kiesünk a munkaerőpiacról, még talán a gyerekvállalási kedv is nőne, ami jelentősen javítaná a demográfiai szerkezetet, ezzel a nyugdíjproblémán még inkább segítene.

vitek 2011.07.31. 18:37:25

@kolbászoszsömle: jól mondod, csak épp azt a fizetést az óvónőknek kéne adni...

fantáziapanaszlakat 2011.07.31. 18:38:50

nekem meg az esne jól, ha a nők is kiállnának a férfiak szüléshez való joga mellé demustrálni

Okusaba 2011.07.31. 18:43:52

@zellerlevél: csak egy pontosítás, 15 munkanap,azaz gyakorlatilag 3 hét.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 18:44:33

@$pi$: Igazságtalan? Miért?

Fenntarthatatlan?
Egy bölcsődei hely majdnem annyiba kerül, mint egy fizetés.
Családi pótlékkal lehet, több is.
Az óvodai hely szintén hasonló lé, szóval négy éves korig kb. ugyanannyiba kerül, mint került eddig, csak nem kell hozzá infrastruktúra.

Ha azt vesszük, hogy egy átlagos dolgozó átlagos helyen termel harminc százalék hasznot, három, kétévente jövő gyereknél a gyeseinek megtérülése a munkába való visszaállása utáni!!! tizenkilenc-huszadik évében jön el, amennyiben képezte magát, és nem avult el a tudása.

Hát, kb ez a helyzet.
Ezt lehet simogatni, meg terelgetni, de ez van.

vitek 2011.07.31. 18:51:20

@kolbászoszsömle: "Egy bölcsődei hely majdnem annyiba kerül, mint egy fizetés."

Ezt honnan vetted? Kicsit el vagy tévedve a számokkal szerintem...

fajanka 2011.07.31. 18:51:31

Hogy mit nem lehetett megérteni Jakab Andor fogalmazásán?
Ezzel a szövegértéssel - akárhány nyelvvizsgád is van - én biztos nem alkalmaználak. ( pedig nő vagyok)

gpetersz 2011.07.31. 18:57:27

Egy újabb értelmetlen válasz. Egy újabb irreleváns puffogás. Azért jó az, hogy a férjedbe sikerült közben belerúgni. Jó is az a hosszú házassághoz.

gpetersz 2011.07.31. 18:58:50

@vitek: Sajnos nincs. Persze ha magán bölcsődéről van szó (és általában arról, mert az állami férőhely... hát gyatra). Az pedig 70-100 rugó közé esik. Ez gyakran egy nettó kereset. Hja, lehet, hogy nem nálad, de úgy általában.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 18:59:02

@vitek: "Dr. Mátay Katalin, az egészségügyi, szociális és családügyi tárca szakértõje szerint az intézmények fenntartása is nehéz helyzet elé állítja az önkormányzatokat. Egy gyermek bölcsõdei ellátása a mûködtetési adatok szerint átlagosan évente 850-900 ezer forintba kerül, amelybõl maximum 376 ezer forintot fedez az állami normatíva A fennmaradó összeget a szülõk által fizetett térítési díjból (ami nem haladhatja meg az étkezés költségeit) és önkormányzati forrásból kell fedezniük. "

www.koziglap.hu/index.php?name=News&file=article&sid=142

Ez nagyságrendileg mápeg egy fizetés

$pi$ 2011.07.31. 19:00:50

@kolbászoszsömle: Azért igazságtalan, mert (a) személy erőforrásaiból örökíti (b) és (c) személy génkészletét. Igazságtalannak tartom, hogy mindenki csak kap, mindenkinek csak jár és mindenki jogosult, közben meg mindent az én zsémből osztanak. Ilyen egyszerű.

Fenntarthatatlan, mert nincs rá pénz. A bölcsöde hasonlat meg szerintem torzít, mert a bölcsöde *messze olcsóbb és *sokkal* kevesebb van belőle. Gondolj bele, hogy a pár tízezer forint is milyen terheket ró a költségvetésre, mi lenne ha százezreket ígérnénk a gyerekszülésért!

És végül hiba lenne, mert nagyon nem működne.

$pi$ 2011.07.31. 19:04:02

@kolbászoszsömle: "376 ezer forintot fedez az állami normatíva" "Ez nagyságrendileg mápeg egy fizetés ".

Ez mápeg egy tized fizetés, ami definíció szerint egy másik nagyságrend. Havi 31 333 ft., abból levonásokkal marad 15 000 forint. Az nem fizetés, még a 150 000 sem nagyon.

Liquid_Night 2011.07.31. 19:10:04

"Fogjatok egy pénzes pasit magatoknak"

Sokra fog menni ezzel, ha 40 éves korában meg lecserélik egy fiatalabb, forróbb fenekűre...

Srácok, látjátok ennyit érnek a nők, hitegesd csak nyugodtan hogy elveszed :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 19:10:35

@$pi$: Az én gyerekeim nem csak az én nyugdíjamat fogják megtermelni, hanem a tiedet is, aki nem akart gyereket, hanem helyette elment nyaralni, bulizni, vett egy nagyobb autót.
EZ nem igazságtalan?
Jah, az csak természetes, hiszen neked ez járt. Én meg minek vállaltam gyereket.
Nagy öröm _nekem_ az, hogy fennmarad a génkészletem egy darabja, és ott élek a gyermekeimben tovább. MAJD. Ma meg nem veszek drága autót, és nem megyek csak lastminut a szezonon kívül.

A bölcsőde DRÁGA!
Nem csak úgy drága, hogy sokba kerül, hanem úgy is, hogy a bölcsődébe beadott gyerek az ideje felét amúgy is otthon tölti, az anyja meg táppénzen.
Egy bölcsődés gyerekkel rendelkező nőre NEM LEHET fontos feladatot kiosztani, MERT A GYEREKE BETEG LESZ.
Nem esetlegesen lesz beteg, hanem bizonyosan.

Így az történik, hogy az ÁLLAM fizeti a normatívát, az ÖNKORMÁNYZAT azt a pénzt, amiből működtetni is lehet az egész kócerájt, a MUNKÁLTATÓ meg a az ÁLLAM a betegszabit, és a TB meg azt a gyógyszert, amit csak azért kell szedni a gyereknek, mert elment a bölcsődébe.

2011.07.31. 19:10:39

@_Molly:
miért, ma nem teheti meg a a munkavállaló?
Hányszor volt, már nem is tudom, hogy az elmenni készülő kolléga úgy ígérkezett el az új helyre, hogy a jelenlegi munkáltatója el kell hogy tekintsen a felmondási ideje felétől. Holott ez csak akkor van, ha a munkáltató mond fel.
De miután közölte, hogy akkor ő megy, ment. Mit tehettünk volna ellene? Bepereljük és ráköltünk egy csomó pénzt, hogy megkapjuk papíron, igazunk volt?
És mit tehet a cég, ha holnap nem megy be dolgozni a raktáros? Megint csak bepereli, nyer egy munkaügyi pert...és????
Sajnos, vannak tisztességtelen cégek/munkáltatók. A szomorú, hogy ezek kezét nem kötik meg a mostani szigorú munkaügyi szabályok, mert vagy már eleve tettek rá magasról és nincs is szerződése a munkavállalónak, vagy nem arra van és nem úgy, ahogy csinál, ugyanakkor akik tisztességesek, sokszor gúzsba vannak kötve.

vitek 2011.07.31. 19:12:22

@gpetersz:

@kolbászoszsömle:

Épp arról beszélek, hogy az állami férőhelyet kéne bővíteni, és ingyenes (tehát államilag fizetett) kéne legyen az ellátás.
Ha az anya otthon marad, akkor nem termeli a GDP-t, nem fizet adót és járulékot, leértékelődnek a képességei, és mindez még pénzébe is kerül az államnak (tehát az adófizetőknek), pl GYED formájában kifizet az állam mondjuk 75.000 forintot neki. Ezzel szemben ha a gyerek oviban, bölcsiben lenne, és ezt az állam fizetné ki, akkor az szintén havi 75.000 Ftba kerülne az államnak (a kolbászoszsemle által küldött számok alapján), viszont az anya közben dolgozna, tehát termelné a GDP-t, fizetné az adókat és járulékokat, és a képességei sem értékelődnének le, tehát a termelékenységre is jó hatással lenne a dolog.
Szerintem egyértelműen a második opció az, ami előre mutat, nem igazán értem hogy miért nem erre haladunk. Ehelyett teljesen felesleges szájtépés megy arról, hogy védjék-e a kisgyerekesek munkahelyét vagy sem. Szerintem teljesen mindegy, hogy védik-e vagy sem, ha egyszer úgyse tud dolgozni a kisgyerekes, mert nincs hova beadnia a gyereket.

2011.07.31. 19:13:16

@kolbászoszsömle:
nem hiszem, hogy ez megoldás. Még a nálunknál gazdagabb államokban sem... De sajnos nálunk pláne totál utópia, hogy erre valaha is költeni fog állambácsi (bármennyire is legyen valóban vagy csak szóban családbarát az aktuális kormány)

Reggie 2011.07.31. 19:13:36

@Los Alamuszi: Jogszeruen nem teheti meg. Az mas kerdes, hogy van aki igyis-ugyis megteszi.

vitek 2011.07.31. 19:15:35

@kolbászoszsömle: "Egy bölcsődés gyerekkel rendelkező nőre NEM LEHET fontos feladatot kiosztani, MERT A GYEREKE BETEG LESZ."

Ja értem, mert ugye a nő feladata a gyereknevelés. Fel sem merül, hogy a férfi maradjon otthon ha a gyerek beteg. Hát valahol itt kezdődik a probléma.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 19:16:30

@$pi$: te figy!

Ha a szakértő szerint kiláncszázezerbe kerül egy bölcsődei hely, amiből háromszázötvenet fedez az állam, akkor a maradék ötszázötvenezer honnan kerül a rendszerbe?????

A) Beszedik a szülőtől;
B) Kipótolja az önkormányzat;
C) Eme kettő kompozitja?

És a cikkben ott van, hogy IGEN! Eme kettőt összegyúrták, a szülővel kifizettethetik a gyerek kajáját, a maradékot meg adja az önkormoi.
Kivéve, ha egyházi a bölcsi, mert akkor az ÁLLAMTÓL kapja meg azt a támogatást, amit az önkormitől kapna.

TPZ 2011.07.31. 19:18:33

Két diploma úgy látszik nem elég a szövegértéshez.

magyar ember teli szájjal 2011.07.31. 19:19:44

Egyszer majd talán ti is feléritek ésszel hogy minél jobban szív a munkáltató, annál kellemetlen lesz a munkavállalónak is. Ha nem sikerül idejében, megyünk le a klotyón. Ennyi.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 19:21:13

@vitek: Tök mindegy, hogy ki marad otthon.
Darab-darab.

Alapvetően azért jobb, ha a nő marad otthon egy bölcsődés gyerekkel, mert a gyerek bizonyosan többet volt az anyjával, mint az apjával, az ő szagát jobban ismeri, mert ő szoptatta, és a beteg gyerek a regressziójában nagyobb biztonságban érzi magát az anyja mellet, mint az apjával.

