HTML

Szülünk, oszt csók!

Mi nők, tudunk szülni. Leginkább magunktól, ha hagynák, hogy mi választhassuk meg a körülményeinket. Nem kell körénk nagy felhajtás. Ha mégis van, akkor könyörtelenül kommentelünk.

Írd meg a történetedet, közzétesszük! szulunkosztcsok@gmail.com Részletek itt!

Friss topikok

  • kolbászoszsömle: @vitek: Összehasonlítják a puertorikói bébisintért a bölcsődével. Nagyszerű! @Balance Of Power: R... (2011.08.02. 21:11) Szülünk, oszt dolgozunk?
  • sosperi: Gerébékről csak annyit, a hit és a hozzáértés kevés, a biztonságos otthonszülés csak szabályozott ... (2011.03.31. 03:02) A hard core szülés
  • Zivatarfelhő: @csutkababa: Nem akartam lesajnálni senkit, csak többet akartam megtudni egy szervezet működéséről... (2010.12.06. 20:17) A kormány szerint a kórházaknak nincs pénzük gátvédelemre
  • St Thomas: Szia! Köszönöm a díjat! Megtisztelő, hogy olvasol engem. Nekem is ki kell gondolnom pár dolgot ez... (2010.11.10. 11:27) Kreatív blogger díj
  • myazs: Bocsánat, kicsit hosszú lett, de egy éve várok rá, hogy "kiírhassam magamból". (2010.10.31. 22:23) Nagy Szülészet Teszt

Szülünk, oszt dolgozunk?

2011.07.31. 07:41 :: Tündér a varázspálcával

Kedves Jakab Andor! Jellemző az ízlésemre, hogy el sem olvastam a blogbejegyzésedet, amíg meg nem jelent egy "hurráoptimista" ellentétpárja. Már a címe alapján sem voltam kíváncsi rá. Gondoltam, "nem akarsz foglalkoztatni, jól van, ha te így, hát így, biztos van alapja, de nem érdekel." Mindig úgy éltem, hogy azt néztem, ki foglalkoztatna, nem pedig azt, hogy ki nem akar. Ezért van jó állásom, ahol a 20 hónapos gyerekem mellett is itthonról dolgozhatok, és megbecsülnek.

Igaz, soha nem jutott eszembe visszaélni azzal, hogy visszamehettem dolgozni a védett időszak alatt. Persze hallottam én is olyanokat, hogy valaki visszament dolgozni a gyerek hároméves kora előtt, aztán nem tudtak neki semmi munkát adni, és fénymásolt egy évig a régi, csoportvezetői fizetéséért. Nyilván ezt egy kis- vagy középvállalkozás nem engedheti meg magának, de igazából egyik cég sem kellene, hogy ilyet csináljon. Meg vagyok róla győződve, hogy a nők többsége nem akar visszaélni a védett helyzettel. Mi "csak" dolgozni akarunk, és nem szeretnénk, ha miattunk koplalna a család. Ha a törvény olyan, hogy a védelmünkkel hátrányos helyzetbe hozza a nőket foglalkoztató cégeket, akkor ott tényleg baj van. Andor, ha te így érzed, hogy hátrányos minket foglalkoztatnod, akkor biztos így is van. Félek azonban, hogy esetedben nem a törvény az egyetlen oka a női munkavállalók iránt érzett ellenszenvednek.

Most, hogy elolvastam, és Zsolt blogján a kommenteket is átfutottam, egy dologban biztos vagyok. Akkor sem alkalmaznál engem, ha bármikor kirúghatnál, azért, mert gyerekem van. Pl. most itthonról akarok dolgozni (ugyanannyi pénzért, mint gyerek nélkül tettem), valószínűleg ebbe nem mennél bele, mert frusztrálna, hogy kevésbé tudod ellenőrizni a munkámat. És később sem engem alkalmaznál, max. a férjemet, mert a gyerekkel mindig én maradnék itthon, ha beteg. Te, mint cégtulajdonos, egyértelműen rosszul jársz a nőkkel akkor is, ha nem véd minket semmi: a gyereknevelés keresztbe tesz a hatékonyságunknak, vagy annak, hogy ugyanolyan kontrollban tarts minket, mint a férfiakat. A törvény épp azért védi a nőket, mert hátrányos helyzetben vannak a férfiakhoz képest a munkavállalás terén. Mondjuk ki ezt is, ha már így ki akarsz mondani mindent. Ne csodálkozz, ha nekünk, nőknek, nem vagy szimpi. Nem is mennék ilyen emberhez dolgozni, van jobb is, köszi.

Andor, te biztos meg tudod oldani nők nélkül, és ne legyen emiatt lelkiismeret furdalásod. Máshol szükség van a nőkre, mert a munkájuk nélkül a mai társadalmak nem fenntarthatók. A büszke hímeknek is üzenem, ez van. Én annyit keresek, mint a férjem, és a gyerekkel jóval többet foglalkozom, mint ő. (Ő itthon sincs egész nap, mert 40 km-t ingázik.) Mikor dolgozom? Amikor anyukám, vagy a nővérem vigyáz rá, meg amikor alszik. Sokszor hajnalban fekszek le aludni. Persze a háztartást is én vezetem. Igazságtalan? Az. A férjemnek is, mert alig látja a gyerekét, meg nekem is, mert több munkát vár el tőlem az élet. Andor, ugye az átlagos pasi munkavállalóknak te sem adsz másfeles, vagy dupla fizut, hogy el tudják tartani a családjukat?

Nekem mondjuk biztos "szerencsém" van, két világnyelvet beszélek felsőfokon, két diplomám van, az egyik külkeres, meg egy rakat tanfolyamot is elvégeztem. A többi nőnek azt üzenem, a "Szülünk oszt csók" életérzés csak akkor lesz meg, ha többet tanulunk az átlagnál, vagy van egy olyan pasink, aki helyettünk is keres. Ne várjatok arra, hogy a társadalom majd megoldja. 

Mondjuk ki:

TÉNYLEG HÁTRÁNYOS EGY MUNKÁLTATÓ SZÁMÁRA NŐKET ALKALMAZNI, AKÁR VÉD A TÖRVÉNY, AKÁR NEM.

Lányok, kérlek, fogadjátok ezt el, és ne harcoljatok ellene, hanem még idejében készüljetek rá fel. Tanuljatok (érettségi egy nőnek semmire nem elég!), vállalkozzatok, vagy fogjatok ki egy pénzes pasit. Sok 18-20 éves lánytól hallom, hogy az eredeti tervei ellenére mégsem akar menni felsőoktatásba, mert majd letesz egy angol középfokút, meg egy ECDL vizsgát, oszt csók, lesz egy csodás állása.

Most szólok, talán még sokaknak időben: ez nem lesz elég semmire, kösd fel a textilt, és ha elfog a kétely, olvasd el újra és újra ezt:

 

Jakab Andor

 U.i.: A szarkazmust gyakran összekeverik az iróniával. Az irónia azt jelenti, hogy a szöveg szó szerinti értelme és a tényleges, a beszélő szándéka szerinti értelme különböző; a szarkazmus pedig azt, hogy a beszélő szándéka valakinek vagy valaminek a gúnyolása.

256 komment · 3 trackback

Címkék: jakab andor nők foglalkoztatása

A bejegyzés trackback címe:

https://szulunkosztcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr243113511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új Mt.: meglátni a jót 2011.07.31. 21:28:27

Nem szoktam sokat dicsérni a Fideszt ezen a blogon. Mélyen visszataszítónak érzem a Fidesz-kormány elmúlt egy évére jellemző nemzetieskedő-kereszténykedő melldöngetést, a nagyképűséget, az erőből politizálást, a latin-amerikai diktátorokat idéző populi...

Trackback: Szoftverfejlesztőné Háztartásbeli Andrea, a századik nőnapon, este 2011.07.31. 20:28:27

Ellopom ezt metaforává lett nevet - hatalmas karriert futott be hetek alatt, én ráadásul nagyon könnyen magamra is tudtam szabni, és mostanában többször el is gondolkodtam azon, hogy mit jelent a számomra.Néhány hónappal ezelőtt, amikor itt a blogon...

Trackback: Kiegészítés Jakab Andorhoz 2011.07.31. 17:21:44

Jakab Andor cikkével mindenki találkozott az elmúlt időszakban, ezért azt magyarázni nem is kell, a KKV szektor jajkiáltása atommeghajtással hasított át a magyar interneten. Nekem alapvetően nem tetszik a cikk, de egyetlen egy pont van benne, ami arra...

2011.07.31. 19:44:53

@kolbászoszsömle:
ahogy mennek a dolgok, én spec. úgy készülök, hogy nem számítok állami nyugdíjra egyáltalán. Csak arra, amit én félreteszek ezen időre.
Jegyzem meg, anyám-apám alig egy-két évet élvezhették a nyugdíjukat és meghaltak, a bátyám két éve halt meg, még aktív korában, szóval, ahogy a dolgok kinéznek, velem se sok dolga lenne a gyerekeidnek, még akkor sem, ha nem lenne sajátom....
Anyóséknak meg most is mi segítünk s.k. megtermelt javainkból, nem hagyjuk másra..
(Ne menjünk messzire a témától, de nagyon nem jól van az sem, hogy a következő nemzedéknek kell megtermelnie azt, amiből úgy-ahogy eltengődik az aktuális nyugdíjas. Igen, anno az ötvenes években elherdálták, de azóta csak nőtt a hiány. És alig történt valami, hogy az embereknek leessen ez a dolog, biztosítva ezzel a probléma prolongálását még vagy kétszáz évre.... Pedig jönni fog egy korosztály, szerintem akár már a miénk, aki nagyon pofára fog esni...)

$pi$ 2011.07.31. 19:45:06

@kolbászoszsömle: Ebben egyetértek. Szüntessük meg az óvodákat. Öngondoskodás!

Reggie 2011.07.31. 19:45:32

@vitek: Abban igaza van, hogy a bolcsodes gyerek sokkal tobbet beteg, igy az egyik szulo tobbet esik ki a munkabol. Tehat lehet, hogy igy a nyers es keves adat alapjan ugyan annyiba kerul, de valojaban nem.

