HTML

Szülünk, oszt csók!

Mi nők, tudunk szülni. Leginkább magunktól, ha hagynák, hogy mi választhassuk meg a körülményeinket. Nem kell körénk nagy felhajtás. Ha mégis van, akkor könyörtelenül kommentelünk.

Írd meg a történetedet, közzétesszük! szulunkosztcsok@gmail.com Részletek itt!

Friss topikok

  • kolbászoszsömle: @vitek: Összehasonlítják a puertorikói bébisintért a bölcsődével. Nagyszerű! @Balance Of Power: R... (2011.08.02. 21:11) Szülünk, oszt dolgozunk?
  • sosperi: Gerébékről csak annyit, a hit és a hozzáértés kevés, a biztonságos otthonszülés csak szabályozott ... (2011.03.31. 03:02) A hard core szülés
  • Zivatarfelhő: @csutkababa: Nem akartam lesajnálni senkit, csak többet akartam megtudni egy szervezet működéséről... (2010.12.06. 20:17) A kormány szerint a kórházaknak nincs pénzük gátvédelemre
  • St Thomas: Szia! Köszönöm a díjat! Megtisztelő, hogy olvasol engem. Nekem is ki kell gondolnom pár dolgot ez... (2010.11.10. 11:27) Kreatív blogger díj
  • myazs: Bocsánat, kicsit hosszú lett, de egy éve várok rá, hogy "kiírhassam magamból". (2010.10.31. 22:23) Nagy Szülészet Teszt

Oxigénhiányos újszülöttek a kórházakban

2010.05.19. 08:30 :: Tündér a varázspálcával

Ha az újszülött oxigénhiányos állapotba kerül, azt  egy viszonylag ritka, és egyértelműen életveszélyes állapotnak gondoljuk, és biztosak vagyunk benne, hogy a hétfőn, otthon világra jött baba kórházban jobban járt volna. Ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit: mindkét állítás csúsztatás, és leegyszerűsíti a problémát a bulvárt olvasgató közönség szintjére.

- Ma Magyarországon körülbelül négy-ötszáz maradandóan súlyos vagy középsúlyos oxigénhiányos állapotú gyerek születik. Az elmúlt években nem csökkent számottevően az oxigénhiányos újszülöttek aránya. Annak ellenére sem, hogy közben sokszorosára emelkedett a császármetszések száma - írja a kismama.hu.


– Nem igaz az az állítás, hogy ennek a helyzetnek minden problémáját meg tudja előzni egy megfelelő felkészültségű szakember. A magzati oxigénhiányos állapot létrejöttéhez ugyanis rendkívül sok tényező járulhat hozzá, és ezek elsősorban nem a szülés körüli időszakhoz köthetők. Gyakrabban feltételezhető viszont, hogy a magzat már a méhen belül is hosszan tartó oxigén- vagy tápanyaghiányban szenvedett - állítja dr. Bödecs Péter szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta.

Ez annyit jelent, a szülőnő maga is tehet azért, hogy a szülés idejére a magzata jó állapotban legyen, és átvészelje az ideiglenes oxigénhiányt, ami a születéssel együtt jár. Ugyanis a vajúdás alatt a magzat oxigénellátottsága hosszabb-rövidebb ideig korlátozottabb lehet, de ez nem minden esetben kóros. Lehet tippelni, mennyire fogja rosszul érinteni egy dohányzó nő babáját a születés. Persze számtalan más tényező is közrejátszik, csak hogy néhányat még említsek: genetikai tényezők, terhességi diabétesz, toxémia, különféle anyagcserezavarok. Sokszor elfelejtik megemlíteni, de a kórházak 90 %-ában rutinszerűen alkalmazott oxitocin rosszul adagolva szintén oxigénhiányos állapot kialakulásához vezethet.

Mi történhetett volna mondjuk az otthon született oxigénhiányos babával egy mezei kórházban?

– Élettani szempontból nézve a magzati oxigénhiányos állapot egyharmad részben a méhen belül alakul ki, egyharmad részben a szülés alatt, és egyharmad részben a szülést követően. Ezeknek a csecsemőknek nem nekünk kell azonnali elsősegélyt nyújtanunk – magyarázza dr. Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány újszülöttgyógyásza. – Erre mi nem is lennénk képesek, mert ennek a megszületést követő harminc másodpercen belül kell megkezdődnie, különben a gyerek maradandó károsodást szenvedhet. Nagy problémát látok abban, hogy egyes jó nevű kórházakban, ahol kétezer fölötti az évi születésszám, éjszaka nincs is ügyeletes újszülöttgyógyász. Abban a pillanatban, ahogy a Cerny Alapítvány rohamkocsija megérkezik, az újszülött olyan ellátást kaphat, mintha valamelyik intenzív centrummal rendelkező intézményben született volna.

A megszületés utáni első és ötödik életpercben mért ötös Apgar-érték alatt mindenképpen hívni kell a koraszülött- és újszülöttmentésre felkészült rohamkocsit - nem csak az otthonszülésekhez, hanem a legtöbb kórházba is! A pontosítás kedvéért: az Apgar-érték egy jól ismert mutatószám, ami az újszülött állapotát hivatott jelezni. Az első és az ötödik percben 0-2 közötti számokkal értékelik a baba légzését, szívműködését, bőrszínét, reflexeit, izomtónusát. Ebből jön össze legjobb esetben tíz pont. Tehát a hétfői otthonszülésnél segédkező szakember, akár Geréb Ágnesnek hívták, akár nem, valószínűleg azt tette, amit bármelyik mezei kórház ügyeletes orvosa tett volna. Kihívta a mentőt.