Persze, nem kell ennek így lennie, tápszerezni kel a gyereket az egyenjogúság nevében, azt tudja az apa is, és akkor eljön a női egyenjogúság és egyenértékűség csúcsa: FÉRFIVÉ VÁLHATTOK!

$pi$ 2011.07.31. 19:22:09

@kolbászoszsömle: Nem értem miért tőlem vársz bölcsödefinanszírozási szakvéleményt, de mindegy...

Ez még akkor sem jön ki egy közalkalmazotti fizetésnek, ha az összes állami támogatást összekapirgáljuk.

Ha viszont az óvodai férőhely fenntartása annyi lenne, mint amennyi egy közalkalmazotti fizetés, akkor nagyon-nagyon nagy baj lenne. (Mondjuk baj az van, de talán nem ekkora.) Gondolj csak bele!

Reggie 2011.07.31. 19:22:18

@TPZ: Normalis felsooktatas eseten boven eleg lenne. Pesze ebben az esetben sem ertene a posztiro a szoveget, viszont nem lenne diplomaja. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 19:26:04

@$pi$: Pedig... Családi pótlékkal, családi adókedvezménnyel ez jóval több, mint egy pár éves munkaviszonnyal rendelkező közalkalmazotti fizetése.

Mert érted, ha fizetést adunk, nem adunk családi pótlékot, nem adunk adókedvezményt.
Fizetés van, nem pótlék.

vitek 2011.07.31. 19:30:36

@kolbászoszsömle: látom kicsit elszaladt veled a ló, én nem szeretnék ebbe belemenni, szerintem ha a gyerek kicsit több időt tölt az apjával és közelebb kerül hozzá, az nem a világvége. Valahogy azok a fejlett nyugati országok ahol az általam leírt rendszert alkalmazzák, egész jól működnek, de persze tudom hogy nekünk inkább kelet felé kell most néznünk.

vitek 2011.07.31. 19:32:55

@kolbászoszsömle: "Mert érted, ha fizetést adunk, nem adunk családi pótlékot, nem adunk adókedvezményt.
Fizetés van, nem pótlék."

És nem épp az lenne a lényeg, hogy fizetésből éljenek az emberek, ne segélyből? Hogy több legyen az aktív munkavállaló, és kevesebb a nem dolgozó?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 19:34:37

@vitek: GDP-t termel az is, ha meghal autóbalesetben a gyerek, mert el kell temetni, a koporsó is pénzbe kerül, a temetés is, a fényképecskék, egyebek.

A lényeg azon van, hogy ha a nő beadja a bölcsődébe a gyerekét, akkor, hacsak nem valami főpina egy bazinagy cégnél, nemhogy a gyerek bölcsődei ellátását nem termeli ki, de még a saját fizetését sem.

A járulékos kár pedig az, hogy még gyógyítani -TB-támogatott gyógyszerrel- is kell a gyereket, aki csak azért lett beteg, mert bölcsődés.

Ezeket a költségeket kell figyelembe venni akkor, amikor a megéri-nem éri meg-et akarjuk elönteni.

A nálunk gazdagabb országok persze gazdagabbak, náluk ez a probléma nem jön elő, ott ugyanis van pénz a nők önmegvalósítására.
Nálunk meg nincs.

$pi$ 2011.07.31. 19:35:03

@kolbászoszsömle: És mit, bezárjuk a bölcsődéket is? Meg 12 gyerekér ugyanannyi jár mint egyért? Meg mi van, ahol eddig nem volt ovi?

Szóval ez akárhogy is van elviselhetetlen terheket rakna a gazdaságra. Szerintem...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 19:37:13

@vitek:
Munka-e a gyereknevelés?
A munkáért kell-e fizetést adni?
Ha a gyereknevelés nem munka, miért kap fizetést az óvónő, bölcsődei ilyen-olyan munkás?

Reggie 2011.07.31. 19:39:57

@kolbászoszsömle: Nagyon egyszeru. Mert a sajat gyerekedre vigyazni mas, mint mas gyerekere vigyazni.
A takaritas is munka, megsem fizet nekem senki, ha kitakaritom a lakasom, de ezen az elven azert is kene.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 19:40:00

@$pi$: Ha a társadalomnak nem éri meg fenntartani a bölcsődéket, miért is kellene fenntartania őket?

Mellesleg nem egy tarmészetes állapot, hogy a gyereket elszakítjuk az anyjától négy-öt éves kora előtt.
Hogy úgy mondjam elég barbár szokás. És még sokba is kerül.

$pi$ 2011.07.31. 19:42:33

@kolbászoszsömle: A szakács is kap fizetést, de ma délután csináltam egy tojásos lecsót magamnak ingyen és mégsem mondom, hogy az adódból nekem bármennyi is járna.

Aki munkának tekinti a gyereknevelést és az én adómból szándékozik ezt megtenni az szerintem:

(1) Használjon óvszert.
(2) Kérjen attól pénzt, akinek a gyerekét neveli.
(3) Kérdezze előbb meg tőlem, hogy akarok -e gyereket csinálni neki.

vitek 2011.07.31. 19:43:33

@kolbászoszsömle: könyörgöm, kolbászoszsömle, fent leírtam a számokat. Ugyanannyiba kerülne az államnak költségben, ha beadod a gyereket mint ha nem, előbbi esetben viszont egy dolgozóval több van. Ezen mit nem lehet megérteni? Ne puffogtass mellé kérlek, állíts ezzel szembe számokat ha tudsz.

2011.07.31. 19:44:53

@kolbászoszsömle:
ahogy mennek a dolgok, én spec. úgy készülök, hogy nem számítok állami nyugdíjra egyáltalán. Csak arra, amit én félreteszek ezen időre.
Jegyzem meg, anyám-apám alig egy-két évet élvezhették a nyugdíjukat és meghaltak, a bátyám két éve halt meg, még aktív korában, szóval, ahogy a dolgok kinéznek, velem se sok dolga lenne a gyerekeidnek, még akkor sem, ha nem lenne sajátom....
Anyóséknak meg most is mi segítünk s.k. megtermelt javainkból, nem hagyjuk másra..
(Ne menjünk messzire a témától, de nagyon nem jól van az sem, hogy a következő nemzedéknek kell megtermelnie azt, amiből úgy-ahogy eltengődik az aktuális nyugdíjas. Igen, anno az ötvenes években elherdálták, de azóta csak nőtt a hiány. És alig történt valami, hogy az embereknek leessen ez a dolog, biztosítva ezzel a probléma prolongálását még vagy kétszáz évre.... Pedig jönni fog egy korosztály, szerintem akár már a miénk, aki nagyon pofára fog esni...)

$pi$ 2011.07.31. 19:45:06

@kolbászoszsömle: Ebben egyetértek. Szüntessük meg az óvodákat. Öngondoskodás!

Reggie 2011.07.31. 19:45:32

@vitek: Abban igaza van, hogy a bolcsodes gyerek sokkal tobbet beteg, igy az egyik szulo tobbet esik ki a munkabol. Tehat lehet, hogy igy a nyers es keves adat alapjan ugyan annyiba kerul, de valojaban nem.

Martian (törölt) 2011.07.31. 19:45:59

Jakad Andor eredeti posztjáról nekem az jött át, hogy a jelenlegi vállalkozói feltételeknek egy nagy multi még csak meg tud felelni, de egy kis cégnek ehhez folyamatosan és egy alkalmazottra vetítve nagyon komoly bevételeket kell kitermelnie... vagy kerülnie a szociális védelem miatt problémás vagy költséges munkaerőt.

Elstron 2011.07.31. 19:49:29

Ja, hogy nálad a KÜLKERES diplomát sikerült kiemelni? Én inkább letagadnám a helyedben, mert már korábban is égő volt, nem hogy manapság.

Az ott elsajátított "kompetenciáidat" jól példázza szövegértési képességed nagyszerűsége.

2011.07.31. 19:52:43

@kolbászoszsömle: ohó, már 4-5 éves korig otthon maradásról beszélünk?
Akkor mi egy nagyon barbár család vagyunk: én beledöglöttem volna, ha ennyi ideig htb vagyok... és a gyereken sem láttam, hogy betett neki, hogy két és fél évesen bölcsis lett.
És nem, nem látszik meg rajta a született barbárság: szereti a szüleit, a fontos dolgairól mindent tudunk, továbbá nem iszik, nem drogozik, ellenben szeret itthon lenni (bár most épp a nagyszüleinél van, mert ott is szeret lenni) zenél egy együttesben és most vették fel az első helyen megjelölt egyetemére.

És nem azért mesélem, hogy ez legyen a kötelező, mert nekem ez bejött...de ez a négy-öt év, meg a barbárság, huhhh...

_Molly 2011.07.31. 19:55:21

@Los Alamuszi: "ahogy mennek a dolgok, én spec. úgy készülök, hogy nem számítok állami nyugdíjra egyáltalán."

---
Én is az öngondoskodás mellett döntöttem. Jó ötletnek bizonyult, amíg nyilvánvalóvá nem lett az a közhangulat - amit Jakab blogbejegyzése csak felerősített! -, hogy 50 éven felüli embert már nem gazdaságos alkalmazni. Ami egy totál hülyeség ugye, mert aki ma 50 éves, az minimum 65 éves koráig nem mehet nyugdíjba.

Kiszámoltam, hogy 1 év munkanélküliség = 1 millió forint. Amiből következik, hogy KÉPTELENSÉG annyi megtakarítást fölhalmozni a nyugdíjas évekre, amiből még a megelőző 15 évben is egy normális életszínvonalon (rezsi + kaja + háztartás + egészség) meg tudsz élni.

Ennyit az öngondoskodásról...:(((

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 19:55:41

@vitek: Egy olyan dolgozóval van több, akire nem lehet rábízni fontos, határidős feladatot, így aki helyett fel KELL venni egy embert, akire rá lehet bízni a fontos, határidős feladatot.

Ez nagy öröm!

Ehelyett inkább ülne otthon, és nevelné a gyereket.

@Los Alamuszi: a kirovó-felosztó nyugdíjrendszer nem az ördögtől való.
Faszán néz ki most a nyugdíjkasszás megtakarítás, meg, hogy majd befektetik a lóvét.
Faszán néz ki, mert olyan régóta béke van ezen a tájon, hogy erre az utóbbi két-háromezer évben nem volt példa.

Aztán lehet reménykedni, hogy ez így marad.
Meg fogadni is rá.
Én viszont az összes tétet nem tenném sem egyikre, sem másikra.
Ez a kormány, politikája alapján a háborúra készül.

kalandfereg 2011.07.31. 19:56:25

Kedves posztíró, te sem értetted az eredeti JA féle cikket.
Nincs ellened a csávó, ő a hülye állam ellen van, aki mindenkit szopat, korrupt, de legalább nem szabályoz jól.
Aki miatt a kismamák, anyák is szopnak, te is szopsz.
Nem konkrétan a saját nevében beszélt, hanem egy elképzelt, átlagos Mo-i potenciális vállalkozó nevében, aki nem vállalkozik, mivel Mo-n él.
Állam alatt az MSZMP, MDF, MSZP, SZDSZ, FIDESZ, KDNP és Kisgazdák által egyaránt szarul irányított gépezetet értem, és gondolom JA is azt értette.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.07.31. 19:59:12

"Tanuljatok, vállalkozzatok, vagy fogjatok ki egy pénzes pasit."