Martian (törölt) 2011.07.31. 19:45:59

Jakad Andor eredeti posztjáról nekem az jött át, hogy a jelenlegi vállalkozói feltételeknek egy nagy multi még csak meg tud felelni, de egy kis cégnek ehhez folyamatosan és egy alkalmazottra vetítve nagyon komoly bevételeket kell kitermelnie... vagy kerülnie a szociális védelem miatt problémás vagy költséges munkaerőt.

Elstron 2011.07.31. 19:49:29

Ja, hogy nálad a KÜLKERES diplomát sikerült kiemelni? Én inkább letagadnám a helyedben, mert már korábban is égő volt, nem hogy manapság.

Az ott elsajátított "kompetenciáidat" jól példázza szövegértési képességed nagyszerűsége.

2011.07.31. 19:52:43

@kolbászoszsömle: ohó, már 4-5 éves korig otthon maradásról beszélünk?
Akkor mi egy nagyon barbár család vagyunk: én beledöglöttem volna, ha ennyi ideig htb vagyok... és a gyereken sem láttam, hogy betett neki, hogy két és fél évesen bölcsis lett.
És nem, nem látszik meg rajta a született barbárság: szereti a szüleit, a fontos dolgairól mindent tudunk, továbbá nem iszik, nem drogozik, ellenben szeret itthon lenni (bár most épp a nagyszüleinél van, mert ott is szeret lenni) zenél egy együttesben és most vették fel az első helyen megjelölt egyetemére.

És nem azért mesélem, hogy ez legyen a kötelező, mert nekem ez bejött...de ez a négy-öt év, meg a barbárság, huhhh...

_Molly 2011.07.31. 19:55:21

@Los Alamuszi: "ahogy mennek a dolgok, én spec. úgy készülök, hogy nem számítok állami nyugdíjra egyáltalán."

---
Én is az öngondoskodás mellett döntöttem. Jó ötletnek bizonyult, amíg nyilvánvalóvá nem lett az a közhangulat - amit Jakab blogbejegyzése csak felerősített! -, hogy 50 éven felüli embert már nem gazdaságos alkalmazni. Ami egy totál hülyeség ugye, mert aki ma 50 éves, az minimum 65 éves koráig nem mehet nyugdíjba.

Kiszámoltam, hogy 1 év munkanélküliség = 1 millió forint. Amiből következik, hogy KÉPTELENSÉG annyi megtakarítást fölhalmozni a nyugdíjas évekre, amiből még a megelőző 15 évben is egy normális életszínvonalon (rezsi + kaja + háztartás + egészség) meg tudsz élni.

Ennyit az öngondoskodásról...:(((

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 19:55:41

@vitek: Egy olyan dolgozóval van több, akire nem lehet rábízni fontos, határidős feladatot, így aki helyett fel KELL venni egy embert, akire rá lehet bízni a fontos, határidős feladatot.

Ez nagy öröm!

Ehelyett inkább ülne otthon, és nevelné a gyereket.

@Los Alamuszi: a kirovó-felosztó nyugdíjrendszer nem az ördögtől való.
Faszán néz ki most a nyugdíjkasszás megtakarítás, meg, hogy majd befektetik a lóvét.
Faszán néz ki, mert olyan régóta béke van ezen a tájon, hogy erre az utóbbi két-háromezer évben nem volt példa.

Aztán lehet reménykedni, hogy ez így marad.
Meg fogadni is rá.
Én viszont az összes tétet nem tenném sem egyikre, sem másikra.
Ez a kormány, politikája alapján a háborúra készül.

kalandfereg 2011.07.31. 19:56:25

Kedves posztíró, te sem értetted az eredeti JA féle cikket.
Nincs ellened a csávó, ő a hülye állam ellen van, aki mindenkit szopat, korrupt, de legalább nem szabályoz jól.
Aki miatt a kismamák, anyák is szopnak, te is szopsz.
Nem konkrétan a saját nevében beszélt, hanem egy elképzelt, átlagos Mo-i potenciális vállalkozó nevében, aki nem vállalkozik, mivel Mo-n él.
Állam alatt az MSZMP, MDF, MSZP, SZDSZ, FIDESZ, KDNP és Kisgazdák által egyaránt szarul irányított gépezetet értem, és gondolom JA is azt értette.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.07.31. 19:59:12

"Tanuljatok, vállalkozzatok, vagy fogjatok ki egy pénzes pasit."

Muhahahaha. Te egy szélsőliberális városi semmihezseértő értelmiségi bulizósfiatal vagy.

2011.07.31. 20:01:40

@Reggie: azért azt is megnézem, hogy egy bölcsibe nem járó gyerek nem lesz-e beteg máshonnan: hiszen az immunja még nem tanult, elkap bármit a tesójától vagy akár bevásárlás közben, játszótéren, netán a tömegközlekedéssel utazva.
Persze, a bölcsi nagyobb rizikó.
De talán az is igaz, hogy amit nem kap el akkor, azt elkapja később. Majd akkor, ha anyuci 4 vagy 5 évesen viszi közösségbe.

Francia kolléganőm pl. úgy vállalt két gyereket, hogy ott ugye csak hat hét a "gyes", de kerestek még egy anyukát, és ketten foglalkoztattak egy bébiszittert, aki az ő két gyerekükre vigyázott csak. Tudom, ott nem annyi a fizetés.... de a bébiszitterért sem annyit fizet, mint itthon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 20:04:55

@Los Alamuszi: Miért nem adták bölcsődébe a gyereket?
A franciák?

Oregon (TM) 2011.07.31. 20:06:03

Én szeretek nőket alkalmazni. Nagyobb tisztelettel vannak a férfiak iránt (nem rivalizálnak velünk) és több munkát végeznek el, valamint az ügyfél is több megértést kap.

A hátrányuk pedig azzal van a piacon kompenzálva, hogy picit kevesebb fizetést kapnak, de ezt már a piac rég beárazta. Ne akadjanak ki ezen hölgyeim.

Zuzu Petás 2011.07.31. 20:07:44

Kedves Tündér!

Nem az a baj, hogy nem értetted meg azt az írást, amire reflektálsz, hanem ezt még nyilvánosságra is hozod. Jakab írása pont azt rendszert bírálja, ami ellen Te is szólsz, csak ő az iróniát használta a nagyobb hatás kedvéért. Írásában a rendszer fenntarthatatlanságára hívja fel a figyelmet és nem a rendszert dicséri.

2011.07.31. 20:09:53

@kolbászoszsömle:
2 apró kiegészítés: ezer módja van a megtakarításnak: ha nem bízol a nyugdíjalapokban és kezelőikben, akkor szélsőséges esetben ott a párnaciha is, amiben még szélsőségesebb esetben nem csak pénzt lehet tartani, hanem pl. aranyat is.
De ha bukik az öngondoskodásra befektetett pénz, mert ahogy írod olyan a helyzet, akkor nem jósolok jobb jövőt az állami nyugdíjnak sem...

Alonee 2011.07.31. 20:13:06

Biztosan nagyon gonosz vagyok, mikor azt gondolom, hogy ez a poszt csak a posztolóról szól. Megtudhatjuk milyen okos, két nyelvet beszél, atyavilág, annyit mint a férje. Aztán az is kiderül, hogy a nők őt választották meg elnöküknek és szócsövüknek mert folyamatosan a nevükben nyilatkozik. Megtudjuk e látnoktól, hogy biztos benne, hogy Andor őt nem foglalkoztatná, de hál istennek, biztosítja a szerinte őt nem foglalkoztató Andort, hogy ő aztán nem is menne oda dolgozni.
Az a cikk, amit ugye miért is olvasott volna el , nem a nőkről szólt. Ezt csak halkan jegyezném meg. Szüljetek azt csók, sajnos a magadfajta nőknek tényleg csak ezt lehet mondani. Hála az égnek, vannak más típusú, kedves és okos nők is.

Balance Of Power 2011.07.31. 20:16:26

@kolbászoszsömle: Arra gondolsz, hogy volt itt már egyszer öngondoskodó rendszer, de közbejött a 2. vh.? Ez valóban igaz, tele van a város olyan épületekkel, ami anno Xy nyugdíjbiztosító székháza, bérháza stb. volt. Érdekes lett volna látni, hogy mi lett volna ha nincs háború.

Viszont ha beüt valami krach, a te gyerekeid által befizetett nyugdíjjárulék sorsa sem biztos. És mi van, ha külföldre mennek? A saját megtakarítás-életbiztosítás stb. onnan is fizethető, szemben a magyar nyugdíjjárulékkal. Mindenesetre, ha belegondolunk, hogy a jóléti nyugdíjrendszer alig 60-80 éves és máris rezeg a léc, az elgondolkodtató a következő évtizedekre nézve.

@Oregon (TM): Ez a "nők kevesebbet keresnek" legenda még mindig tartja magát? Amúgy szerintem inkább az a hátrányuk, hogy fúrják egymást, de nincs az az isten hogy ez változzon, max. tünetileg kezelhető, igaz, ez lehet hatásos is.

2011.07.31. 20:19:00

@kolbászoszsömle:
mert alig van bölcsi, ami van, az meg még drágább, mintha felveszel egy bevándorló dadust....

Szerintem -a kádári kor örökségeként- túl sok mindent várunk az államtól és elképzelni nem tudjuk, hogy dolgokat magunk oldjunk meg...
Persze, sok esetben ennek gátja az alacsony fizetés is, de pl. az állam azért is szed annyi adót, mert fent kell neki tartania minden kádári "vívmányokat", mert különben kitör a forradalom.
Pedig, ha öngondoskodóbbak lennénk (nem Te vagy én, MINDENKI!), akkor esetleg és egy idő után (igen, lenne egy korosztály, aki megint csak szív!) kevesebb adót fizetne a munkaadó, és ebből jobb fizukat lenne képes fizetni. (de a normális munkaadók akár azonnal és boldogan odaadnák az államnak be nem fizetett részt)

Szerintem egyébként erről szól a Jakab féle poszt is...

