HTML

Szülünk, oszt csók!

Mi nők, tudunk szülni. Leginkább magunktól, ha hagynák, hogy mi választhassuk meg a körülményeinket. Nem kell körénk nagy felhajtás. Ha mégis van, akkor könyörtelenül kommentelünk.

Írd meg a történetedet, közzétesszük! szulunkosztcsok@gmail.com Részletek itt!

Friss topikok

  • kolbászoszsömle: @vitek: Összehasonlítják a puertorikói bébisintért a bölcsődével. Nagyszerű! @Balance Of Power: R... (2011.08.02. 21:11) Szülünk, oszt dolgozunk?
  • sosperi: Gerébékről csak annyit, a hit és a hozzáértés kevés, a biztonságos otthonszülés csak szabályozott ... (2011.03.31. 03:02) A hard core szülés
  • Zivatarfelhő: @csutkababa: Nem akartam lesajnálni senkit, csak többet akartam megtudni egy szervezet működéséről... (2010.12.06. 20:17) A kormány szerint a kórházaknak nincs pénzük gátvédelemre
  • St Thomas: Szia! Köszönöm a díjat! Megtisztelő, hogy olvasol engem. Nekem is ki kell gondolnom pár dolgot ez... (2010.11.10. 11:27) Kreatív blogger díj
  • myazs: Bocsánat, kicsit hosszú lett, de egy éve várok rá, hogy "kiírhassam magamból". (2010.10.31. 22:23) Nagy Szülészet Teszt

Boldogok a tudatlanok, mert hálapénzt adnak

2010.06.05. 18:00 :: Tündér a varázspálcával

Meglepő, de az alábbi történetek főszereplői hálásak a fogadott orvosaiknak, és valószínűleg fizettek az "élményért". Nem jut eszükbe, hogy másképp is lehetett volna szülni, nem mennek bele találgatásokba, mint én. A magam részéről hihetetlenül becsülöm azokat az édesanyákat, akik a felesleges beavatkozások okozta "nyomatott" szülés ellenére szép emlékeket őriznek a babájuk születéséről. Pedig a stáb megtett mindent, hogy elrontsa az élményt.

Adott tehát a Kismama magazin 2010 januári száma, két tipikus esettel, melyek nap mint nap megtörténnek kórházainkban. Mindkét szülés túlhaladta a kiírt időpontot. Ez azért fontos, mert az ilyen esetekben az átlagosnál könnyebben rábeszélhetők a mamák egy kis gyorsításra, hiszen már ők is nagyon túl akarnak lenni a dolgon.

Annamáriát azzal fektetik be a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházába, hogy a gép rendszeres fájásokat mutat. Magzatvíz vizsgálatot végeznek, persze ettől akkor is beindulnak az alhasi görcsök, ha amúgy a szülés egy hét múlva lenne. Két nap múlva, biztos ami biztos, egy terheléses teszt során oxytocint kap (miért nem várják meg, amíg beindul magától, nem értem). Kb. három óra múlva felfektetik a szülőágyra, folyamatos NST vizsgálat miatt (bárcsak ehelyett inkább engedték volna mozogni). Egyfolytában vizsgálgatják a méhszájat (gondolják magukban, hátha ettől megreped a burok, vagy lesz végre valami), két óra múlva burkot repesztenek (minek?!), két órán belül, orvosi segítséggel (egy ilyen erőltetett folyamat végén nem csodálom, hogy a mama minden ereje elfogyott) sikerül kitolni a babát.

Anikó a kiírt időpont után öt nappal megy magzatvíz vizsgálatra az Állami Egészségügyi Központ szülészetére, ahol az orvos közli, hogy folyik a magzatvíz (nyilván a vizsgálat hatására, mert különben a mama is észrevette volna korábban, no de mindegy). Itt is következik a burokrepesztés és az oxytocin infúzió (az ember nem is érti, hogy szültek a nők évezredeken keresztül enélkül a két beavatkozás nélkül), melynek adagját folyamatosan emelik, mert nincsenek fájások (Persze, nincsenek, miért is lennének, mikor még nincs itt a szülés igazi ideje.). Aztán be is indul a szülés, és mindenki elkezdi ajánlani Anikónak, hogy kérjen epidurális érzéstelenítést, mert nem tágul eléggé a méhszáj, és nem illeszkedik a baba feje (persze, mert az egész folyamat innentől kezdve kóros, és további orvosi beavatkozásokat igényel). Az orvos már vázolja a jövőképet: "Ha császár lesz, úgyis hátba szúrják!" Aztán jön egy újabb "szakszó": "Megkoronázzuk!" Természetesen császár lett belőle, ami nem is csoda.

Lehet, hogy ezek az anyukák nem tudják, hogy lehet másképp? Lehet, hogy nekik senki sem mondta el, hogy a terminus túllépés az esetek nagy százalékában nem igazi túllépés, csak elszámolták az időpontot? Lehet, hogy nem kérdezték meg őket, hogy akarnak-e oxytocint, vagy burokrepesztést, hanem kész helyzet elé lettek állítva? Vajon a szülészorvosok tájékoztatják ilyenkor a kismamát? Elmondják neki, hogy ha akar, ha van ereje, türelme, hogy a maga természetes módján szülje meg a babát, akkor nem kell még az oxytocin? Mennyire van választási lehetősége a szülőnőnek ma Magyarországon, ha ilyen helyzetbe kerül?

Kanadai példa Felicitásztól., ha valaki kételkedne abban, hogy másképp is lehet...

És egy művészi feldolgozása a medikalizált szülésnek, ha valaki még mindig nem értené, mit értek háborítatlanságon (Monty Python):

3 komment · 1 trackback

Címkék: tájékoztatás oxytocin túlhordás kismama magazin háborítatlan burokrepesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://szulunkosztcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr352058977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hálapénz miatt perel Mikola 2010.07.05. 12:44:03

Törvénytelenül kiszabott orvosi díj kikényszerítése miatt készül a hatóságokhoz fordulni Mikola István. Az országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke reméli: az eset precedensértékű lesz.

Szorsa 2010.06.05. 21:54:46

Játszótéri beszélgetés a hálapénzről:
Előzmény: fentebb leírt szülési élmény
- Miért vagy hálás, hogy ennyit fizettél?
- Mert túléltem!
Hát sírni tudtam volna, hogy csak ennyi számít, hogy TÚLÉLTE!
Egy csodát nem túlélni kell, hanem megélni és örvényleni benne, fürödni, alámerülni és újból feljutni a fényre és feltartani a gyermeket a Napnak, hogy íme megszültem egy Embert!

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.05. 22:02:09

Valójában tényleg ez a legfontosabb: hogy baba, mama túlélje. Jó lenne tudni, miért nem szerepel ennél több elvárás a nők listáján, amikor készülnek a szülésre. Talán az életüket is így élik? Nem megélik a pillanatokat, hanem túlélik?

azért.sem 2010.06.06. 14:53:26

Amikor tolófájás közben két kezemmel a hasamon terpeszkedő orvos kezét téptem felfelé és veszekedtem, ne tegye, nem voltam alku helyzetben........

Utólag meg már nem tettem panaszt, tekintettel a bábámra, akit így is elmarasztaltak, mert nem "időben" hívta be a dokimat!

Nem kapott a doki hálapénzt, amíg bent voltunk többet az ajtót sem nyitotta rám.

Keresem a további lehetőségeket, de vidéken adottak az opciók, ezzel tisztában kellene lenni!
süti beállítások módosítása