Muhahahaha. Te egy szélsőliberális városi semmihezseértő értelmiségi bulizósfiatal vagy.

2011.07.31. 20:01:40

@Reggie: azért azt is megnézem, hogy egy bölcsibe nem járó gyerek nem lesz-e beteg máshonnan: hiszen az immunja még nem tanult, elkap bármit a tesójától vagy akár bevásárlás közben, játszótéren, netán a tömegközlekedéssel utazva.
Persze, a bölcsi nagyobb rizikó.
De talán az is igaz, hogy amit nem kap el akkor, azt elkapja később. Majd akkor, ha anyuci 4 vagy 5 évesen viszi közösségbe.

Francia kolléganőm pl. úgy vállalt két gyereket, hogy ott ugye csak hat hét a "gyes", de kerestek még egy anyukát, és ketten foglalkoztattak egy bébiszittert, aki az ő két gyerekükre vigyázott csak. Tudom, ott nem annyi a fizetés.... de a bébiszitterért sem annyit fizet, mint itthon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 20:04:55

@Los Alamuszi: Miért nem adták bölcsődébe a gyereket?
A franciák?

Oregon (TM) 2011.07.31. 20:06:03

Én szeretek nőket alkalmazni. Nagyobb tisztelettel vannak a férfiak iránt (nem rivalizálnak velünk) és több munkát végeznek el, valamint az ügyfél is több megértést kap.

A hátrányuk pedig azzal van a piacon kompenzálva, hogy picit kevesebb fizetést kapnak, de ezt már a piac rég beárazta. Ne akadjanak ki ezen hölgyeim.

Zuzu Petás 2011.07.31. 20:07:44

Kedves Tündér!

Nem az a baj, hogy nem értetted meg azt az írást, amire reflektálsz, hanem ezt még nyilvánosságra is hozod. Jakab írása pont azt rendszert bírálja, ami ellen Te is szólsz, csak ő az iróniát használta a nagyobb hatás kedvéért. Írásában a rendszer fenntarthatatlanságára hívja fel a figyelmet és nem a rendszert dicséri.

2011.07.31. 20:09:53

@kolbászoszsömle:
2 apró kiegészítés: ezer módja van a megtakarításnak: ha nem bízol a nyugdíjalapokban és kezelőikben, akkor szélsőséges esetben ott a párnaciha is, amiben még szélsőségesebb esetben nem csak pénzt lehet tartani, hanem pl. aranyat is.
De ha bukik az öngondoskodásra befektetett pénz, mert ahogy írod olyan a helyzet, akkor nem jósolok jobb jövőt az állami nyugdíjnak sem...

Alonee 2011.07.31. 20:13:06

Biztosan nagyon gonosz vagyok, mikor azt gondolom, hogy ez a poszt csak a posztolóról szól. Megtudhatjuk milyen okos, két nyelvet beszél, atyavilág, annyit mint a férje. Aztán az is kiderül, hogy a nők őt választották meg elnöküknek és szócsövüknek mert folyamatosan a nevükben nyilatkozik. Megtudjuk e látnoktól, hogy biztos benne, hogy Andor őt nem foglalkoztatná, de hál istennek, biztosítja a szerinte őt nem foglalkoztató Andort, hogy ő aztán nem is menne oda dolgozni.
Az a cikk, amit ugye miért is olvasott volna el , nem a nőkről szólt. Ezt csak halkan jegyezném meg. Szüljetek azt csók, sajnos a magadfajta nőknek tényleg csak ezt lehet mondani. Hála az égnek, vannak más típusú, kedves és okos nők is.

Balance Of Power 2011.07.31. 20:16:26

@kolbászoszsömle: Arra gondolsz, hogy volt itt már egyszer öngondoskodó rendszer, de közbejött a 2. vh.? Ez valóban igaz, tele van a város olyan épületekkel, ami anno Xy nyugdíjbiztosító székháza, bérháza stb. volt. Érdekes lett volna látni, hogy mi lett volna ha nincs háború.

Viszont ha beüt valami krach, a te gyerekeid által befizetett nyugdíjjárulék sorsa sem biztos. És mi van, ha külföldre mennek? A saját megtakarítás-életbiztosítás stb. onnan is fizethető, szemben a magyar nyugdíjjárulékkal. Mindenesetre, ha belegondolunk, hogy a jóléti nyugdíjrendszer alig 60-80 éves és máris rezeg a léc, az elgondolkodtató a következő évtizedekre nézve.

@Oregon (TM): Ez a "nők kevesebbet keresnek" legenda még mindig tartja magát? Amúgy szerintem inkább az a hátrányuk, hogy fúrják egymást, de nincs az az isten hogy ez változzon, max. tünetileg kezelhető, igaz, ez lehet hatásos is.

2011.07.31. 20:19:00

@kolbászoszsömle:
mert alig van bölcsi, ami van, az meg még drágább, mintha felveszel egy bevándorló dadust....

Szerintem -a kádári kor örökségeként- túl sok mindent várunk az államtól és elképzelni nem tudjuk, hogy dolgokat magunk oldjunk meg...
Persze, sok esetben ennek gátja az alacsony fizetés is, de pl. az állam azért is szed annyi adót, mert fent kell neki tartania minden kádári "vívmányokat", mert különben kitör a forradalom.
Pedig, ha öngondoskodóbbak lennénk (nem Te vagy én, MINDENKI!), akkor esetleg és egy idő után (igen, lenne egy korosztály, aki megint csak szív!) kevesebb adót fizetne a munkaadó, és ebből jobb fizukat lenne képes fizetni. (de a normális munkaadók akár azonnal és boldogan odaadnák az államnak be nem fizetett részt)

Szerintem egyébként erről szól a Jakab féle poszt is...

Balance Of Power 2011.07.31. 20:32:36

@Los Alamuszi: Én sokat gondolkoztam azon, hogy nagyobb multicégek, gyárak (mert van ilyen sok azért) ha nem is újra visszahozhatnák az üzemi bölcsőde-óvoda intézményét, de mondjuk olyasmiket csinálhatnának, hogy mondjuk státuszba vesznek pár embert, akik munkaidőben vigyáznak a kölkökre a telephelyen. Valahogy úgy működhetne ez, mint az IKEA gyerekmegőrző. Aki igényli, melóstól igazgatóig, asszisztenstől mérnökig, beadhatja a gyereket reggel, bármikor ránézhet, este meg hazaviszi. Persze lehet hogy hülyeség az egész, de mégse jár olyan költségekkel mint egy komplett bölcsőde. Ez motivál is, a dolgozói elégedettséget is növeli és a gyerekfelvigyázóknak is van munkája, mindenki jól járhat.

Pszt! 2011.07.31. 20:44:05

Nőket foglalkoztatni szívás! Azt kellene elérni, hogy keressek annyit, hogy el tudjam tartani a nőt, aki otthon 24 órás munkát végez (gyerek, ebéd, rend stb.).

Pdudas 2011.07.31. 20:44:29

Kulfoldon elek. Itt egy ev a gyes.
Nem tudom ez jo-e vagy sem - meg csak most fog megszuletni a fiam - bar nalunk nem all fent az a veszely, hogy a nejemnek dolgoznia kelljen.

Amit lattam az egyebkent valahol igazolja (reszben) amit Andor leirt. Kollegano elment szulni. Kozben kellett a helyere egy uj munkatars. Aki tortenetesen sokkal jobban dolgozik mint az eredeti kollegano (hatekonyabb es tobb mindent meg tud csinalni). Termeszetesen a szulesre elment kollegano egy ev utan visszajott volna. Nem tudtak neki feljanalani az eredeti poziciojat - hasonlot azonban igen. Nem elt vele.

Itt penzugy poziciokrol van szo. Eredetileg a szamlakat rogzitette a SAP-ba, az uj munkaja a bejovo szamlak szortirozasa lett volna es a hataridos ugyek intezese. Szerintem nem nagy kulonbseg - neki nem tetszett. Munkaltato szempontjabol teljesen ertheto hogy a masik kolleganot akarta megtartani az adott pozicioban, hiszen hatekonyabban dolgozik. Emberileg nem teljesen korrekt, de szerintem a felajanlott pozicio (azonos fizetesert) nem volt rangon aluli.

Szoval erdemes mindket oldalrol atnezni az adott szituaciot. Nem minden esetben a munkaltato a rossz.

Jakab Andor 2011.07.31. 20:45:45

Sokkal több bölcsőde kellene, és sokkal nagyobb arányban kellene bölcsődébe járniuk a gyerekeknek. Ebben is az van, mint másban.

Balkán, és még döngeti is a mellét a hülye, hogy az ő gyereke nem jár bölcsibe. És még ideológiát is kreálnak mögé, milyen jó ez így.

nem várt fordulat 2011.07.31. 20:55:02

jó ez a védett kor, mert így legalább tudja a munkaadó, hogy pont egy évvel előtte kell kirúgni az embert.

mellesleg csatlakozom a "szövegértés" társasághoz, ez a poszt most nagyon mellément.

de azért andoréra is reagálnék. akkor kell vállalkozást csinálni, ha ezekkel a feltételekkel is megéri, mert mindezt be lehet építeni az árba. ha szart árúlsz, ne csodálkozz ha nem megy a biznisz. és at se felejtsük el, hogy a munkabér nem kidobott pénz, hanem azért az ember termel, jó esetben többet, mint amennyi a bére.

a vállalkozó azért vállalkozó, mert rizikózik, vállalja azt, hogy energiát, pénzt, munkát feccöl a termékébe, szolgáltatásába, de ő diktálja a feltételeket, a munkavállaló pedig azért munkaválalló, mert bár tudja, hogy a munkája jóval többet ér, nem mer, nincs tökéje a vállalkozásra, és folyamatos anyagi biztonságot szeretne.

Critisize me · http://critisizeme.blog.hu/ 2011.07.31. 20:56:07

Annyira borzasztó egyesek azon irányú véleménye, hogy a munkavállalót védeni kell... szerintem úgy kell végezni a munkát, hogy fel se merüljön az esetleges elbocsájtás ténye. Gondolkozzunk csak mennyi idő jut reggelire, egy kávé cigi duettre, esetleg egy kis munkahelyi csevegésre, és hopp a munkaidő végén percre pontosan elejtünk mindent.
Na és persze a mára egyre jellemzőbb Hungaricum a szakmaiság mérhetetlen eltörpülése a "jó káderség" mellett.
Túl sokan foglakoznak azzal, hogy az államnak mit kéne tenni értük - semmit, mindenki tegye meg magáért és a családjáért. Ideje felnőni és rájönni arra, hogy ez már nem szocializmus hanem vad kapitalizmus - ez van. Igy is sokkal több olyan réteget részesít segélyben az állam, mint amennyit kellene - csak így arra nem marad ami viszont mindekinek érdeke (pl. egészségügy) VOLNA.