Balance Of Power 2011.07.31. 20:32:36

@Los Alamuszi: Én sokat gondolkoztam azon, hogy nagyobb multicégek, gyárak (mert van ilyen sok azért) ha nem is újra visszahozhatnák az üzemi bölcsőde-óvoda intézményét, de mondjuk olyasmiket csinálhatnának, hogy mondjuk státuszba vesznek pár embert, akik munkaidőben vigyáznak a kölkökre a telephelyen. Valahogy úgy működhetne ez, mint az IKEA gyerekmegőrző. Aki igényli, melóstól igazgatóig, asszisztenstől mérnökig, beadhatja a gyereket reggel, bármikor ránézhet, este meg hazaviszi. Persze lehet hogy hülyeség az egész, de mégse jár olyan költségekkel mint egy komplett bölcsőde. Ez motivál is, a dolgozói elégedettséget is növeli és a gyerekfelvigyázóknak is van munkája, mindenki jól járhat.

Pszt! 2011.07.31. 20:44:05

Nőket foglalkoztatni szívás! Azt kellene elérni, hogy keressek annyit, hogy el tudjam tartani a nőt, aki otthon 24 órás munkát végez (gyerek, ebéd, rend stb.).

Pdudas 2011.07.31. 20:44:29

Kulfoldon elek. Itt egy ev a gyes.
Nem tudom ez jo-e vagy sem - meg csak most fog megszuletni a fiam - bar nalunk nem all fent az a veszely, hogy a nejemnek dolgoznia kelljen.

Amit lattam az egyebkent valahol igazolja (reszben) amit Andor leirt. Kollegano elment szulni. Kozben kellett a helyere egy uj munkatars. Aki tortenetesen sokkal jobban dolgozik mint az eredeti kollegano (hatekonyabb es tobb mindent meg tud csinalni). Termeszetesen a szulesre elment kollegano egy ev utan visszajott volna. Nem tudtak neki feljanalani az eredeti poziciojat - hasonlot azonban igen. Nem elt vele.

Itt penzugy poziciokrol van szo. Eredetileg a szamlakat rogzitette a SAP-ba, az uj munkaja a bejovo szamlak szortirozasa lett volna es a hataridos ugyek intezese. Szerintem nem nagy kulonbseg - neki nem tetszett. Munkaltato szempontjabol teljesen ertheto hogy a masik kolleganot akarta megtartani az adott pozicioban, hiszen hatekonyabban dolgozik. Emberileg nem teljesen korrekt, de szerintem a felajanlott pozicio (azonos fizetesert) nem volt rangon aluli.

Szoval erdemes mindket oldalrol atnezni az adott szituaciot. Nem minden esetben a munkaltato a rossz.

Jakab Andor 2011.07.31. 20:45:45

Sokkal több bölcsőde kellene, és sokkal nagyobb arányban kellene bölcsődébe járniuk a gyerekeknek. Ebben is az van, mint másban.

Balkán, és még döngeti is a mellét a hülye, hogy az ő gyereke nem jár bölcsibe. És még ideológiát is kreálnak mögé, milyen jó ez így.

nem várt fordulat 2011.07.31. 20:55:02

jó ez a védett kor, mert így legalább tudja a munkaadó, hogy pont egy évvel előtte kell kirúgni az embert.

mellesleg csatlakozom a "szövegértés" társasághoz, ez a poszt most nagyon mellément.

de azért andoréra is reagálnék. akkor kell vállalkozást csinálni, ha ezekkel a feltételekkel is megéri, mert mindezt be lehet építeni az árba. ha szart árúlsz, ne csodálkozz ha nem megy a biznisz. és at se felejtsük el, hogy a munkabér nem kidobott pénz, hanem azért az ember termel, jó esetben többet, mint amennyi a bére.

a vállalkozó azért vállalkozó, mert rizikózik, vállalja azt, hogy energiát, pénzt, munkát feccöl a termékébe, szolgáltatásába, de ő diktálja a feltételeket, a munkavállaló pedig azért munkaválalló, mert bár tudja, hogy a munkája jóval többet ér, nem mer, nincs tökéje a vállalkozásra, és folyamatos anyagi biztonságot szeretne.

Critisize me · http://critisizeme.blog.hu/ 2011.07.31. 20:56:07

Annyira borzasztó egyesek azon irányú véleménye, hogy a munkavállalót védeni kell... szerintem úgy kell végezni a munkát, hogy fel se merüljön az esetleges elbocsájtás ténye. Gondolkozzunk csak mennyi idő jut reggelire, egy kávé cigi duettre, esetleg egy kis munkahelyi csevegésre, és hopp a munkaidő végén percre pontosan elejtünk mindent.
Na és persze a mára egyre jellemzőbb Hungaricum a szakmaiság mérhetetlen eltörpülése a "jó káderség" mellett.
Túl sokan foglakoznak azzal, hogy az államnak mit kéne tenni értük - semmit, mindenki tegye meg magáért és a családjáért. Ideje felnőni és rájönni arra, hogy ez már nem szocializmus hanem vad kapitalizmus - ez van. Igy is sokkal több olyan réteget részesít segélyben az állam, mint amennyit kellene - csak így arra nem marad ami viszont mindekinek érdeke (pl. egészségügy) VOLNA.

Reggie 2011.07.31. 20:58:25

@Los Alamuszi: Azert nem teljesen ugyan az, hiszen a gyerek immunrendszere idovel fejlodik, igy kesobb nem annyi betegseget szed ossze. Raadasul bolcsiben nincs szoptatas, igy azt a vedelmet sem kapja meg, amit otthon megkapna az anyatej segitsegevel.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.07.31. 20:58:33

@Jakab Andor:

remélem nem mondtam semmi rosszat és ez alapján kedves Jakab Andor úram
nem fog azonnali hatály-jal végkielégítés nélkül elbocsájtani.

kérem uram, lesz opom, csak ne rugjon ki.
seggbe is qrhat, nézze milyen szép vagyok.

elég ha akkor rug ki, ha szülni akarok menni.

legyen kegyes hozzám nagyuram !

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 21:06:33

@Los Alamuszi: Drágább a bölcsi, mint felvenni egy dadust... :o

Mintha erről beszéltem volna.

Mi azon nyomulunk épp, hogy legyen mindenkinek drága bölcsije, ahelyett, hogy a dadust alkalmaznánk.

ui.
A Jakab-féle poszt alapján elindított cég biztosan csődbe megy, mert nem képez tartalékot, így egy rossz hónap elviszi az egész év nyereségét.

@Balance Of Power: Nehéz dolog...

_Molly 2011.07.31. 21:08:15

@Critisize me: "Igy is sokkal több olyan réteget részesít segélyben az állam, mint amennyit kellene - csak így arra nem marad ami viszont mindekinek érdeke (pl. egészségügy) VOLNA."

Mondjuk maradhatna, ha pl. a kormányzat és az irányításuk alá tartozó törvényhozók jól végeznék a munkájukat.

Például az elmúlt negyedévben 15 milliárd forint adótartozás halmozódott föl, amelynek nagy része behajthatatlan, mivel a legtöbb cég végelszámolás alatt áll.

Aztán még add hozzá a soha el nem készülő Margit-hídat (már 1 év óta csúszik az átadás) és a szintén ezermilliárdokba kerülő 4-es metrót, hogy mást ne említsek.

Azt pl. tudod, hogy mennyit költesz te, mint adófizető pártfinanszírozásra, képviselői költségtérítésekre és nyaralásokra, állami korrupcióra, BKV- és MÁV támogatásokra, vagy akár a KKV-k pályázati támogatására és a munkanélküliek semmire sem jó átképzésére?

Van itt pénz, kéremszépen.

nem várt fordulat 2011.07.31. 21:13:31

@kolbászoszsömle: nem azért megy csődbe, hanem azért, mert nonszensz az, hogy a munkávallaló 100 - ból 40 ft-ot tehet zsebre, a munkaadó pedig 100-ból 20-at kb.

és ez az elvett pénz nem a társadalmat szolgálja, hanem néhány ember autóját, házát.

ha profitot akarsz, trükköznöd kell, nincs mese. ne hidd, hogy a bankok, multik nem trükköznek, csak ők másképp. azt hívják úgy, hogy a kormány és a vállalkozók szövetsége közti tárgyalás.

kalapocska 2011.07.31. 21:18:57

az allatoknal is vannak "ovodak". nagy valoszinuseggel az osembereknel is voltak. Nem is tudom a 19sz-i nemesseg engedhette meg maganak, hogy a nok otthon uljenek kb., amugy minden dogos kezre szukseg volt. Ha nem volt kozos felugyelet lanytestverek, rokonok vigyaztak a pici babara- babakra.

A bolcsode mint modern barbarsag hahahahaha. A gyereknek semmi baja nem lesz ha nehany orat mas felugyelete alatt ( raadasul kollegakkal) tolt, megha nehany pasi ezzel az ideologiaval akarja is otthon tartani a feleseget.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 21:25:03

@karacsi_maci: A számítási metódus miatt megy csődbe.
Egy fiktív cég esetén mindegy mennyit von el az állam.
Ha semmit nem vonna el, ezekkel a számokkal _talán_ megérné elindítani.
Ilyen elvonások mellett pedig kb a duplája lenne az óradíj.
Ha már azt számoljuk, hogy mennyiért ÉRNÉ MEG gondolkozni az egészen.

Főleg, ha harminc millió kezdőtőkével áll neki.
Azt beteszi a bankba, kap érte kb havi kétszázezret.
Százezerért meg lakást bérel.
Faszé van neki háza egyáltalán?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 21:32:35

@kalapocska: Most, hogy mondod, valóban, már az ősembernél, meg az ősasszonynál is úgy volt, hogy anyu beadta a csecsszopó! kisdedet nyolc-kilenc órára vele egyívású, tök idegen emberek közé, amíg ő elment a mammutba...

Tényleg!
Ez így volt!

amit még megtehetsz 2011.07.31. 21:33:01

pár éve már dívik ebben az országban a bunkó, önző "azénadómból" hozzáállás...
a gyerekes nő egy szánnivaló hülye ugye, mert merészelt szülni
Ne maradjon otthon 2 évig, de miért kell lenézni?Mo-on a gyereknek már nincs értéke...