Sok kórházban még mindig rutinszerűen használják a vajúdás alatt a CTG-t, ami ellenőrzi a baba szívhangját, cserébe mozgásképtelenné teszi a vajúdót nőt. Kevés kórházban veszik tudomásul, hogy a CTG akár folyamatos használata sem mutatja ki minden esetben az összes elváltozást, és azt, hogy ha hagyják a mamát szabadon mozogni, akkor jobban hozzá tudnának járulni a szülés pozitív kimeneteléhez. A kutatások szerint a CTG-eredmény és az újszülött oxigén ellátottsága között nincs minden eseteben közvetlen összefüggés.  Ez megerősíti azt, hogy a szülés során fellépő életveszélyes oxigénhiány elkerülésében a várandósság alatt jobb állapotban lévő méhlepény szerepe nagyobb, mint annak, hogy a méhösszehúzódások alatt mindig elég sok oxigént kapjon a magzat. 

Nem az otthonszülések betiltásával lehet csökkenteni az oxigénhiány miatt tartósan károsodó újszülöttek számát, hanem azzal, hogy minél több szülésnél segédkező szakember tanulja meg azt a technikát, hogyan kell az újszülötteket szükség esetén újraéleszteni.

Tanács tehát minden leendő anyukának, hogy először is éljen egészségesen, másodszor pedig:

Ha kórházban szül:

- ne fogadjon el oxitocint,

- utasítsa vissza a rutinszerű CTG használatát,

- válasszon újszülött újraélesztésben jártas orvost.

Ha otthon szül:

- csak egészséges, normális terhesség esetén tegye,

- olyan helyen tegye, ahova könnyen odaér a koraszülött mentő, és 15-20 percre van a legközelebi kórház,

- olyan szakembert válasszon kísérőnek, aki az újszülött újraélesztésben jártas.

 Következő bejegyzéseimben állást fogok foglalni az otthonszülésről, és kitérek majd arra is, milyen káros hatásai vannak annak, hogy a bulvársajtó évek óta összemossa a bába fogalmát Geréb Ágnes nevével.

Utóirat:

2010. május 17-én este egy édesanya életet adott 4. gyermekének. A szülés gyorsan, simán zajlott, de sajnos, megszületése után az újszülöttnél légzészavar lépett föl. Ezért a helyszínre érkezett bába értesítette a mentőket, akik a kisbabát a gyermekkórházba szállították. Mivel a gyermekkórház a gyermekágyas anyának elhelyezést biztosítani nem tud, az édesanya nem egyezett bele abba, hogy őt másik kórházba vigyék. Így újszülöttje mellett tud tartózkodni, aki jelenleg kezelést igényel, kivizsgállása zajlik. A család és a bába a május 17-én estétől május 18-án hajnalig tartó rendőri zaklatást már kiheverte.
2010. május 19.: Bizonyára Mindannyiótokat ez érdekel a legjobban: A KISBABA SOKKAL JOBBAN VAN! A kórházban ma a méhen belüli fertőzés kórisméjét állították föl, nem pedig a szülés vagy otthonszülés következtében létrejövő oxigénhiányt.

1 komment

Címkék: otthonszülés ctg oxigénhiány oxitocin geréb ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://szulunkosztcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr882014617

vajanicator 2010.08.09. 17:15:57

A cikk jó! Köszönet.
Nem kezdő motoros írta...
Az o.sz.-höz csak annyit itt, röviden, hogy most került a kezembe egy igencsak szavahihető tanulmány, amelyet Kanadában végeztek az o.sz-t vizsgálandó.
Egyértelműen, világosan, megkérdőjelezhetetlenül kimutatta, hogy az o.sz. nem veszélyesebb, mint a kórházi szülés. Sőt! Kisebb kockázattal nézel szembe repedéssel, vérzéssel, oxigénhiánnyal stb. de főleg "exitus lethalis-al". Szignifikánsan kevesebb az esélyed rá! Punktum.
A mérhetetlent ők sem mérték --de utaltak rá. A sajátjaid között vagy, azt csinálsz, amit akarsz, csukott szemmel is megtalálod, amit keresel, és akikkel együtt vagy azokkal "együtt vagy". És hogy ennek effektíve pozitív hatása van még a biológiai folyamatra is (amit méricskélni lehet), arra is fölhívták a figyelmet.
Öt éven belül mintegy 3000 o.sz., valamint kb. 4000 k.sz., amit bába kisért, meg kb. 5000 k.sz. amit orvos kísért.
Nagy adathalmaz, részletes vizsgálat, tisztességes hozzáállás, és az eredmény megvan.
Számunkra azonban --sajnos-- a legfontosabb: ott nem tilos o.sz.-ni Mintegy 3000-en tették meg (kihagyva sokakat, mint pl. azokat, akik véletlenül szültek otthon, meg akik pl. a második császár után szültek otthon, stb. stb.), akik szerepeltek ebben a tanulmányban (2000 és 2004 között).
Az ottani Kamara nem támogatja az o.sz.-t, de nem is ugat bele, hogyha valaki otthon akar szülni...
Sőt!
A szerintem legfontosabb: az o.sz.-höz is biztosítottak anyagi forrásokat. A bába nem grátisz ment ki, (a tartomány fizette) jó pénzt kapott érte, és nem kellett alapítányosdit játszani (meg már megadóztatott pénzünket kiadni), stb.
süti beállítások módosítása