Reggie 2011.07.31. 20:58:25

@Los Alamuszi: Azert nem teljesen ugyan az, hiszen a gyerek immunrendszere idovel fejlodik, igy kesobb nem annyi betegseget szed ossze. Raadasul bolcsiben nincs szoptatas, igy azt a vedelmet sem kapja meg, amit otthon megkapna az anyatej segitsegevel.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.07.31. 20:58:33

@Jakab Andor:

remélem nem mondtam semmi rosszat és ez alapján kedves Jakab Andor úram
nem fog azonnali hatály-jal végkielégítés nélkül elbocsájtani.

kérem uram, lesz opom, csak ne rugjon ki.
seggbe is qrhat, nézze milyen szép vagyok.

elég ha akkor rug ki, ha szülni akarok menni.

legyen kegyes hozzám nagyuram !

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 21:06:33

@Los Alamuszi: Drágább a bölcsi, mint felvenni egy dadust... :o

Mintha erről beszéltem volna.

Mi azon nyomulunk épp, hogy legyen mindenkinek drága bölcsije, ahelyett, hogy a dadust alkalmaznánk.

ui.
A Jakab-féle poszt alapján elindított cég biztosan csődbe megy, mert nem képez tartalékot, így egy rossz hónap elviszi az egész év nyereségét.

@Balance Of Power: Nehéz dolog...

_Molly 2011.07.31. 21:08:15

@Critisize me: "Igy is sokkal több olyan réteget részesít segélyben az állam, mint amennyit kellene - csak így arra nem marad ami viszont mindekinek érdeke (pl. egészségügy) VOLNA."

Mondjuk maradhatna, ha pl. a kormányzat és az irányításuk alá tartozó törvényhozók jól végeznék a munkájukat.

Például az elmúlt negyedévben 15 milliárd forint adótartozás halmozódott föl, amelynek nagy része behajthatatlan, mivel a legtöbb cég végelszámolás alatt áll.

Aztán még add hozzá a soha el nem készülő Margit-hídat (már 1 év óta csúszik az átadás) és a szintén ezermilliárdokba kerülő 4-es metrót, hogy mást ne említsek.

Azt pl. tudod, hogy mennyit költesz te, mint adófizető pártfinanszírozásra, képviselői költségtérítésekre és nyaralásokra, állami korrupcióra, BKV- és MÁV támogatásokra, vagy akár a KKV-k pályázati támogatására és a munkanélküliek semmire sem jó átképzésére?

Van itt pénz, kéremszépen.

nem várt fordulat 2011.07.31. 21:13:31

@kolbászoszsömle: nem azért megy csődbe, hanem azért, mert nonszensz az, hogy a munkávallaló 100 - ból 40 ft-ot tehet zsebre, a munkaadó pedig 100-ból 20-at kb.

és ez az elvett pénz nem a társadalmat szolgálja, hanem néhány ember autóját, házát.

ha profitot akarsz, trükköznöd kell, nincs mese. ne hidd, hogy a bankok, multik nem trükköznek, csak ők másképp. azt hívják úgy, hogy a kormány és a vállalkozók szövetsége közti tárgyalás.

kalapocska 2011.07.31. 21:18:57

az allatoknal is vannak "ovodak". nagy valoszinuseggel az osembereknel is voltak. Nem is tudom a 19sz-i nemesseg engedhette meg maganak, hogy a nok otthon uljenek kb., amugy minden dogos kezre szukseg volt. Ha nem volt kozos felugyelet lanytestverek, rokonok vigyaztak a pici babara- babakra.

A bolcsode mint modern barbarsag hahahahaha. A gyereknek semmi baja nem lesz ha nehany orat mas felugyelete alatt ( raadasul kollegakkal) tolt, megha nehany pasi ezzel az ideologiaval akarja is otthon tartani a feleseget.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 21:25:03

@karacsi_maci: A számítási metódus miatt megy csődbe.
Egy fiktív cég esetén mindegy mennyit von el az állam.
Ha semmit nem vonna el, ezekkel a számokkal _talán_ megérné elindítani.
Ilyen elvonások mellett pedig kb a duplája lenne az óradíj.
Ha már azt számoljuk, hogy mennyiért ÉRNÉ MEG gondolkozni az egészen.

Főleg, ha harminc millió kezdőtőkével áll neki.
Azt beteszi a bankba, kap érte kb havi kétszázezret.
Százezerért meg lakást bérel.
Faszé van neki háza egyáltalán?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 21:32:35

@kalapocska: Most, hogy mondod, valóban, már az ősembernél, meg az ősasszonynál is úgy volt, hogy anyu beadta a csecsszopó! kisdedet nyolc-kilenc órára vele egyívású, tök idegen emberek közé, amíg ő elment a mammutba...

Tényleg!
Ez így volt!

amit még megtehetsz 2011.07.31. 21:33:01

pár éve már dívik ebben az országban a bunkó, önző "azénadómból" hozzáállás...
a gyerekes nő egy szánnivaló hülye ugye, mert merészelt szülni
Ne maradjon otthon 2 évig, de miért kell lenézni?Mo-on a gyereknek már nincs értéke...

Balance Of Power 2011.07.31. 21:36:58

@kalapocska: Én gyakran gondolok arra, hogy a szocializációt nem lehet elég korán kezdeni, pl. társaságba vinni a picit, vendégeket fogadni stb. Ennek része a bölcsőde is. Mások azzal érvelnek, hogy mittomén 2-3 éves kora előtt nem igényli a gyerek. Ezt viszont csak ő maga tudhatja - tulajdonképpen nagy kár, hogy nem tudjuk, mi jár a fejükben, gyanítom hogy van valóságalapja annak, ahogy Mikey látta a világot :)

Én egyébként egyszer voltam egy szakmai fórumon, ahol vezető beosztású nők folytattak kerekasztalbeszélgetést a témáról. Mindegyik sztorija más volt, volt akinek egy idő után a férje maradt otthon (miért is feledkezünk meg mindig erről), a legérdekesebb viszont a munkahelyétől 5 percre lakó volt, aki két szoptatás közben rohangált meetingekre. Ettől még nem feltétlenül lesz idióta a gyerek, mint ahogy a 3 évig otthon maradó anya gyereke is lehet bajkeverő később.

nem várt fordulat 2011.07.31. 21:45:59

@kolbászoszsömle: az irodabérletet én is sokalltam, az tény, és én érzek benne csúsztatásokat.

de az is tény, hogy ha mindent full szuper tisztán csinálsz, bebuksz.

kalapocska 2011.07.31. 21:46:07

@kolbászoszsömle: ja nagyon valoszinu, hogy mind otthon ult a sajat barlangjaban a kisdeddel es varta az urat haza a (kozos) mamutvadaszatbol este 5 korul. nagyon gazdasagos lehetett.
csecsszopo 5 eves korig??? (mert szerinted 5 eves kor alatt barbarsag elszakitani a gyereket az anyjatol) te jo eg.
Es ha a gyerek oviba vagy bolcsibe jar, akkor nem vadidegenre bizod, hacsak nem viszed minden nap mashova, mas felugyelete ala, a gyerek is megismeri a helyet.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 21:48:34

@Balance Of Power: "Én gyakran gondolok arra, hogy a szocializációt nem lehet elég korán kezdeni, pl. társaságba vinni a picit, vendégeket fogadni stb."

A szocializáció úgy kezdődik, hogy kialakítjuk a biztos kötődést.
Megtanítjuk, és megtapasztaltatjuk a gyerekkel, hogy van kire számítania, nem kolonc, akit letesznek valami megőrzőbe.
Persze az embergyerek is felnő szőranya mellett, de nem biztos, hogy az az idomítási procedúra, amit "beszoktatásnak" neveznek, előnyére válik a gyereknek.
És a regresszió is általános.
De jó is lehet neki, ha még a regresszióra is képes azért, hogy játszasson a pajtikkal!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 22:01:18

@kalapocska:
MOST van egy olyan helyzet, hogy bölcsődébe basszák/basznák be a gyereket, a CSECSSZOPÓT, ha lenne elég bölcsőde, én ezt leírom, meg azt, hogy szerintem kb öt éves koráig a családja (anyja) mellett van a helye a gyereknek, erre te kikombinálod, hogy ötéves korig szopik szerintem a gyerek!

Komoly intellektuális teljesítmény!

ggabi2 2011.07.31. 22:23:35

Én olyan helyzetben vagyok, hogy a munkahelyem nem vesz vissza. Mennék én dolgozni,a gyerekem 2 éves kora óta keresek részmunkaidős állást, de nem találok, lassan 3 lesz. Ha valaki 6 órás, vagy 4 órás, otthoni bedolgozást vagy ilyesmit tud egy felsőfokú végzettségű, marketing területen dolgozó anyukának az írjon :-)

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 22:32:24

Ma Magyarországon gyereket szülni bűn. Óriási bűn. Bűnhődjön aki ilyet tesz. Soha többet ne kapjon esélyt normális munkára - hiszen onnantól kezdve ő már csak egy anyuka. Nem ember. Mindegy, hogy megoldja-e a gyerekfelügyeletet. Mindegy, hogy esetleg tökéletes munkaerő. Ő már csak egy kisgyerekes anyuka.

Amíg ez nem változik, addig a kutya se várja, hogy a nők 2-3 gyereket szüljenek.

Már nincs ingyen továbbképzés a kismamáknak. Ha kiesnek a munkaerőpiacról, akkor végük. Márpedig kiesnek. 50-60% legalábbis kiesik - és senki sem tudja, ki lesz ebben benne.

Én is azt hittem, hogy biztos a helyem. Mégis kirúgtak (pedig amíg otthon voltam saját pénzen képeztem magam, hogy ne essek ki a gyakorlatból). Most meg azt se tudom, hogy adjam el az otthon töltött éveket. Ha beírom az önéletrajzba, akkor kuka - ha nem írom be, akkor az interjún vágnak ki azonnal (egyszer lefényképezem azt a fejet amit ilyenkor a munkaadó-jelöltek vágnak).

Na erre válaszoljon egy zseni.(Őszintén érdekelnek a válaszol)

dekás dezső 2011.07.31. 22:38:29

vakon vagy, de jót röhögtem... (pedig ez kurvára nem vicces)
sok sikert kívánva granulálok a kettő darab, világnyelvekkel megspékelt diplomához:PPP

a gyerkőchöz meg komolyan. jó egészséget, hosszú, tartalmas életet, lehetőleg jó levegőn, nyugodt körülmények között:
d.d.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 22:44:59

@Fuckup_with_marmelade: Legyél vállalkozó!

Ha akkora ász vagy a szakmádban, hogy a munkát megér annyit, amennyi a béred + járulékod + infrastrukturafenntartás (telephely, cafeteria, titkárnő, főnök, cégautó) + haszon, akkor simán megélsz ebből!

Karcolt lendület 2011.07.31. 22:48:06

@aha, persze:
Szerintem ezt a cikket nektek nem sikerült értelmeznetek.

Az kurvára mindegy, hogy Jakab Andor ironikusan vagy cinikusan vagy hogyan gondolta az eredeti cikkben a "Nem alkalmazok nőket" kitételt, mert az okfejtése alapvetően logikus (mégha tényszerű tévedés is van benne). Ez a cikk nem támadja azt a cikket, csak körbejárja ezt a helyzetet. De persze ehhez szükség lenne arra a sokat emlegetett szövegértésre.