Balance Of Power 2011.07.31. 21:36:58

@kalapocska: Én gyakran gondolok arra, hogy a szocializációt nem lehet elég korán kezdeni, pl. társaságba vinni a picit, vendégeket fogadni stb. Ennek része a bölcsőde is. Mások azzal érvelnek, hogy mittomén 2-3 éves kora előtt nem igényli a gyerek. Ezt viszont csak ő maga tudhatja - tulajdonképpen nagy kár, hogy nem tudjuk, mi jár a fejükben, gyanítom hogy van valóságalapja annak, ahogy Mikey látta a világot :)

Én egyébként egyszer voltam egy szakmai fórumon, ahol vezető beosztású nők folytattak kerekasztalbeszélgetést a témáról. Mindegyik sztorija más volt, volt akinek egy idő után a férje maradt otthon (miért is feledkezünk meg mindig erről), a legérdekesebb viszont a munkahelyétől 5 percre lakó volt, aki két szoptatás közben rohangált meetingekre. Ettől még nem feltétlenül lesz idióta a gyerek, mint ahogy a 3 évig otthon maradó anya gyereke is lehet bajkeverő később.

nem várt fordulat 2011.07.31. 21:45:59

@kolbászoszsömle: az irodabérletet én is sokalltam, az tény, és én érzek benne csúsztatásokat.

de az is tény, hogy ha mindent full szuper tisztán csinálsz, bebuksz.

kalapocska 2011.07.31. 21:46:07

@kolbászoszsömle: ja nagyon valoszinu, hogy mind otthon ult a sajat barlangjaban a kisdeddel es varta az urat haza a (kozos) mamutvadaszatbol este 5 korul. nagyon gazdasagos lehetett.
csecsszopo 5 eves korig??? (mert szerinted 5 eves kor alatt barbarsag elszakitani a gyereket az anyjatol) te jo eg.
Es ha a gyerek oviba vagy bolcsibe jar, akkor nem vadidegenre bizod, hacsak nem viszed minden nap mashova, mas felugyelete ala, a gyerek is megismeri a helyet.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 21:48:34

@Balance Of Power: "Én gyakran gondolok arra, hogy a szocializációt nem lehet elég korán kezdeni, pl. társaságba vinni a picit, vendégeket fogadni stb."

A szocializáció úgy kezdődik, hogy kialakítjuk a biztos kötődést.
Megtanítjuk, és megtapasztaltatjuk a gyerekkel, hogy van kire számítania, nem kolonc, akit letesznek valami megőrzőbe.
Persze az embergyerek is felnő szőranya mellett, de nem biztos, hogy az az idomítási procedúra, amit "beszoktatásnak" neveznek, előnyére válik a gyereknek.
És a regresszió is általános.
De jó is lehet neki, ha még a regresszióra is képes azért, hogy játszasson a pajtikkal!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 22:01:18

@kalapocska:
MOST van egy olyan helyzet, hogy bölcsődébe basszák/basznák be a gyereket, a CSECSSZOPÓT, ha lenne elég bölcsőde, én ezt leírom, meg azt, hogy szerintem kb öt éves koráig a családja (anyja) mellett van a helye a gyereknek, erre te kikombinálod, hogy ötéves korig szopik szerintem a gyerek!

Komoly intellektuális teljesítmény!

ggabi2 2011.07.31. 22:23:35

Én olyan helyzetben vagyok, hogy a munkahelyem nem vesz vissza. Mennék én dolgozni,a gyerekem 2 éves kora óta keresek részmunkaidős állást, de nem találok, lassan 3 lesz. Ha valaki 6 órás, vagy 4 órás, otthoni bedolgozást vagy ilyesmit tud egy felsőfokú végzettségű, marketing területen dolgozó anyukának az írjon :-)

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 22:32:24

Ma Magyarországon gyereket szülni bűn. Óriási bűn. Bűnhődjön aki ilyet tesz. Soha többet ne kapjon esélyt normális munkára - hiszen onnantól kezdve ő már csak egy anyuka. Nem ember. Mindegy, hogy megoldja-e a gyerekfelügyeletet. Mindegy, hogy esetleg tökéletes munkaerő. Ő már csak egy kisgyerekes anyuka.

Amíg ez nem változik, addig a kutya se várja, hogy a nők 2-3 gyereket szüljenek.

Már nincs ingyen továbbképzés a kismamáknak. Ha kiesnek a munkaerőpiacról, akkor végük. Márpedig kiesnek. 50-60% legalábbis kiesik - és senki sem tudja, ki lesz ebben benne.

Én is azt hittem, hogy biztos a helyem. Mégis kirúgtak (pedig amíg otthon voltam saját pénzen képeztem magam, hogy ne essek ki a gyakorlatból). Most meg azt se tudom, hogy adjam el az otthon töltött éveket. Ha beírom az önéletrajzba, akkor kuka - ha nem írom be, akkor az interjún vágnak ki azonnal (egyszer lefényképezem azt a fejet amit ilyenkor a munkaadó-jelöltek vágnak).

Na erre válaszoljon egy zseni.(Őszintén érdekelnek a válaszol)

dekás dezső 2011.07.31. 22:38:29

vakon vagy, de jót röhögtem... (pedig ez kurvára nem vicces)
sok sikert kívánva granulálok a kettő darab, világnyelvekkel megspékelt diplomához:PPP

a gyerkőchöz meg komolyan. jó egészséget, hosszú, tartalmas életet, lehetőleg jó levegőn, nyugodt körülmények között:
d.d.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 22:44:59

@Fuckup_with_marmelade: Legyél vállalkozó!

Ha akkora ász vagy a szakmádban, hogy a munkát megér annyit, amennyi a béred + járulékod + infrastrukturafenntartás (telephely, cafeteria, titkárnő, főnök, cégautó) + haszon, akkor simán megélsz ebből!

Karcolt lendület 2011.07.31. 22:48:06

@aha, persze:
Szerintem ezt a cikket nektek nem sikerült értelmeznetek.

Az kurvára mindegy, hogy Jakab Andor ironikusan vagy cinikusan vagy hogyan gondolta az eredeti cikkben a "Nem alkalmazok nőket" kitételt, mert az okfejtése alapvetően logikus (mégha tényszerű tévedés is van benne). Ez a cikk nem támadja azt a cikket, csak körbejárja ezt a helyzetet. De persze ehhez szükség lenne arra a sokat emlegetett szövegértésre.

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 22:49:42

@kolbászoszsömle: Már gondoltam rá. Lehet, hogy fél év múlva belevágok. Vagy hagyom a francba az országot (én már nagyon mennék, csak ugye nem csak belőlem áll a család).

(egyébként a munkák igen komoly része olyan, hogy egy, már működő cégben komoly bevételt hoz, abból kiemelve viszont nem ér túl sokat - nézd meg pl. a kutatókat, orvoslátogatókat, marketingeseket stb. stb. )

lobaszopiatej 2011.07.31. 22:52:31

A posztoló egy ritka kivétel, környezetemben élő kismamáknak eszük ágában sincs visszatérni a munka világába - de aki akar is csak alig tud.
Nem a céggel kellene ezt megoldatni, egy kkv nem szociális intézmény.
Egy létező problémát nem ignorálni kell (ahogy a posztoló teszi) hanem kitárgyalni és megoldani !!! - méghozzá azzal akinek érdeke is (állam, társadalom, egyén stb...) - és nem egy profitorientált céggel.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.31. 22:58:23

@Fuckup_with_marmelade: Arra vigyázz, ha elkezdesz céget csinálni, hogy ha a haszon része nem éri el legalább a költség (bér+járulék+üzemanyag+autó+tőkéd kamatvesztesége+bérletidíj+egyebek(kb a fentiek 5%-a)) kétharmadát, akkor ha nem vagy közüzemi szolgáltató, nagyon könnyen csődbe mész!

Pl, ha az összes költséged tíz százaléka lenne csak a haszon, akkor egy rossz hónap (amikor 20%-kal csökken a forgalom) elvesz egy egész évszakot.
Szal vállalkozni csak ésszel. ;-)

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 22:59:44

Egyébként meg szerintem is igaza volt Jakabnak. Egyszerűen nem lenne szabad a gyerekvállalással kapcsolatos terheket a munkaadók nyakába dobni. Pont ezért diszkriminálják a szülés előtt / után álló nőket.

A szülés előtt álló nőnél ott a táppénz, a szabi, a védettség - igen komoly mumusok. A kisgyerekeseknél meg a betegségek, a táppénz, betegszabi - na meg az, hogy nem lehet őket napi 12 órában dolgoztatni.

Gáz.

(nekem egyébként tényleg az a dilemmám, hogy akkor most időzített bomba legyek, vagy kisgyerekes - melyik az ijesztőbb egy munkaadónak.)

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 23:00:45

@kolbászoszsömle: :) OK. Ha vállalkozni fogok, akkor ezt észben tartom :)

2011.07.31. 23:07:38

@Fuckup_with_marmelade:
Anélkül, hogy zseni lennék... de azzal együtt, hogy voltam kismama: mire képeznéd magad tovább? Amit egy továbbképzésen tanulsz, nem saját és gyakorlati, hanem csak elméleti tudás. A saját munkádból nem kéne annyira kiesni, hogy ne tudj visszamenni.
Amúgy nálunk sem a gyes (az otthon töltött évek), sem a munkanélküli, sőt, még a gyerek sem negatív tényező egy pályázónál.... Nekem is van, a főnökömnek is van...
Ugyanakkor nincs mit szépíteni: csak némi könnyítést élvez az, akinek gyereke van. Pl. a szabi beosztásnál. De nálunk eltolt munkarend van, mert ügyelet is van, és elég rosszul veszi ki magát, ha valaki soha nem tud "népszerűtlen" műszakot v. ünnepet vállalni.
Egyébként ezt is javaslom megfontolásra: gyermektelen munkavállaló vagy, dolgozol egy cégnél, ahogy minden sz@rt Te kapsz meg, mert a gyerekesek előnyt élveznek a napi beosztásban, a szabinál és az ünnepeken... Hogy teszel igazságot? Hogy tartassz meg mindenkit és hogy motiválod őket?
Vagy kötelező a gyerekvállalás, ezért alap, hogy őket kell preferálni?
De onnan meg olyan posztok fognak megjelenni, hogy szégyen, akinek nincs gyereke, azt sz...atják...

Jakab Andor 2011.07.31. 23:08:18

@Karcolt lendület:

Ez így van. Nekem sincs semmi bajom ezzel a cikkel.

Critisize me · http://critisizeme.blog.hu/ 2011.07.31. 23:08:40

@_Molly: Teljesen egyetértek Veled ebben, ebben az országban rengeteg dolgot kellene gyökeresen megváltoztatni - gyökeresen - csak ehhez kellene egy becsületes politikai elit - ami, mint tudjuk napjainkban egy oximoron - nem is tudom, hogy a fenti szavakat lehet-e ilyen közelségben használni egyáltalán. Azt, hogy mire volna hirtelen szükségünk szakdolgozat hosszúságú lenne, csak felsorlni. Azonban lehet, egyszer érdemes volna felsorolni a teljesen egyértelműen értelmetlen állami vagy önkormányzati beruházásokat - amelyek esetében már az is elég volna, ha az eredeti állapothoz képest nem volna rosszabb - sokkal. Az a baj, hogy oly sokak felejtették el a becsület szó jelentését, ha egyáltalán tudták valaha. Az olyan szavak, mint élelmes vagy ügyes lassan a magyar nyelvben összeforrnak a korrupcióval csalással. Az csalók országa leszünk lassan/vagyunk már, mert aki becsületes az belerokkan a terhekbe (akár munkaadó akár munkavállaló, persze itt a kisvállalkozókra gondolok, akik bedöltek esetleg az ÚSZT kecsegtető kiírásainak, és az "egyszerűsített pályázati rendszernek", kockáztatják a meglévő vagyonukat aztán meg jól pofára esnek), akiben meg sem gerinc, sem elvek azok meg élnek szépen és senki nem kérdezi meg tőlük, hogy drága komám miből?

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 23:23:31

@Los Alamuszi: én pl. olyan irányba képeztem magam (posztgrad) ami kifejezetten kellett volna ahhoz a munkához, amiből eljöttem. Ez tartotta karban a szürke agysejtjeimet :) (na meg millió + 1 más dolog). Nem bántam meg, a mindennapok során is hasznát veszem.

Én egyébként eleve olyan munkát keresek ahol nincs hétvégi munka, ünnepnapon se kell bemenni - innentől kezdve meg pont ugyanolyan munkavállaló vagyok, mint bárki más (ld. eszembe sem jut, hogy velem kivételezni kell - a gyerekfelügyeletet megoldom). Vagy teljesítek és hozom amit elvárnak tőlem - vagy ott ette meg a fene, és úgyis kivágnak. Joggal.

Egyébként nem estem ki a saját munkámból. 5 perc alatt onnan folytatnám, ahol abbahagytam - csak ugye az élet rendje az, hogy a helyemre felvettek valaki mást.

Majd lesz másik munka, csak kellemetlen érzés, ha az embernek olyankor nincs munkája, amikor szeretné (egyébként még nincs 3 éves a gyerkőc, akár gyesen is lehetnék - de nem akarok).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.31. 23:26:43

@kolbászoszsömle: Ezt a demagogiat nem kene. A gyerekek jo resze kb 1 eves korig szopik jo esetben, utana apuka is pont ugyanugy el tudja latni a gyerek koruli teendoket....

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 23:42:40

@tildy:): na ezt magyarázd meg azért a gyereknek is :))))) (Én is így gondoltam egészen addig a pontig, amíg meg nem született az első gyerek. Persze, látom én a bölcsiben a 13 hónaposokat - ott vannak, nem sírnak, játszanak - max. valahogy nem egészen olyanok mint azok a gyerekek, akik csak 2 éves koruk után kerültek oda)

Fuckup_with_marmelade 2011.07.31. 23:56:50

(Plusz ugye ha apuci van otthon akkor a gyerekezés mellett neki kell vezetnie a háztartást is - a pénzkeresés helyett, amit eszméletlenül kevesen vállalnának be, hiszen az olllyan férfiatlan dolog lenne. Hja. Éljenek a társadalmi elvárások - előítéletek.

Nálunk mondjuk ezer oka volt, hogy nem váltottunk, a legfontosabb az volt, hogy én vele ellentétben így is - úgy is kelek éjjel, ha a gyerekek felsírnak. Úgy meg elég nehéz másnap 8-9 órát valóban produktívan végigcsinálni és jobbnak lenni, mint a többiek. Egy 3 éven aluli gyerek viszont még sokat ébred - sokat ébreszt.)

2011.08.01. 00:00:48

@Critisize me:
Sajnos egyszer kéne felvállalni valamelyik, épp uralkodó pártnak, hogy rendet tesz. Igen, ennek lennének vesztesei (akár én is!!!), mert a rendcsinálás ezzel jár.
De onnan talán tudnánk előre menni, nem csak kerülgetni körbe-körbe a problémát.
Nem akarok politizálni, mert ez most nem erről szól. De tény, hogy eddig vagy akarat sem volt rá, vagy ha volt, akkor gyorsan valaki megtorpedózta, mert nyilván sok szavazatot hoz a hároméves gyes visszaállítása, sőt tíz évre emelése, vagy a 35. éves nyugdíjkorhatár. (ööö, irónia, szarkazmus!!!!)
Más kérdés, hogy ezekre ma nem hogy Magyarországon nem, de Európa gazdagabb és boldogabb részein se futja....

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 00:01:16

@tildy:): Persze, egyéves korukig szopik, mert berakják a bölcsibe, így elapad az anyjuk teje, és szerencsétleneknek nem lesz mit cicizni.
Vagy, mert hülyére szorongják magukat az anyák, hogy jajistenem mi lesz, ha vissza kell menni dolgozni.
Vagy, mert simán elválasztják, hogy a bölcsibe már ne kelljen neki.
Vagy, mert órához igazítják az etetést, és megtömik minden szarral a gyereket, a védőnő hathatós támogatása mellett, hozzátáplálás címén.

Evolúciósan a szoptatás, a fő táplálékbevitel kb. két-kétésfél éves koráig az embergyerek esetében.
Ez a normális, erre van kitalálva a gyerek emésztőrendszere.
Persze túléli, ha előbb el van választva, ahogy túléli a gyerekmunkát is akár.
Vagy a verést.
Vagy szinte bármit.

De nem az a demagógia, hogy a gyereknek kiskorában szüksége van az anyjára, hanem az, hogy vissza kell menni dolgozni!

2011.08.01. 00:05:54

@Fuckup_with_marmelade:
Azzal messzemenőkig egyetértek, hogy gyereknek egy éves (sőt, két éves) kor alatt nem lenne mit keresnie egész napra a bölcsiben...
Ugyanakkor, ha egyrészt lenne részmunka, másrészt mondjuk három anyuka összeállna: két zizegős, "karrierista" (az idézőjel nem véletlen) típus, meg egy, aki "ősanya" típus (olyan kolbászoszsömle gondolkodású), akkor meg lenne oldva: kolbászoszsömle maradhatna otthon a saját gyerekével évekig, és még pénzt is kapna mondjuk két másik kiskölyök gondozásáért, akkor minimum hárman boldogabbak lennének (nem beszélve a két zizegős anyuka munkáltatóját, aki nem veszítené el a zizegős anyukák szaktudását....

2011.08.01. 00:08:23

@kolbászoszsömle:
akkor én evolúciós zsákutca vagyok. Szoptattam, sőt, még tejtestvére is volt a fiamnak, vitték a lefejt tejet barátságból, aztán 10-11 hónaposan és/vagy a fiam szopott kevesebbet / elapadt az addig kétszeres mennyiségben folyó anyatej....
Tényleg hülyeség ÁLTALÁNOSÍTANI...

Fuckup_with_marmelade 2011.08.01. 00:21:23

@Los Alamuszi: én nem vagyok "ősanya". Karrierista sem vagyok. Egyszerűen pörögnöm kell, hogy úgy érezzem, élek. Akkor velem mi lesz? Annyit nem keresnék, hogy egy ősanyának fizessek - más gyerekére viszont nem tudnék vigyázni, mert nem vagyok rá alkalmas.

Én azt látom (teljesen személyes tapasztalat), hogy ma a szakmámban két véglet van. Vannak a "karrieristák" akik simán bevágják a fél évest is a zaciba (kizárólag jónevű helyre - nem ám egy zugbölcsit üzemeltető ősanyához)- és vannak azok, akik jól házasodtak, az idők végezetéig otthon maradnak, utána meg szereznek valami kamu részmunkaidős állást a férj cégénél.

(megjegyzem ahhoz, hogy egy ősanya legálisan vigyázzon más gyerekére igen komoly feltételeknek kell megfelelni - egy gyereket pedig akinek van pénze nem ad le akárhová, csak olyan helyre ami minden előírásnak megfelel - és ha nem jól bánnak Pistikével, akkor az orrukra lehet koppintani)

Egyébként meg teljesen igazad van. Egyszerűen túl van minden szabályozva. Elvileg. Gyakorlatilag meg én sem adnám akárki kezébe a gyerekem. A bölcsi meg sajna valóban arról szül, hogy 1 hét bölcsi, 2 hét otthon.

Fuckup_with_marmelade 2011.08.01. 00:22:47

szól :) Freud bácsi keményen dolgozik :))))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 00:33:37

@Los Alamuszi: Az okot nehéz megtalálni, de minden esetben van.
Ez lehet genetikai, hogy nálad tényleg magától elapadt a tej tíz hónap után, lehet, hogy kimerültél testileg (pl elkezdtél sportolni), esetleg megváltoztattad a táplálkozási szokásaid, stb.
Az általánosítással nincs baj addig, amíg nem úgy néz ki az általánosítás, hogy mivel _nekem_ tíz hónaposan nem volt már tejem, és _mivel_ ezt a gyerekem túlélte, ennek így kell lennie, ez a normális.
Mellesleg gyanítom, ha ez a dolog száz-százötven évvel ezelőtt következik be, a gyereked nem éli túl, vagy jelentősen visszamarad a fejlődésben, lévén akkoriban nem állt rendelkezésre korlátlan mennyiségben az a fajta és minőségű táplálék, ami alkalmas egy egy év körüli gyerek kizárólagos táplálására.
Az embergyerek tejlebontó enzimjei négy-öt éves korig megvannak. Valószínű átlagosan addig szopott magától.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 01:11:00

@Los Alamuszi: A problémát sehogy máshogy nem lehet megoldani, mint, hogy először felvázoljuk:
Van egy háromszereplős rendszer. Ennek a három szereplője a szülő, a társadalom, és a munkáltató.