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 22:49:42

@kolbászoszsömle: Már gondoltam rá. Lehet, hogy fél év múlva belevágok. Vagy hagyom a francba az országot (én már nagyon mennék, csak ugye nem csak belőlem áll a család).

(egyébként a munkák igen komoly része olyan, hogy egy, már működő cégben komoly bevételt hoz, abból kiemelve viszont nem ér túl sokat - nézd meg pl. a kutatókat, orvoslátogatókat, marketingeseket stb. stb. )

lobaszopiatej 2011.07.31. 22:52:31

A posztoló egy ritka kivétel, környezetemben élő kismamáknak eszük ágában sincs visszatérni a munka világába - de aki akar is csak alig tud.
Nem a céggel kellene ezt megoldatni, egy kkv nem szociális intézmény.
Egy létező problémát nem ignorálni kell (ahogy a posztoló teszi) hanem kitárgyalni és megoldani !!! - méghozzá azzal akinek érdeke is (állam, társadalom, egyén stb...) - és nem egy profitorientált céggel.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 22:58:23

@Fuckup_with_marmelade: Arra vigyázz, ha elkezdesz céget csinálni, hogy ha a haszon része nem éri el legalább a költség (bér+járulék+üzemanyag+autó+tőkéd kamatvesztesége+bérletidíj+egyebek(kb a fentiek 5%-a)) kétharmadát, akkor ha nem vagy közüzemi szolgáltató, nagyon könnyen csődbe mész!

Pl, ha az összes költséged tíz százaléka lenne csak a haszon, akkor egy rossz hónap (amikor 20%-kal csökken a forgalom) elvesz egy egész évszakot.
Szal vállalkozni csak ésszel. ;-)

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 22:59:44

Egyébként meg szerintem is igaza volt Jakabnak. Egyszerűen nem lenne szabad a gyerekvállalással kapcsolatos terheket a munkaadók nyakába dobni. Pont ezért diszkriminálják a szülés előtt / után álló nőket.

A szülés előtt álló nőnél ott a táppénz, a szabi, a védettség - igen komoly mumusok. A kisgyerekeseknél meg a betegségek, a táppénz, betegszabi - na meg az, hogy nem lehet őket napi 12 órában dolgoztatni.

Gáz.

(nekem egyébként tényleg az a dilemmám, hogy akkor most időzített bomba legyek, vagy kisgyerekes - melyik az ijesztőbb egy munkaadónak.)

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 23:00:45

@kolbászoszsömle: :) OK. Ha vállalkozni fogok, akkor ezt észben tartom :)

2011.07.31. 23:07:38

@Fuckup_with_marmelade:
Anélkül, hogy zseni lennék... de azzal együtt, hogy voltam kismama: mire képeznéd magad tovább? Amit egy továbbképzésen tanulsz, nem saját és gyakorlati, hanem csak elméleti tudás. A saját munkádból nem kéne annyira kiesni, hogy ne tudj visszamenni.
Amúgy nálunk sem a gyes (az otthon töltött évek), sem a munkanélküli, sőt, még a gyerek sem negatív tényező egy pályázónál.... Nekem is van, a főnökömnek is van...
Ugyanakkor nincs mit szépíteni: csak némi könnyítést élvez az, akinek gyereke van. Pl. a szabi beosztásnál. De nálunk eltolt munkarend van, mert ügyelet is van, és elég rosszul veszi ki magát, ha valaki soha nem tud "népszerűtlen" műszakot v. ünnepet vállalni.
Egyébként ezt is javaslom megfontolásra: gyermektelen munkavállaló vagy, dolgozol egy cégnél, ahogy minden sz@rt Te kapsz meg, mert a gyerekesek előnyt élveznek a napi beosztásban, a szabinál és az ünnepeken... Hogy teszel igazságot? Hogy tartassz meg mindenkit és hogy motiválod őket?
Vagy kötelező a gyerekvállalás, ezért alap, hogy őket kell preferálni?
De onnan meg olyan posztok fognak megjelenni, hogy szégyen, akinek nincs gyereke, azt sz...atják...

Jakab Andor 2011.07.31. 23:08:18

@Karcolt lendület:

Ez így van. Nekem sincs semmi bajom ezzel a cikkel.

Critisize me · http://critisizeme.blog.hu/ 2011.07.31. 23:08:40

@_Molly: Teljesen egyetértek Veled ebben, ebben az országban rengeteg dolgot kellene gyökeresen megváltoztatni - gyökeresen - csak ehhez kellene egy becsületes politikai elit - ami, mint tudjuk napjainkban egy oximoron - nem is tudom, hogy a fenti szavakat lehet-e ilyen közelségben használni egyáltalán. Azt, hogy mire volna hirtelen szükségünk szakdolgozat hosszúságú lenne, csak felsorlni. Azonban lehet, egyszer érdemes volna felsorolni a teljesen egyértelműen értelmetlen állami vagy önkormányzati beruházásokat - amelyek esetében már az is elég volna, ha az eredeti állapothoz képest nem volna rosszabb - sokkal. Az a baj, hogy oly sokak felejtették el a becsület szó jelentését, ha egyáltalán tudták valaha. Az olyan szavak, mint élelmes vagy ügyes lassan a magyar nyelvben összeforrnak a korrupcióval csalással. Az csalók országa leszünk lassan/vagyunk már, mert aki becsületes az belerokkan a terhekbe (akár munkaadó akár munkavállaló, persze itt a kisvállalkozókra gondolok, akik bedöltek esetleg az ÚSZT kecsegtető kiírásainak, és az "egyszerűsített pályázati rendszernek", kockáztatják a meglévő vagyonukat aztán meg jól pofára esnek), akiben meg sem gerinc, sem elvek azok meg élnek szépen és senki nem kérdezi meg tőlük, hogy drága komám miből?

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 23:23:31

@Los Alamuszi: én pl. olyan irányba képeztem magam (posztgrad) ami kifejezetten kellett volna ahhoz a munkához, amiből eljöttem. Ez tartotta karban a szürke agysejtjeimet :) (na meg millió + 1 más dolog). Nem bántam meg, a mindennapok során is hasznát veszem.

Én egyébként eleve olyan munkát keresek ahol nincs hétvégi munka, ünnepnapon se kell bemenni - innentől kezdve meg pont ugyanolyan munkavállaló vagyok, mint bárki más (ld. eszembe sem jut, hogy velem kivételezni kell - a gyerekfelügyeletet megoldom). Vagy teljesítek és hozom amit elvárnak tőlem - vagy ott ette meg a fene, és úgyis kivágnak. Joggal.

Egyébként nem estem ki a saját munkámból. 5 perc alatt onnan folytatnám, ahol abbahagytam - csak ugye az élet rendje az, hogy a helyemre felvettek valaki mást.

Majd lesz másik munka, csak kellemetlen érzés, ha az embernek olyankor nincs munkája, amikor szeretné (egyébként még nincs 3 éves a gyerkőc, akár gyesen is lehetnék - de nem akarok).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 23:26:43

@kolbászoszsömle: Ezt a demagogiat nem kene. A gyerekek jo resze kb 1 eves korig szopik jo esetben, utana apuka is pont ugyanugy el tudja latni a gyerek koruli teendoket....

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 23:42:40

@tildy:): na ezt magyarázd meg azért a gyereknek is :))))) (Én is így gondoltam egészen addig a pontig, amíg meg nem született az első gyerek. Persze, látom én a bölcsiben a 13 hónaposokat - ott vannak, nem sírnak, játszanak - max. valahogy nem egészen olyanok mint azok a gyerekek, akik csak 2 éves koruk után kerültek oda)

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 23:56:50

(Plusz ugye ha apuci van otthon akkor a gyerekezés mellett neki kell vezetnie a háztartást is - a pénzkeresés helyett, amit eszméletlenül kevesen vállalnának be, hiszen az olllyan férfiatlan dolog lenne. Hja. Éljenek a társadalmi elvárások - előítéletek.

Nálunk mondjuk ezer oka volt, hogy nem váltottunk, a legfontosabb az volt, hogy én vele ellentétben így is - úgy is kelek éjjel, ha a gyerekek felsírnak. Úgy meg elég nehéz másnap 8-9 órát valóban produktívan végigcsinálni és jobbnak lenni, mint a többiek. Egy 3 éven aluli gyerek viszont még sokat ébred - sokat ébreszt.)

2011.08.01. 00:00:48

@Critisize me:
Sajnos egyszer kéne felvállalni valamelyik, épp uralkodó pártnak, hogy rendet tesz. Igen, ennek lennének vesztesei (akár én is!!!), mert a rendcsinálás ezzel jár.
De onnan talán tudnánk előre menni, nem csak kerülgetni körbe-körbe a problémát.
Nem akarok politizálni, mert ez most nem erről szól. De tény, hogy eddig vagy akarat sem volt rá, vagy ha volt, akkor gyorsan valaki megtorpedózta, mert nyilván sok szavazatot hoz a hároméves gyes visszaállítása, sőt tíz évre emelése, vagy a 35. éves nyugdíjkorhatár. (ööö, irónia, szarkazmus!!!!)
Más kérdés, hogy ezekre ma nem hogy Magyarországon nem, de Európa gazdagabb és boldogabb részein se futja....

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 00:01:16

@tildy:): Persze, egyéves korukig szopik, mert berakják a bölcsibe, így elapad az anyjuk teje, és szerencsétleneknek nem lesz mit cicizni.
Vagy, mert hülyére szorongják magukat az anyák, hogy jajistenem mi lesz, ha vissza kell menni dolgozni.
Vagy, mert simán elválasztják, hogy a bölcsibe már ne kelljen neki.
Vagy, mert órához igazítják az etetést, és megtömik minden szarral a gyereket, a védőnő hathatós támogatása mellett, hozzátáplálás címén.

Evolúciósan a szoptatás, a fő táplálékbevitel kb. két-kétésfél éves koráig az embergyerek esetében.
Ez a normális, erre van kitalálva a gyerek emésztőrendszere.
Persze túléli, ha előbb el van választva, ahogy túléli a gyerekmunkát is akár.
Vagy a verést.
Vagy szinte bármit.

De nem az a demagógia, hogy a gyereknek kiskorában szüksége van az anyjára, hanem az, hogy vissza kell menni dolgozni!

2011.08.01. 00:05:54

@Fuckup_with_marmelade:
Azzal messzemenőkig egyetértek, hogy gyereknek egy éves (sőt, két éves) kor alatt nem lenne mit keresnie egész napra a bölcsiben...
Ugyanakkor, ha egyrészt lenne részmunka, másrészt mondjuk három anyuka összeállna: két zizegős, "karrierista" (az idézőjel nem véletlen) típus, meg egy, aki "ősanya" típus (olyan kolbászoszsömle gondolkodású), akkor meg lenne oldva: kolbászoszsömle maradhatna otthon a saját gyerekével évekig, és még pénzt is kapna mondjuk két másik kiskölyök gondozásáért, akkor minimum hárman boldogabbak lennének (nem beszélve a két zizegős anyuka munkáltatóját, aki nem veszítené el a zizegős anyukák szaktudását....