Kinek van szüksége a gyerekre?
A szülőnek, és a társadalomnak.
A munkáltatónak nincs.

Ki fizet jelenleg a gyerekért?
Fizet a szülő, a munkájával, fizet a társadalom az államon keresztül, és fizet a munkáltató.

Itt látszik, hogy a munkáltató valami olyanért fizet, amire _nincs_ szüksége.

A probléma szerintem az, hogy amikor valaki ki meri azt mondani, hogy a munkáltatónak nincs szüksége a gyerekre, akkor felháborodnak az anyák/keresztények/keresztényanyák, hogy dehát az utánpótlás... pedig az a társadalomnak kell, nem a munkáltatónak.

Ezt a helyzetet szerintem csak úgy lehet megoldani, hogy vagy kötelezni kell a munkáltatókat, hogy minden megkezdett öt dolgozó után vegyenek fel egy nőt, aki elmegy szülni, és ha ilyen nincs, akkor fizessék be a bérét az államnak, vagy a szülni kívánó nők megélhetéséhez a társadalomnak kell hozzájárulnia, mégpedig annyival, amennyi hozzájárulást most elvár attól a munkáltatótól, akinek nincs is szüksége arra a dologra, akiért jelenleg fizet.

Mindkét döntés azt eredményezné, hogy a szülni készülő anyáknak lenne munkája, megélhetése.

vitek 2011.08.01. 01:17:18

@kolbászoszsömle: hát te még mindig itt tolod a demagóg szövegeidet? Barbárság,ősemberek, meg tejlebontó enzimek...
Nem akarsz dolgozni, elvárod hogy mások tartsanak el, és mindezt még meg is ideologizálod, eszem megáll. Rettentő kártékonynak tartom amit csinálsz, nemcsak azért mert másokon élősködsz, hanem mert a magadfajta emberek miatt nem veszik fel a többi nőt sem dolgozni, azt hiszik hogy mindenkinek ilyen a hozzáállása, erről szól a Jakab Andoros cikk. Nagy kárt okozol, és még büszke is vagy rá, az a hihetetlen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.08.01. 01:26:28

@Fuckup_with_marmelade: Naluk alapbol terv, hogy leendo ferjem lesz vele itthon majd a gyerek egy eves koratol. De akkor sem kotnem fel magam, ha valamelyik nagyi lenne vele.

vitek 2011.08.01. 01:28:29

@tildy:): nem tudom ezt hogy gondoltad, az ősemberek nem így csinálták! ;)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 01:49:03

@vitek: Te figy, én nem vagyok nő, cégeim vannak, meg gyerekeim, ÉS nem vagyok hajlandó produktív korú nőt foglalkoztatni, mert SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM TERMELI KI azt a veszteséget, amit akkor okoz, ha elmegy szülni.

És ezzel nem csak én vagyok így, hanem minden felelős KKV tulaj.

mert az a vicc, hogy a jelenlegi szabályozás alapján ha olyan hülye lennék, hogy felvennék egy képzett nőt normális fizetésért, aki elmenne és odaszülne nekem három gyereket, az a hat év alatt kb egy M3-as BMW-t húzna ki a zsebemből.
Noh, nekem a BMW jobban kell, mint az, hogy miután odaszült nekem a nő, megunja az egészet, és elmenjen egy másik munkahelyre.

NEKEM munkaáltatónak, vállalkozónak a profitom maximalizálása a célom.
Ha nem ez a cél, bukom a cégem.
Ha a rólam szóló törvények nem veszik figyelembe a célomat, a törvények eredménye nem a törvényalkotó szándéka szerinti esemény lesz, még akkor sem, ha a hozzád hasonló ideológiailag képzett, ám agyilag hiányos lények ezt nem hajlandók elfogadni.
És ez igaz az ősanyákra is.
Attól, hogy nem hajlandók elfogadni azt, hogy a jelenlegi szabályok alapján ők veszteséget termelnek a cégnek addig, amíg a legkisebb gyerekük el nem éri a hatéves kort, még így van, és addig lesznek ide-oda tologatva, amíg nem találnak egy hülyét, aki pont őket alkalmazza egy rentábilisan foglalkoztatható ember helyett.

Pont arról beszélek, hogy a gyerekvállalás terheit nem azoknak kellene viselniük, akiknek pont nincs szükségük a gyerekre!

Árpi 2011.08.01. 02:07:08

Az eredeti postot, azaz a kommentjeit olvasgatva egyre rerősebb a gyanúm, hogy az iróniát ma már csak a kiemelkedő IQ-val rendelkezők képesek felfogni. Azt hiszem, a jelen post írója sem egészen fogta az előzőnek az "üzenetét". Szerintem Jakab Andor lenne a legboldogabb, ha egy hölgy alkalmazása nem lenne potenciális csőd-ok. De a jelenlegi szabályozás mellett bizony, egy kis cégnél az. Egy 2000 fős (szocialista) állami vállalatokra méretezett szabályozás mellett nem lehet vállalkozást működtetni. Anno úgy volt megállapítva (központilag) a bérezés, hogy az is fizette a cumisüvegygyári kismama 3 év alatt felhalmozott szabadságának a munkabérét, aki az ország másik végén egy bányában dolgozott. A rendszer hatékonysága megengedett 10 év várakozással egy Trabantot, meg 20 év várakozással egy telefon-ikervonalat. Viszont igaz, hogy kevesebb elégedetlen ember volt, hiszen azt a pár embert, aki akkor is kőgazdagon élt, nem láttuk. Ma meg még az is előfordulhat, hogy a szomszédnak 2-vel több autója van, mint nekünk.
Az ma már sajnos(?) nem működhet rendesen, hogy a kormány mondja meg, hogy ki mennyit keressen, már csak azért sem, mert valahogy nem tudom elhinni, hogy akár a világ legokosabb kormányfője legyen is, de mindenkinek a munkáját jobban, objektívebben tudja értékelni, mint aki alkalmazza az illetőt. Ennek ellenére a jogszabályok bizonyos esetekben a munkáltató kezéből teljesen kiveszik a döntést. Mit tehet ilyen körülmények között a cég tulaja? Ha felelősen gondolkodik, és sem magát, sem a többi alkalmazottja munkahelyét nem akarja veszélyeztetni, akkor eleve olyan embert vesz fel, akinél a "jogszabályi veszélyek" minimalizálhatóak!
A túlzott védelem azok ellen fordul, akiket védeni akar! Ez nem a (nem)foglalkoztató cég bűne. Ez azoké, akik minden áron olyanba akarnak beleszólni, amiben nem kompetensek.
Ha a társadalomnak fontos a kismamák szabadságának 3 éves felhalmozhatósága, akkor fizesse a társadalom az árát! Elvileg fizeti is. Csak valaki valahol közben lenyúlja azt a pénzt, évtizedek óta. Talán őket kéne "megkérni", hogy adják már ugyan vissza, amit valahol máshol költöttek el.
Mert a közvélekedéssel ellentétben, a munkavállalóktól levont 1.5% bőven fedezte a munkanélküliek ellátását akkor is, amikor 270 napig voltak jogosultak rá. Vagyis hamis volt az az érv, hogy az állam nem bírja ezt a terhet! Az a kassza pluszos volt! Vagyis az az ellátás sem szociális juttatás, hanem BIZTOSÍTÁSSAL SZERZETT JOG! És még egy csomó ilyen van, ahol a terheket azokra lőcsölték, akik egyszer már kifizették azokat! Mondjam a munkáltató által fizetett táppénz részt is? Szintén olyan dolog, amit többször fizettetnek ki velünk.
Komolyan érdekelne, hogy a Jakab Andor írását bírálók közül hányan számolták végig egy kisvállalkozás lehetőségeit. Valószínűleg senki. Én kénytelen voltam megtenni, és ugyanaz jött ki. Inkább dolgozom napi 18 órát akár pár hétig folyamatosan, mintsem felvegyek valakit, aki a legjobb szándék mellett is tönkreteheti a vállalkozásomat, és ezáltal a gyerekeim jövőjét is. Mert a gond nem azzal van, hogy az ifjú hölgy szülni szeretne. Az nagyon jó! Hanem az, hogy az állam ebben az esetben is a más farkával veri a csalánt. Aki nem tehet mást, minthogy nem tartja oda a szerszámát. Aki meg ezért pont őt hibáztatja, az nyugodtan tartsa oda a sajátját!

Árpi 2011.08.01. 02:10:49

@kolbászoszsömle: Nem a kismama termeli a veszteséget! Hanem azok a jogszabályok, amelyek a munkáltatót olyan kifizetésekre kötelezik, amelynek a bevételi oldala tisztességes kisvállalkozónál soha nem termelhető meg. A kismama ezért pont annyira nem hibáztatható, mint az a cégtulaj, aki nem alkalmazza őt emiatt. Persze a politikának az az érdeke, hogy a munkáltatót és a munkavállalót egymással állítsa szembe, hiszen addig sem fordulnak ellene (a politikusok ellen).