2011.08.01. 00:08:23

@kolbászoszsömle:
akkor én evolúciós zsákutca vagyok. Szoptattam, sőt, még tejtestvére is volt a fiamnak, vitték a lefejt tejet barátságból, aztán 10-11 hónaposan és/vagy a fiam szopott kevesebbet / elapadt az addig kétszeres mennyiségben folyó anyatej....
Tényleg hülyeség ÁLTALÁNOSÍTANI...

Fuckup_with_marmelade 2011.08.01. 00:21:23

@Los Alamuszi: én nem vagyok "ősanya". Karrierista sem vagyok. Egyszerűen pörögnöm kell, hogy úgy érezzem, élek. Akkor velem mi lesz? Annyit nem keresnék, hogy egy ősanyának fizessek - más gyerekére viszont nem tudnék vigyázni, mert nem vagyok rá alkalmas.

Én azt látom (teljesen személyes tapasztalat), hogy ma a szakmámban két véglet van. Vannak a "karrieristák" akik simán bevágják a fél évest is a zaciba (kizárólag jónevű helyre - nem ám egy zugbölcsit üzemeltető ősanyához)- és vannak azok, akik jól házasodtak, az idők végezetéig otthon maradnak, utána meg szereznek valami kamu részmunkaidős állást a férj cégénél.

(megjegyzem ahhoz, hogy egy ősanya legálisan vigyázzon más gyerekére igen komoly feltételeknek kell megfelelni - egy gyereket pedig akinek van pénze nem ad le akárhová, csak olyan helyre ami minden előírásnak megfelel - és ha nem jól bánnak Pistikével, akkor az orrukra lehet koppintani)

Egyébként meg teljesen igazad van. Egyszerűen túl van minden szabályozva. Elvileg. Gyakorlatilag meg én sem adnám akárki kezébe a gyerekem. A bölcsi meg sajna valóban arról szül, hogy 1 hét bölcsi, 2 hét otthon.

Fuckup_with_marmelade 2011.08.01. 00:22:47

szól :) Freud bácsi keményen dolgozik :))))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 00:33:37

@Los Alamuszi: Az okot nehéz megtalálni, de minden esetben van.
Ez lehet genetikai, hogy nálad tényleg magától elapadt a tej tíz hónap után, lehet, hogy kimerültél testileg (pl elkezdtél sportolni), esetleg megváltoztattad a táplálkozási szokásaid, stb.
Az általánosítással nincs baj addig, amíg nem úgy néz ki az általánosítás, hogy mivel _nekem_ tíz hónaposan nem volt már tejem, és _mivel_ ezt a gyerekem túlélte, ennek így kell lennie, ez a normális.
Mellesleg gyanítom, ha ez a dolog száz-százötven évvel ezelőtt következik be, a gyereked nem éli túl, vagy jelentősen visszamarad a fejlődésben, lévén akkoriban nem állt rendelkezésre korlátlan mennyiségben az a fajta és minőségű táplálék, ami alkalmas egy egy év körüli gyerek kizárólagos táplálására.
Az embergyerek tejlebontó enzimjei négy-öt éves korig megvannak. Valószínű átlagosan addig szopott magától.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 01:11:00

@Los Alamuszi: A problémát sehogy máshogy nem lehet megoldani, mint, hogy először felvázoljuk:
Van egy háromszereplős rendszer. Ennek a három szereplője a szülő, a társadalom, és a munkáltató.

Kinek van szüksége a gyerekre?
A szülőnek, és a társadalomnak.
A munkáltatónak nincs.

Ki fizet jelenleg a gyerekért?
Fizet a szülő, a munkájával, fizet a társadalom az államon keresztül, és fizet a munkáltató.

Itt látszik, hogy a munkáltató valami olyanért fizet, amire _nincs_ szüksége.

A probléma szerintem az, hogy amikor valaki ki meri azt mondani, hogy a munkáltatónak nincs szüksége a gyerekre, akkor felháborodnak az anyák/keresztények/keresztényanyák, hogy dehát az utánpótlás... pedig az a társadalomnak kell, nem a munkáltatónak.

Ezt a helyzetet szerintem csak úgy lehet megoldani, hogy vagy kötelezni kell a munkáltatókat, hogy minden megkezdett öt dolgozó után vegyenek fel egy nőt, aki elmegy szülni, és ha ilyen nincs, akkor fizessék be a bérét az államnak, vagy a szülni kívánó nők megélhetéséhez a társadalomnak kell hozzájárulnia, mégpedig annyival, amennyi hozzájárulást most elvár attól a munkáltatótól, akinek nincs is szüksége arra a dologra, akiért jelenleg fizet.

Mindkét döntés azt eredményezné, hogy a szülni készülő anyáknak lenne munkája, megélhetése.

vitek 2011.08.01. 01:17:18

@kolbászoszsömle: hát te még mindig itt tolod a demagóg szövegeidet? Barbárság,ősemberek, meg tejlebontó enzimek...
Nem akarsz dolgozni, elvárod hogy mások tartsanak el, és mindezt még meg is ideologizálod, eszem megáll. Rettentő kártékonynak tartom amit csinálsz, nemcsak azért mert másokon élősködsz, hanem mert a magadfajta emberek miatt nem veszik fel a többi nőt sem dolgozni, azt hiszik hogy mindenkinek ilyen a hozzáállása, erről szól a Jakab Andoros cikk. Nagy kárt okozol, és még büszke is vagy rá, az a hihetetlen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.08.01. 01:26:28

@Fuckup_with_marmelade: Naluk alapbol terv, hogy leendo ferjem lesz vele itthon majd a gyerek egy eves koratol. De akkor sem kotnem fel magam, ha valamelyik nagyi lenne vele.

vitek 2011.08.01. 01:28:29

@tildy:): nem tudom ezt hogy gondoltad, az ősemberek nem így csinálták! ;)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 01:49:03

@vitek: Te figy, én nem vagyok nő, cégeim vannak, meg gyerekeim, ÉS nem vagyok hajlandó produktív korú nőt foglalkoztatni, mert SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM TERMELI KI azt a veszteséget, amit akkor okoz, ha elmegy szülni.

És ezzel nem csak én vagyok így, hanem minden felelős KKV tulaj.

mert az a vicc, hogy a jelenlegi szabályozás alapján ha olyan hülye lennék, hogy felvennék egy képzett nőt normális fizetésért, aki elmenne és odaszülne nekem három gyereket, az a hat év alatt kb egy M3-as BMW-t húzna ki a zsebemből.
Noh, nekem a BMW jobban kell, mint az, hogy miután odaszült nekem a nő, megunja az egészet, és elmenjen egy másik munkahelyre.

NEKEM munkaáltatónak, vállalkozónak a profitom maximalizálása a célom.
Ha nem ez a cél, bukom a cégem.
Ha a rólam szóló törvények nem veszik figyelembe a célomat, a törvények eredménye nem a törvényalkotó szándéka szerinti esemény lesz, még akkor sem, ha a hozzád hasonló ideológiailag képzett, ám agyilag hiányos lények ezt nem hajlandók elfogadni.
És ez igaz az ősanyákra is.
Attól, hogy nem hajlandók elfogadni azt, hogy a jelenlegi szabályok alapján ők veszteséget termelnek a cégnek addig, amíg a legkisebb gyerekük el nem éri a hatéves kort, még így van, és addig lesznek ide-oda tologatva, amíg nem találnak egy hülyét, aki pont őket alkalmazza egy rentábilisan foglalkoztatható ember helyett.

Pont arról beszélek, hogy a gyerekvállalás terheit nem azoknak kellene viselniük, akiknek pont nincs szükségük a gyerekre!

Árpi 2011.08.01. 02:07:08

Az eredeti postot, azaz a kommentjeit olvasgatva egyre rerősebb a gyanúm, hogy az iróniát ma már csak a kiemelkedő IQ-val rendelkezők képesek felfogni. Azt hiszem, a jelen post írója sem egészen fogta az előzőnek az "üzenetét". Szerintem Jakab Andor lenne a legboldogabb, ha egy hölgy alkalmazása nem lenne potenciális csőd-ok. De a jelenlegi szabályozás mellett bizony, egy kis cégnél az. Egy 2000 fős (szocialista) állami vállalatokra méretezett szabályozás mellett nem lehet vállalkozást működtetni. Anno úgy volt megállapítva (központilag) a bérezés, hogy az is fizette a cumisüvegygyári kismama 3 év alatt felhalmozott szabadságának a munkabérét, aki az ország másik végén egy bányában dolgozott. A rendszer hatékonysága megengedett 10 év várakozással egy Trabantot, meg 20 év várakozással egy telefon-ikervonalat. Viszont igaz, hogy kevesebb elégedetlen ember volt, hiszen azt a pár embert, aki akkor is kőgazdagon élt, nem láttuk. Ma meg még az is előfordulhat, hogy a szomszédnak 2-vel több autója van, mint nekünk.
Az ma már sajnos(?) nem működhet rendesen, hogy a kormány mondja meg, hogy ki mennyit keressen, már csak azért sem, mert valahogy nem tudom elhinni, hogy akár a világ legokosabb kormányfője legyen is, de mindenkinek a munkáját jobban, objektívebben tudja értékelni, mint aki alkalmazza az illetőt. Ennek ellenére a jogszabályok bizonyos esetekben a munkáltató kezéből teljesen kiveszik a döntést. Mit tehet ilyen körülmények között a cég tulaja? Ha felelősen gondolkodik, és sem magát, sem a többi alkalmazottja munkahelyét nem akarja veszélyeztetni, akkor eleve olyan embert vesz fel, akinél a "jogszabályi veszélyek" minimalizálhatóak!
A túlzott védelem azok ellen fordul, akiket védeni akar! Ez nem a (nem)foglalkoztató cég bűne. Ez azoké, akik minden áron olyanba akarnak beleszólni, amiben nem kompetensek.
Ha a társadalomnak fontos a kismamák szabadságának 3 éves felhalmozhatósága, akkor fizesse a társadalom az árát! Elvileg fizeti is. Csak valaki valahol közben lenyúlja azt a pénzt, évtizedek óta. Talán őket kéne "megkérni", hogy adják már ugyan vissza, amit valahol máshol költöttek el.
Mert a közvélekedéssel ellentétben, a munkavállalóktól levont 1.5% bőven fedezte a munkanélküliek ellátását akkor is, amikor 270 napig voltak jogosultak rá. Vagyis hamis volt az az érv, hogy az állam nem bírja ezt a terhet! Az a kassza pluszos volt! Vagyis az az ellátás sem szociális juttatás, hanem BIZTOSÍTÁSSAL SZERZETT JOG! És még egy csomó ilyen van, ahol a terheket azokra lőcsölték, akik egyszer már kifizették azokat! Mondjam a munkáltató által fizetett táppénz részt is? Szintén olyan dolog, amit többször fizettetnek ki velünk.
Komolyan érdekelne, hogy a Jakab Andor írását bírálók közül hányan számolták végig egy kisvállalkozás lehetőségeit. Valószínűleg senki. Én kénytelen voltam megtenni, és ugyanaz jött ki. Inkább dolgozom napi 18 órát akár pár hétig folyamatosan, mintsem felvegyek valakit, aki a legjobb szándék mellett is tönkreteheti a vállalkozásomat, és ezáltal a gyerekeim jövőjét is. Mert a gond nem azzal van, hogy az ifjú hölgy szülni szeretne. Az nagyon jó! Hanem az, hogy az állam ebben az esetben is a más farkával veri a csalánt. Aki nem tehet mást, minthogy nem tartja oda a szerszámát. Aki meg ezért pont őt hibáztatja, az nyugodtan tartsa oda a sajátját!