Árpi 2011.08.01. 02:16:51

@kolbászoszsömle: Itt nagyon a kismamákra lett kihegyezve a diskurzus. De ugyanilyen veszélyt okoz mindenki, aki lebetegedhet. Ugyan nem 4 évre kiható, de ugyanilyen jellegű és mértékű veszélyt. Hiszen szülni általában 2-3 alkalommal szokás, betegnek lenni meg akár évente 2 hétig is. És akkor nem beszéltünk arról, hogy az egészséges ember is felmondhat bármikor. A munkáltatónak meg költség az új ember kiválasztása, betanítása, tehát neki az az érdeke, hogy akit felvett, az dolgozzon, méghozzá lehetőleg éveken át. Vagyis ok nélkül épelméjű munkáltató nem rúg ki senkit. Ha viszont az érdeke azt diktálja, mit is tehet a régi szabályozás mellett? Vagy csibészkedik, és akkor is kirúgja valami ürüggyel az illetőt, ha egyébként nem tehetné, vagy tönkremegy, és így az illető munkahelye ugyanúgy elvész (megszűnik), csak magával ránt másik 10 ember is. Valóban ez a társadalom érdeke?

kalapocska 2011.08.01. 03:41:49

@kolbászoszsömle: nem tudom talalkoztal e mar elo kisgyerekekkel, aki nem eppen az anyja mellett volt. En vigyaztam parra es mind nagyon jol elvolt anyukaja nelkul orakig is. a kicsi kuszik maszik jatszik a nagyobbak meg egymassal jatszanak- akar 10 honapos kortol. Kulon orulnek a nagyobb es masfajta jatekoknak es vannak barataik (meg mielott beszelnenek). Egy kisbaba nem tudja hogy most nem nagy csaladban van 10 testver mellett (ami szerinted okes lenne, es hogy nem nagymama vigyaz ra)stb, neki az a termeszetes hogy bolcsibe oviba jar.

nem várt fordulat 2011.08.01. 08:53:15

érdekes, hogy nem olvastam a kommentek között azt a szót, hogy szolidaritás.

illetve ne felejtsük fel, hogy az a gyerek amikor felnő, potenciális vásárlója lesz annak a vállalkozásnak, aki nem akarja felvenni az anyukát.

ilyen terhek, járulékok mellett simán az államnak kéne támogatnia adókedvezménnyel vagy egyéb juttatásokkal azt a vállalkozót, aki felvesz nőt, és az a nő elmegy szülni. nem pedig szarban hagyni a vállalkozót.

mert persze, kapitalizmus van, de azért ne süllyedjünk már vissza ennyire.

őszecske 2011.08.01. 08:54:38

@Árpi: Te is jól látod, mint én és többen a dolgokat, csak hosszú évek óta, akinek kéne látnia NEM LÁTJA, nem tesz ellene semmit! És mindenki csak tönkre megy ebben az országban... :(

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 09:14:17

@kalapocska: "En vigyaztam parra es mind nagyon jol elvolt anyukaja nelkul orakig is. a kicsi kuszik maszik jatszik a nagyobbak meg egymassal jatszanak- akar 10 honapos kortol."

A szeparációs szorongás meg csak egy komcsi trükk...

Árpi 2011.08.01. 11:07:39

@karacsi_maci: Nem kell támogatni a vállalkozót. De ne is kényszerítsék arra, hogy fizessen annak, aki nem dolgozik neki! Ennyi pont elég lenne.
A kismamákat (azaz a családokat) támogatni kell. De ne a vállalkozótól várják el, mert ő már rég éhen is döglött, mire az a "potenciális vásárló" fizetőképessé cseperedik.
A gond az, hogy a politikusok eleve arra terveznek, amire a tisztességes vállalkozó nem akar: hogy 4 évük van összeszedni magukat, utána úgyis elzavarják őket, vagyis a tetteik (szavazás) erre vannak kihegyezve, miközben a szavaikban hosszú távra ígérnek. (10 év alatt lesz 1 millió munkahely, ugye.)

nem várt fordulat 2011.08.01. 11:25:12

@Árpi: szerintem pedig de. ha tud működni ez a 40év felettieknél, a pályakezdőknél, mozgáskorlátozottaknál, miért ne lehetne ezt alkalmzni az anyáknál is?

ahogyan írtam, egy vállalkozó annyi annyi járulékot fizet, hogy annak elégnek kell lennie, hogy az állam vissza tudja finanszírozni azt a terhet, amit egyébként a vállalkozóra rak.

ha csak a kismamákat támogatjuk, akkor az nem garancia arra, hogy miután lejárt a szülési szabadság, a kismama vissza tud menni, erre lenne jó a vállalkozó támogatása.

Árpi 2011.08.01. 11:38:26

@őszecske: Mert ha meglépné, amit kell, a nép leváltaná. Így is leváltják persze, de így legalább pár évig azt hiheti a balga politikus, hogy mégsem.
Itt már 2004-ben komoly lépéseket kellett volna tenni. Erre mi történt? Semmi jó, a kormányzó párt az egyik töketlen helyett egy másikat ültetett a miniszterelnöki székbe. Miért is? Hogy ne veszítsék el a következő választást! Mert a politikusnak kizárólag egy dolog van,ami az érdeke: minél több ciklust kitölteni a székében! Ha ennek az az ára, hogy tönkre megy az ország, akkor tönkre fogja tenni az országot. Aki nem ezt teszi, az rég kikopott a politikából, mert az nem is igazi politikus, hanem tisztességes szakember. Ilyen meg ma nem sok akad a politika közelében, és aki akad, az is csak szenved, és nem sokáig húzza.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 11:38:51

@karacsi_maci: Tegyük fel, hogy létezik olyan támogatás, amivel megéri foglalkoztatni egy olyan embert, akire semmi fontos dolgot nem lehet rábízni!

Akkor én, mint profitmaximalizálásban érdekelt ember felveszek tíz-húsz-száz ilyen embert, mert nekem ez meg fogja érni.

Írd és mondd, az fog történni, mint amikor a vakok gombokat válogattak, majd a szétválogatott gombok egy betonkeverőben meg lettek tekergetve, és visszamentek a vakokhoz válogatódni.

Árpi 2011.08.01. 11:39:44

@kolbászoszsömle: Igen, én sem értem, egyáltalán minek a gyereknek az anyja? Ha megszülte, adja oda az államnak, majd az felneveli...

Árpi 2011.08.01. 11:53:41

@karacsi_maci: Szerinted a kismama érdeke mi? Az, hogy oda tudjon visszamenni, ahonnan 3 (4-5-6) évre gyesre ment, vagy az, hogy valahol úgy dolgozhasson, hogy az a családi életével is összeegyeztethető legyen?
Lássuk be: egy 23 éves gyermektelen ember (szándékosan nem csak a nőkről írok) teljesen másképp áll a munkához, mint ugyanaz az ember 5 év múlva, 2 kisgyerekkel a családjában! Az első esetben nem okoz neki gondot, hogy 3-kor szól a főnöke, hogy bent kéne maradni este 10-ig, de akkor hétfőn nem kell bejönni a jövő héten, ráadásul a következő hónaptól 10 ezerrel többet vihet haza, a másik esetben meg neki akkor is el kell vinni az oviból a gyereket, ha kirúgják ezért a munkahelyéről. Valamint ha a gyereke óvónője odatelefonál, hogy a gyerek 39 fokos lázzal ébredt, akkor is el fog rohanni érte, ha a főnökét megüti a guta emiatt.
Kivéve, ha van olyan segítsége, aki ilyenkor helyettesíti. Na de ki lehetne ez? A nagymama? Ő is dolgozik. A házastársa? Ő is. A szomszéd? Nem is ismerik egymást... Marad az, hogy fizessen valakinek ezért. Na de miből? Havi 10 ezerért nem kap normális embert arra, hogy bármikor ugorjon, szállítsa a gyerekeit, és legyen ott a velük órákig.
A kisgyerekes családokban nagyon komoly és méltányolandó igény, hogy az egyik szülő részmunkaidőben dolgozhasson. Ez mellesleg a vállalkozónak is érdeke lehetne, ha... Ha nem olyanok lennének a feltételek, hogy a részmunkaidős alkalmazás neki fajlagosan többe kerül, miközben a dolgozó fajlagosan kevesebbet kap!
Jelenleg egy csomó épeszű dolgot büntet a jogszabályi környezet. Vagyis az állam. Nem kellene itt támogatás, elég lenne, ha a büntetés megszűnne. És a rugalmasabb szabályozás azt eredményezné, hogy a munkáltatók is rugalmasabban állnának a dolgokhoz. Lehet, hogy a kismama nem az eredeti munkahelyére menne vissza dolgozni, de lenne hova visszamennie. Most meg, ha kisvállalkozásnál dolgozott, akkor bizony komoly esélye van annak, hogy már a cég sem létezik 3-4 év múlva! Esetleg pont azért, mert egy másik kismama járulékterhei tönkretették a vállalkozást.

El kell fogadni, hogy az erőszakos védelem egy bizonyost szint fölött az ellenkezőjét eredményezi, pont annak árt, akit védeni akar.

vitek 2011.08.01. 12:03:02

@kolbászoszsömle: ha meg így van, akkor nem értem miért vitatkozol velem. Te magad fejted ki, hogy azért nem alkalmazod őket, mert kiesnek a munkaerőpiacról. Én arról beszélek, hogy ha a gyerek bölcsődébe menne, akkor nem esnének ki ilyen hosszú ideig a munkaerőpiacról, és nem okoznának veszteséget, se a munkaadónak, se az államnak. Ezt racionálisan te is beláthatnád, csak valamiért teljesen ellene vagy a bölcsiknek és oviknak, valamiféle régies "a gyereknek az anyja mellett a helye" ideológia alapján. Ebben pedig az a vicces, hogy számtalan kutatás kimutatta már, hogy a bölcsis-ovis gyerekek jobb eredményeket és magasabb végzettséget érnek el, alacsonyabb köztük a bűnözési ráta, és még bizonyos egészségügyi indikátorokban is jobbak nagyobb korukban (és igen, a kutatásokban kezelték a szelekciós problémát; ajánlott irodalom ennek a tanulmánynak a vonatkozó fejezete: www.nber.org/papers/w15827.pdf?new_window=1).

vitek 2011.08.01. 12:07:39

@kolbászoszsömle: ja és az említett tanulmányban azt is láthatod, hogy egy jó minőségű ovi-bölcsi több mint kétszer annyi hasznot hoz mint amennyibe kerül, tehát nettó haszon (méghozzá hatalmas!) a társadalom számára. De azért ágálj csak ellene, elvégre akkora a jólét ebben az országban, hogy igazán megengedhetjük magunknak hogy némi pénzt kidobjunk az ablakon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.01. 12:31:35

@vitek: Mert nagyon drága a bölcsőde maga (az évi 850-900000 forint nagyon sok), és ezt a drága szolgáltatást általában nem azok veszik igénybe, akik havi négyszázezret keresnek, hanem azok, akik a minimálbér és a minimálbér másfélszerese közötti összeget.
Ezeknek az embereknek egyszerűbb lenne odaadni a bölcsőde költségét, hogy neh, neveld a gyereked, más meg dolgozik helyetted.
Egy kisgyerekes anyuka ugyanis nem jó munkaerő.
Őrá nem lehet rábízni fontos, több napon átívelő feladatot, mert sosem lehet tudni, hogy nem-e épp akkor lesz-e beteg a gyereke, amikor már nem lehet visszafordítani a dolgokat.