Árpi 2011.08.01. 02:10:49

@kolbászoszsömle: Nem a kismama termeli a veszteséget! Hanem azok a jogszabályok, amelyek a munkáltatót olyan kifizetésekre kötelezik, amelynek a bevételi oldala tisztességes kisvállalkozónál soha nem termelhető meg. A kismama ezért pont annyira nem hibáztatható, mint az a cégtulaj, aki nem alkalmazza őt emiatt. Persze a politikának az az érdeke, hogy a munkáltatót és a munkavállalót egymással állítsa szembe, hiszen addig sem fordulnak ellene (a politikusok ellen).

Árpi 2011.08.01. 02:16:51

@kolbászoszsömle: Itt nagyon a kismamákra lett kihegyezve a diskurzus. De ugyanilyen veszélyt okoz mindenki, aki lebetegedhet. Ugyan nem 4 évre kiható, de ugyanilyen jellegű és mértékű veszélyt. Hiszen szülni általában 2-3 alkalommal szokás, betegnek lenni meg akár évente 2 hétig is. És akkor nem beszéltünk arról, hogy az egészséges ember is felmondhat bármikor. A munkáltatónak meg költség az új ember kiválasztása, betanítása, tehát neki az az érdeke, hogy akit felvett, az dolgozzon, méghozzá lehetőleg éveken át. Vagyis ok nélkül épelméjű munkáltató nem rúg ki senkit. Ha viszont az érdeke azt diktálja, mit is tehet a régi szabályozás mellett? Vagy csibészkedik, és akkor is kirúgja valami ürüggyel az illetőt, ha egyébként nem tehetné, vagy tönkremegy, és így az illető munkahelye ugyanúgy elvész (megszűnik), csak magával ránt másik 10 ember is. Valóban ez a társadalom érdeke?

kalapocska 2011.08.01. 03:41:49

@kolbászoszsömle: nem tudom talalkoztal e mar elo kisgyerekekkel, aki nem eppen az anyja mellett volt. En vigyaztam parra es mind nagyon jol elvolt anyukaja nelkul orakig is. a kicsi kuszik maszik jatszik a nagyobbak meg egymassal jatszanak- akar 10 honapos kortol. Kulon orulnek a nagyobb es masfajta jatekoknak es vannak barataik (meg mielott beszelnenek). Egy kisbaba nem tudja hogy most nem nagy csaladban van 10 testver mellett (ami szerinted okes lenne, es hogy nem nagymama vigyaz ra)stb, neki az a termeszetes hogy bolcsibe oviba jar.

nem várt fordulat 2011.08.01. 08:53:15

érdekes, hogy nem olvastam a kommentek között azt a szót, hogy szolidaritás.

illetve ne felejtsük fel, hogy az a gyerek amikor felnő, potenciális vásárlója lesz annak a vállalkozásnak, aki nem akarja felvenni az anyukát.

ilyen terhek, járulékok mellett simán az államnak kéne támogatnia adókedvezménnyel vagy egyéb juttatásokkal azt a vállalkozót, aki felvesz nőt, és az a nő elmegy szülni. nem pedig szarban hagyni a vállalkozót.

mert persze, kapitalizmus van, de azért ne süllyedjünk már vissza ennyire.

őszecske 2011.08.01. 08:54:38

@Árpi: Te is jól látod, mint én és többen a dolgokat, csak hosszú évek óta, akinek kéne látnia NEM LÁTJA, nem tesz ellene semmit! És mindenki csak tönkre megy ebben az országban... :(

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 09:14:17

@kalapocska: "En vigyaztam parra es mind nagyon jol elvolt anyukaja nelkul orakig is. a kicsi kuszik maszik jatszik a nagyobbak meg egymassal jatszanak- akar 10 honapos kortol."

A szeparációs szorongás meg csak egy komcsi trükk...

Árpi 2011.08.01. 11:07:39

@karacsi_maci: Nem kell támogatni a vállalkozót. De ne is kényszerítsék arra, hogy fizessen annak, aki nem dolgozik neki! Ennyi pont elég lenne.
A kismamákat (azaz a családokat) támogatni kell. De ne a vállalkozótól várják el, mert ő már rég éhen is döglött, mire az a "potenciális vásárló" fizetőképessé cseperedik.
A gond az, hogy a politikusok eleve arra terveznek, amire a tisztességes vállalkozó nem akar: hogy 4 évük van összeszedni magukat, utána úgyis elzavarják őket, vagyis a tetteik (szavazás) erre vannak kihegyezve, miközben a szavaikban hosszú távra ígérnek. (10 év alatt lesz 1 millió munkahely, ugye.)

nem várt fordulat 2011.08.01. 11:25:12

@Árpi: szerintem pedig de. ha tud működni ez a 40év felettieknél, a pályakezdőknél, mozgáskorlátozottaknál, miért ne lehetne ezt alkalmzni az anyáknál is?

ahogyan írtam, egy vállalkozó annyi annyi járulékot fizet, hogy annak elégnek kell lennie, hogy az állam vissza tudja finanszírozni azt a terhet, amit egyébként a vállalkozóra rak.

ha csak a kismamákat támogatjuk, akkor az nem garancia arra, hogy miután lejárt a szülési szabadság, a kismama vissza tud menni, erre lenne jó a vállalkozó támogatása.

Árpi 2011.08.01. 11:38:26

@őszecske: Mert ha meglépné, amit kell, a nép leváltaná. Így is leváltják persze, de így legalább pár évig azt hiheti a balga politikus, hogy mégsem.
Itt már 2004-ben komoly lépéseket kellett volna tenni. Erre mi történt? Semmi jó, a kormányzó párt az egyik töketlen helyett egy másikat ültetett a miniszterelnöki székbe. Miért is? Hogy ne veszítsék el a következő választást! Mert a politikusnak kizárólag egy dolog van,ami az érdeke: minél több ciklust kitölteni a székében! Ha ennek az az ára, hogy tönkre megy az ország, akkor tönkre fogja tenni az országot. Aki nem ezt teszi, az rég kikopott a politikából, mert az nem is igazi politikus, hanem tisztességes szakember. Ilyen meg ma nem sok akad a politika közelében, és aki akad, az is csak szenved, és nem sokáig húzza.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 11:38:51

@karacsi_maci: Tegyük fel, hogy létezik olyan támogatás, amivel megéri foglalkoztatni egy olyan embert, akire semmi fontos dolgot nem lehet rábízni!

Akkor én, mint profitmaximalizálásban érdekelt ember felveszek tíz-húsz-száz ilyen embert, mert nekem ez meg fogja érni.

Írd és mondd, az fog történni, mint amikor a vakok gombokat válogattak, majd a szétválogatott gombok egy betonkeverőben meg lettek tekergetve, és visszamentek a vakokhoz válogatódni.

Árpi 2011.08.01. 11:39:44

@kolbászoszsömle: Igen, én sem értem, egyáltalán minek a gyereknek az anyja? Ha megszülte, adja oda az államnak, majd az felneveli...

Árpi 2011.08.01. 11:53:41

@karacsi_maci: Szerinted a kismama érdeke mi? Az, hogy oda tudjon visszamenni, ahonnan 3 (4-5-6) évre gyesre ment, vagy az, hogy valahol úgy dolgozhasson, hogy az a családi életével is összeegyeztethető legyen?
Lássuk be: egy 23 éves gyermektelen ember (szándékosan nem csak a nőkről írok) teljesen másképp áll a munkához, mint ugyanaz az ember 5 év múlva, 2 kisgyerekkel a családjában! Az első esetben nem okoz neki gondot, hogy 3-kor szól a főnöke, hogy bent kéne maradni este 10-ig, de akkor hétfőn nem kell bejönni a jövő héten, ráadásul a következő hónaptól 10 ezerrel többet vihet haza, a másik esetben meg neki akkor is el kell vinni az oviból a gyereket, ha kirúgják ezért a munkahelyéről. Valamint ha a gyereke óvónője odatelefonál, hogy a gyerek 39 fokos lázzal ébredt, akkor is el fog rohanni érte, ha a főnökét megüti a guta emiatt.
Kivéve, ha van olyan segítsége, aki ilyenkor helyettesíti. Na de ki lehetne ez? A nagymama? Ő is dolgozik. A házastársa? Ő is. A szomszéd? Nem is ismerik egymást... Marad az, hogy fizessen valakinek ezért. Na de miből? Havi 10 ezerért nem kap normális embert arra, hogy bármikor ugorjon, szállítsa a gyerekeit, és legyen ott a velük órákig.
A kisgyerekes családokban nagyon komoly és méltányolandó igény, hogy az egyik szülő részmunkaidőben dolgozhasson. Ez mellesleg a vállalkozónak is érdeke lehetne, ha... Ha nem olyanok lennének a feltételek, hogy a részmunkaidős alkalmazás neki fajlagosan többe kerül, miközben a dolgozó fajlagosan kevesebbet kap!
Jelenleg egy csomó épeszű dolgot büntet a jogszabályi környezet. Vagyis az állam. Nem kellene itt támogatás, elég lenne, ha a büntetés megszűnne. És a rugalmasabb szabályozás azt eredményezné, hogy a munkáltatók is rugalmasabban állnának a dolgokhoz. Lehet, hogy a kismama nem az eredeti munkahelyére menne vissza dolgozni, de lenne hova visszamennie. Most meg, ha kisvállalkozásnál dolgozott, akkor bizony komoly esélye van annak, hogy már a cég sem létezik 3-4 év múlva! Esetleg pont azért, mert egy másik kismama járulékterhei tönkretették a vállalkozást.

El kell fogadni, hogy az erőszakos védelem egy bizonyost szint fölött az ellenkezőjét eredményezi, pont annak árt, akit védeni akar.

vitek 2011.08.01. 12:03:02

@kolbászoszsömle: ha meg így van, akkor nem értem miért vitatkozol velem. Te magad fejted ki, hogy azért nem alkalmazod őket, mert kiesnek a munkaerőpiacról. Én arról beszélek, hogy ha a gyerek bölcsődébe menne, akkor nem esnének ki ilyen hosszú ideig a munkaerőpiacról, és nem okoznának veszteséget, se a munkaadónak, se az államnak. Ezt racionálisan te is beláthatnád, csak valamiért teljesen ellene vagy a bölcsiknek és oviknak, valamiféle régies "a gyereknek az anyja mellett a helye" ideológia alapján. Ebben pedig az a vicces, hogy számtalan kutatás kimutatta már, hogy a bölcsis-ovis gyerekek jobb eredményeket és magasabb végzettséget érnek el, alacsonyabb köztük a bűnözési ráta, és még bizonyos egészségügyi indikátorokban is jobbak nagyobb korukban (és igen, a kutatásokban kezelték a szelekciós problémát; ajánlott irodalom ennek a tanulmánynak a vonatkozó fejezete: www.nber.org/papers/w15827.pdf?new_window=1).

vitek 2011.08.01. 12:07:39

@kolbászoszsömle: ja és az említett tanulmányban azt is láthatod, hogy egy jó minőségű ovi-bölcsi több mint kétszer annyi hasznot hoz mint amennyibe kerül, tehát nettó haszon (méghozzá hatalmas!) a társadalom számára. De azért ágálj csak ellene, elvégre akkora a jólét ebben az országban, hogy igazán megengedhetjük magunknak hogy némi pénzt kidobjunk az ablakon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 12:31:35

@vitek: Mert nagyon drága a bölcsőde maga (az évi 850-900000 forint nagyon sok), és ezt a drága szolgáltatást általában nem azok veszik igénybe, akik havi négyszázezret keresnek, hanem azok, akik a minimálbér és a minimálbér másfélszerese közötti összeget.
Ezeknek az embereknek egyszerűbb lenne odaadni a bölcsőde költségét, hogy neh, neveld a gyereked, más meg dolgozik helyetted.
Egy kisgyerekes anyuka ugyanis nem jó munkaerő.
Őrá nem lehet rábízni fontos, több napon átívelő feladatot, mert sosem lehet tudni, hogy nem-e épp akkor lesz-e beteg a gyereke, amikor már nem lehet visszafordítani a dolgokat.

A kutatást majd átnézem.

vitek 2011.08.01. 12:35:18

@kolbászoszsömle: ok. Ez egy átfogó tanulmány, sok minden másról is, ha nincs annyi időd akkor csak nézd meg az idevágó részt, az 5.3.3-ast.

Barci 2011.08.01. 14:08:56

Egy kis szakmai segítség HR-eskenek, vezetőknek:
Anyabarát vállalati politikák és gyakorlatok Magyarországon
jol-let.com/letoltes/Alcoa_tanulmany_091105.pdf

jol-let.com/

Árpi 2011.08.01. 14:35:52

@vitek: Hol készült a tanulmány? Mert nem mindegy, hogy a Harlem utcagyerekeit hasonlították össze a szomszéd városrész luxusbölcsijeivel, vagy a sziliciumvölgy egyik luxus lakónegyedén belül vizsgálódtak.
Az ózdi nyomornegyedben valószínűleg rosszabbak a csecsemőnevelés feltételei (a szociálisak is), mint egy ottani bölcsődében. De nem vagyok biztos abban, hogy egy jobbmódú család gyereke is jobban járna egy olyan bölcsődével, ahol a dadusokra fejenként 20 kicsi jut.

vitek 2011.08.01. 14:47:10

@Árpi: az általam belinkelt tanulmány több cikket és kutatást foglal össze, olvasd el ha érdekelnek a részletek. Nyilvánvaló egyébként, hogy az ovi-bölcsi minőségétől függnek az eredmények, de ez is csak azt húzza alá amit már mondtam, hogy az államnak többet kellene fektetnie az ovikba és bölcsikbe. Jobb minőség, jobb eredmény. A családi hátteret illetően pedig azt gondolom te is belátod, hogy ha jobban támogatnák az ellátást (pl ha növelnék a férőhelyeket és az állam fizetné teljes egészében), akkor az elsősorban a szegényebb családoknak segítene, hiszen ők azok akik nem tudják beadni magánoviba meg fizetős helyekre a gyereket. És nekik is lenne rá a legnagyobb szükségük: a kutatások általánosságban azt mutatják, hogy a hátrányosabb helyzetű gyerekek nyernek a legtöbbet az ovival, ugyanis ők otthon nem kapnak meg egy csomó dolgot amit a jobb módúak gyerekei igen.

Árpi 2011.08.01. 14:52:34

@vitek: Más országban az iskola hatása jelentősen befolyásolja a gyerekek eredményeit (PISA), Magyarországon meg az a döntő, hogy a szülők mennyire iskolázottak. Félek, ez a bölcsődében is így lenne. Más kérdés, hogy 3 éves kor alatt akkor is a családi környezet a legmeghatározóbb. És ha figyelsz, nem azt mondom, hogy "a gyereknek az anyja mellett van a helye", hanem hogy a családban.

vitek 2011.08.01. 15:00:47

@Árpi: akkor mit javasolsz? Zárjuk be a bölcsiket, ovikat, és iskolákat, legyen minden gyerek csak a családdal, mert úgyis csak az számít?

vitek 2011.08.01. 15:18:37

@Árpi: egész egyszerűen érthetetlen számomra, hogy hogyan lehet ilyen dolgokat érvként felhozni a bölcsőde ellen. A bölcsis gyereknél is meghatározó lesz a családi háttér? Igen. De talán kevésbé marad le a szegény ember gyereke mint akkor, ha nem is járna bölcsibe. Már csak azért sem egyébként, mert az anyja azalatt tudna dolgozni, és ezért lenne miből élni, nevelni azt a gyereket. De nem, magyar ember csak károgjon, sorolja a problémákat, és még véletlenül se próbáljon megoldást keresni, változtatni a dolgokon. Ha elégedetlen vagy az iskolákkal, miért nem az a konklúzió, hogy javítsunk a helyzetükön? Ha elégedetlen vagy az ovikkal, miért nem az a konklúzió hogy fektessünk bele többet? Hogyan várunk ilyen irányban pozitív elmozdulást, ha a magyar szavazó ezt nem tartja prioritásnak?

Balance Of Power 2011.08.01. 15:33:40

@kolbászoszsömle: Rengeteg példa van, a legkülönbözőbb szinteken és munkakörökben arra, hogy kisgyerekes anyák továbbra is sikeresek a munkájukban. Akkor ők valami ufók?

Árpi 2011.08.01. 22:27:18

@vitek: Én ilyen hülyeséget nem írtam. De az sem normális, hogy a családoknak ne lehessen szabad döntése erről. Nem azt kellene elvárni, hogy a kisgyerekes anyuka ugyanúgy és ugyanannyit dolgozzon a munkahelyén mint a vele egyidős egyedülálló nő, ha ő szívesen maradna otthon többet a gyerekkel. Olyan szabályozás kellene, amelyben nem büntetik azt, aki részmunkaidőben szeretne dolgozni. Olyan, amiben a munkáltatót sem éri hátrány, ha ilyen szülőt alkalmaz. Az államnak nem az lenne a feladata, hogy egymás ellen játssza ki a munkaerőpiac szereplőit, hanem az, hogy támogassa őket a hatékony együttműködésben. Sajnos itt csak a két véglet létezik egyesek fejében: Az egyik szerint a dolgozó érdeke mindenek fölött (hiszen ő a "szavazó"), és a munkáltatónak ne legyen joga semmire, ha már felvette az illetőt. A másik meg az, hogy a munkavállaló legyen rabszolga, akit meg lehet alázni, és bármikor ki lehet dobni. Ez a kommunista felfogás öröksége: a munkás és a tőkés csak ellenség lehet, partner soha. A politika meg elég aljas, hogy keményen rá is játsszon erre. Partneri viszony helyett ellenségképet alakít ki mindkét oldalon. "Oszd meg, és uralkodj!"
Én sem merek senkit felvenni, mert a családom jövője bánhatná. De ha egyszer felveszek valakit a cégemhez alkalmazottnak, azzal szemben a legerősebb elvárás az lesz, hogy alkalmas legyen arra, hogy együttműködő partnerként végezze a munkáját. Ha nem képes felfogni, hogy egy hajóban ülünk, akkor ki kell szállnia, és kész.

Árpi 2011.08.01. 22:30:29

@vitek: Igen, lesz, akinél előnyt adhat a bölcsőde. De sokaknál nem! Épp ezért nem kellene minden áron egységesíteni az elvárásokat, hanem adni egy kis szabadkezet a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is. Ne akarják kikényszeríteni az egyenmegoldást mindenkiből! Nem falansztert kéne építeni, hanem működőképes társadalmat, amelyben az egyének is jól érzik magukat.

Árpi 2011.08.01. 22:36:56

@Balance Of Power: Esetleg van olyan segítségük, amilyen másnak nincs. Vagy ami rosszabb: a gyerekükről csak 20 év múlva derül ki, hogy érzelmileg sivárabbak, mint a munkájukban kevésbé sikeres szülők gyerekei.

Amúgy baromi egyszerű lenne megoldani, hogy a nők ne legyen hátrányosabb helyzetben: előírnám, hogy egy gyermek után legfeljebb 3 évig járhat bármiféle kedvezmény vagy ellátás, de egy szülő egy gyerek után csak 1.5 évet vehet igénybe ebből. Ha a másik szülő nem veszi igénybe, az a 1.5 év elvész. Innen kezdve nem lenne akkora különbség abban, hogy a munkáltató mekkora kockázatot vállal, ha egy nőt vagy egy férfit vesz fel. Ugyanígy járnék el a gyerek után járó betegszabadsággal is. Fele-fele. Szerintem ez az egy intézkedés többet csökkentene a két nem jövedelmi különbségén is, mint bármi egyéb.

Balance Of Power 2011.08.02. 08:07:24

@Árpi: Az egész probláma gyökere az lehet, hogy olyan dologban, ami mindenkinél egyénfüggő, nem lehet szabályokkal általánosítani. Érzelmileg sivárabb lesz... vagy nem. Aki 5 éves koráig az anyja szoknyája mellett van, balfasz lesz... vagy nem. Stb. Egyébként a fentieket úgy értettem, hogy munkájukban sikeres_és_kiegyensúlyozott családi élettel rendelkező nők. Amúgy meg teljesen mindegy, egy tinédzser bármilyen családban lázad. Aki ezeket a gondokat akarja elkerülni, ne vállaljon gyereket.

Balance Of Power 2011.08.02. 08:16:56

@Árpi: A legnagyobb baromság mindenesetre a felhalmozódó szabadság - tapasztalatom szerint a 2-3 évig otthon maradók már alig várják, hogy emberek közé mehessenek, erre nem, 40 napig még maradj otthon légyszi, mondja kényszeredetten a munkáltató. Mi értelme van ennek? Legalább választható opció lenne... Persze azt végülis megteheti, hogy már bejárogat, besegít, de ugye munkaügyi ellenőrzés esetén nem szerencsés, ha épp benn van.

Ami a részmunkaidőt illeti: aki a munkát megszervezi, annak ez nem mindig konveniál. Ugyanis part time és part time között is óriási különbségek lehetnek: fixen mindig 4-6 óra ugyanabban az időpontban, heti 20 óra szétszórva, fixen heti 3 teljes nap stb. Ha a munkáltató az egyik verziót preferálná, tuti a másik lenne jó a kismamának (vagy bárkinek, aki part time-ot kér).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.02. 21:11:34

@vitek: Összehasonlítják a puertorikói bébisintért a bölcsődével.
Nagyszerű!

@Balance Of Power: Rengeteg példa van arra is, hogy nem.
A kockázatot ki vállalja?

A munkaadó?
süti beállítások módosítása