A kutatást majd átnézem.

vitek 2011.08.01. 12:35:18

@kolbászoszsömle: ok. Ez egy átfogó tanulmány, sok minden másról is, ha nincs annyi időd akkor csak nézd meg az idevágó részt, az 5.3.3-ast.

Barci 2011.08.01. 14:08:56

Egy kis szakmai segítség HR-eskenek, vezetőknek:
Anyabarát vállalati politikák és gyakorlatok Magyarországon
jol-let.com/letoltes/Alcoa_tanulmany_091105.pdf

jol-let.com/

Árpi 2011.08.01. 14:35:52

@vitek: Hol készült a tanulmány? Mert nem mindegy, hogy a Harlem utcagyerekeit hasonlították össze a szomszéd városrész luxusbölcsijeivel, vagy a sziliciumvölgy egyik luxus lakónegyedén belül vizsgálódtak.
Az ózdi nyomornegyedben valószínűleg rosszabbak a csecsemőnevelés feltételei (a szociálisak is), mint egy ottani bölcsődében. De nem vagyok biztos abban, hogy egy jobbmódú család gyereke is jobban járna egy olyan bölcsődével, ahol a dadusokra fejenként 20 kicsi jut.

vitek 2011.08.01. 14:47:10

@Árpi: az általam belinkelt tanulmány több cikket és kutatást foglal össze, olvasd el ha érdekelnek a részletek. Nyilvánvaló egyébként, hogy az ovi-bölcsi minőségétől függnek az eredmények, de ez is csak azt húzza alá amit már mondtam, hogy az államnak többet kellene fektetnie az ovikba és bölcsikbe. Jobb minőség, jobb eredmény. A családi hátteret illetően pedig azt gondolom te is belátod, hogy ha jobban támogatnák az ellátást (pl ha növelnék a férőhelyeket és az állam fizetné teljes egészében), akkor az elsősorban a szegényebb családoknak segítene, hiszen ők azok akik nem tudják beadni magánoviba meg fizetős helyekre a gyereket. És nekik is lenne rá a legnagyobb szükségük: a kutatások általánosságban azt mutatják, hogy a hátrányosabb helyzetű gyerekek nyernek a legtöbbet az ovival, ugyanis ők otthon nem kapnak meg egy csomó dolgot amit a jobb módúak gyerekei igen.

Árpi 2011.08.01. 14:52:34

@vitek: Más országban az iskola hatása jelentősen befolyásolja a gyerekek eredményeit (PISA), Magyarországon meg az a döntő, hogy a szülők mennyire iskolázottak. Félek, ez a bölcsődében is így lenne. Más kérdés, hogy 3 éves kor alatt akkor is a családi környezet a legmeghatározóbb. És ha figyelsz, nem azt mondom, hogy "a gyereknek az anyja mellett van a helye", hanem hogy a családban.

vitek 2011.08.01. 15:00:47

@Árpi: akkor mit javasolsz? Zárjuk be a bölcsiket, ovikat, és iskolákat, legyen minden gyerek csak a családdal, mert úgyis csak az számít?

vitek 2011.08.01. 15:18:37

@Árpi: egész egyszerűen érthetetlen számomra, hogy hogyan lehet ilyen dolgokat érvként felhozni a bölcsőde ellen. A bölcsis gyereknél is meghatározó lesz a családi háttér? Igen. De talán kevésbé marad le a szegény ember gyereke mint akkor, ha nem is járna bölcsibe. Már csak azért sem egyébként, mert az anyja azalatt tudna dolgozni, és ezért lenne miből élni, nevelni azt a gyereket. De nem, magyar ember csak károgjon, sorolja a problémákat, és még véletlenül se próbáljon megoldást keresni, változtatni a dolgokon. Ha elégedetlen vagy az iskolákkal, miért nem az a konklúzió, hogy javítsunk a helyzetükön? Ha elégedetlen vagy az ovikkal, miért nem az a konklúzió hogy fektessünk bele többet? Hogyan várunk ilyen irányban pozitív elmozdulást, ha a magyar szavazó ezt nem tartja prioritásnak?

Balance Of Power 2011.08.01. 15:33:40

@kolbászoszsömle: Rengeteg példa van, a legkülönbözőbb szinteken és munkakörökben arra, hogy kisgyerekes anyák továbbra is sikeresek a munkájukban. Akkor ők valami ufók?

Árpi 2011.08.01. 22:27:18

@vitek: Én ilyen hülyeséget nem írtam. De az sem normális, hogy a családoknak ne lehessen szabad döntése erről. Nem azt kellene elvárni, hogy a kisgyerekes anyuka ugyanúgy és ugyanannyit dolgozzon a munkahelyén mint a vele egyidős egyedülálló nő, ha ő szívesen maradna otthon többet a gyerekkel. Olyan szabályozás kellene, amelyben nem büntetik azt, aki részmunkaidőben szeretne dolgozni. Olyan, amiben a munkáltatót sem éri hátrány, ha ilyen szülőt alkalmaz. Az államnak nem az lenne a feladata, hogy egymás ellen játssza ki a munkaerőpiac szereplőit, hanem az, hogy támogassa őket a hatékony együttműködésben. Sajnos itt csak a két véglet létezik egyesek fejében: Az egyik szerint a dolgozó érdeke mindenek fölött (hiszen ő a "szavazó"), és a munkáltatónak ne legyen joga semmire, ha már felvette az illetőt. A másik meg az, hogy a munkavállaló legyen rabszolga, akit meg lehet alázni, és bármikor ki lehet dobni. Ez a kommunista felfogás öröksége: a munkás és a tőkés csak ellenség lehet, partner soha. A politika meg elég aljas, hogy keményen rá is játsszon erre. Partneri viszony helyett ellenségképet alakít ki mindkét oldalon. "Oszd meg, és uralkodj!"
Én sem merek senkit felvenni, mert a családom jövője bánhatná. De ha egyszer felveszek valakit a cégemhez alkalmazottnak, azzal szemben a legerősebb elvárás az lesz, hogy alkalmas legyen arra, hogy együttműködő partnerként végezze a munkáját. Ha nem képes felfogni, hogy egy hajóban ülünk, akkor ki kell szállnia, és kész.

Árpi 2011.08.01. 22:30:29

@vitek: Igen, lesz, akinél előnyt adhat a bölcsőde. De sokaknál nem! Épp ezért nem kellene minden áron egységesíteni az elvárásokat, hanem adni egy kis szabadkezet a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is. Ne akarják kikényszeríteni az egyenmegoldást mindenkiből! Nem falansztert kéne építeni, hanem működőképes társadalmat, amelyben az egyének is jól érzik magukat.

Árpi 2011.08.01. 22:36:56

@Balance Of Power: Esetleg van olyan segítségük, amilyen másnak nincs. Vagy ami rosszabb: a gyerekükről csak 20 év múlva derül ki, hogy érzelmileg sivárabbak, mint a munkájukban kevésbé sikeres szülők gyerekei.

Amúgy baromi egyszerű lenne megoldani, hogy a nők ne legyen hátrányosabb helyzetben: előírnám, hogy egy gyermek után legfeljebb 3 évig járhat bármiféle kedvezmény vagy ellátás, de egy szülő egy gyerek után csak 1.5 évet vehet igénybe ebből. Ha a másik szülő nem veszi igénybe, az a 1.5 év elvész. Innen kezdve nem lenne akkora különbség abban, hogy a munkáltató mekkora kockázatot vállal, ha egy nőt vagy egy férfit vesz fel. Ugyanígy járnék el a gyerek után járó betegszabadsággal is. Fele-fele. Szerintem ez az egy intézkedés többet csökkentene a két nem jövedelmi különbségén is, mint bármi egyéb.

Balance Of Power 2011.08.02. 08:07:24

@Árpi: Az egész probláma gyökere az lehet, hogy olyan dologban, ami mindenkinél egyénfüggő, nem lehet szabályokkal általánosítani. Érzelmileg sivárabb lesz... vagy nem. Aki 5 éves koráig az anyja szoknyája mellett van, balfasz lesz... vagy nem. Stb. Egyébként a fentieket úgy értettem, hogy munkájukban sikeres_és_kiegyensúlyozott családi élettel rendelkező nők. Amúgy meg teljesen mindegy, egy tinédzser bármilyen családban lázad. Aki ezeket a gondokat akarja elkerülni, ne vállaljon gyereket.

Balance Of Power 2011.08.02. 08:16:56

@Árpi: A legnagyobb baromság mindenesetre a felhalmozódó szabadság - tapasztalatom szerint a 2-3 évig otthon maradók már alig várják, hogy emberek közé mehessenek, erre nem, 40 napig még maradj otthon légyszi, mondja kényszeredetten a munkáltató. Mi értelme van ennek? Legalább választható opció lenne... Persze azt végülis megteheti, hogy már bejárogat, besegít, de ugye munkaügyi ellenőrzés esetén nem szerencsés, ha épp benn van.

Ami a részmunkaidőt illeti: aki a munkát megszervezi, annak ez nem mindig konveniál. Ugyanis part time és part time között is óriási különbségek lehetnek: fixen mindig 4-6 óra ugyanabban az időpontban, heti 20 óra szétszórva, fixen heti 3 teljes nap stb. Ha a munkáltató az egyik verziót preferálná, tuti a másik lenne jó a kismamának (vagy bárkinek, aki part time-ot kér).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.08.02. 21:11:34

@vitek: Összehasonlítják a puertorikói bébisintért a bölcsődével.
Nagyszerű!

@Balance Of Power: Rengeteg példa van arra is, hogy nem.
A kockázatot ki vállalja?

A munkaadó?
süti beállítások módosítása