HTML

Szülünk, oszt csók!

Mi nők, tudunk szülni. Leginkább magunktól, ha hagynák, hogy mi választhassuk meg a körülményeinket. Nem kell körénk nagy felhajtás. Ha mégis van, akkor könyörtelenül kommentelünk.

Írd meg a történetedet, közzétesszük! szulunkosztcsok@gmail.com Részletek itt!

Friss topikok

  • kolbászoszsömle: @vitek: Összehasonlítják a puertorikói bébisintért a bölcsődével. Nagyszerű! @Balance Of Power: R... (2011.08.02. 21:11) Szülünk, oszt dolgozunk?
  • sosperi: Gerébékről csak annyit, a hit és a hozzáértés kevés, a biztonságos otthonszülés csak szabályozott ... (2011.03.31. 03:02) A hard core szülés
  • Zivatarfelhő: @csutkababa: Nem akartam lesajnálni senkit, csak többet akartam megtudni egy szervezet működéséről... (2010.12.06. 20:17) A kormány szerint a kórházaknak nincs pénzük gátvédelemre
  • St Thomas: Szia! Köszönöm a díjat! Megtisztelő, hogy olvasol engem. Nekem is ki kell gondolnom pár dolgot ez... (2010.11.10. 11:27) Kreatív blogger díj
  • myazs: Bocsánat, kicsit hosszú lett, de egy éve várok rá, hogy "kiírhassam magamból". (2010.10.31. 22:23) Nagy Szülészet Teszt

Miért jön jól a szülészorvosoknak Geréb Ágnes boszorkánypere?

2010.06.09. 07:00 :: Tündér a varázspálcával

"Rossz a mi rendszerünk. Mert normális, vaginális szüléseknél semmi szükség nincs az én végzettségemre. Ha ezeket bábák segítenék, akik komplikáció esetén hívnák a specialistát, például engem, akkor három-négyszer ennyi beteget tudnék ellátni. Ez a mostani rendszer túl drága a páciens számára, nekünk pedig rém unalmas szakmailag. De mivel a nőgyógyászok jövedelmének több mint fele a szülésekből származik, így mindent meg is tesznek, hogy ne történjen változás."

(Ezt fogalmazta meg Duncan R., kaliforniai szülészorvos, amikor F. Vákonyi Zsuzsa interjút készített vele a "Normális szülés" című tanulmányához.)

Manapság nagy divat kérkedni a hazafiasságunkkal és ezzel párhuzamosan utálni mindent, ami Amerikából jön. Az ilyen ember el sem hinné, ha mondanám neki, hogy a gyerekei éppolyan kártékony szülészeti rendszerben születnek meg, mint az amerikai gyerekek.

A legnagyobb probléma az, hogy Geréb Ágnes pere miatt valójában nem a szülés biztonságáról van szó, hanem arról, hogy a szülést medikalizált körülmények között kell tartani ahhoz, hogy baba-mama túlélje. Ez a csúsztatás alkalmas arra, hogy a szülészorvosok megtartsák hatalmi pozíciójukat, és ezzel visszaélve plusz jövedelemre tegyenek szert. Mindeközben a csecsemőhalandóság tekintetében hátul kullogunk a nők szabad szüléshez való jogát tiszteletben tartó országokhoz képest (Csehország, Lengyelország, Ausztria, Hollandia, Németország, Kanada, Ausztrália, stb.).


Arról sajnos soha, senki sem beszél, mennyi komplikációt okoznak a természetes szülést tán soha nem látott orvosok azzal, hogy egy élettani folyamatba rutinszerűen beavatkoznak (oxytocinnal, burokrepesztéssel, császár-, és gátmetszéssel, stb.).

Soha nem sikerült még az Egészségügyi Minisztériumnak felülemelkednie konzervatív gondolkodásmódján, és észrevennie azt, hogy mennyit spórolhatna, ha a kórházi szülést nem orvosi, hanem szülésznői jelenléthez kötné. Miért? Egyrészt, mert olyan emberek ülnek ott, akik még KSH adatokat is szívesen átírnak az ügy érdekében. Másrészt, mert mindig a Magyar Orvosi Kamarával próbálják jóváhagyatni a törvénytervezetet. Ha valakinek nem érdeke a jelenlegi helyzeten változtatni, az épp a Kamara. A szülészorvosok marketingdumája a következő: a háborítatlan szülésre vágyók fanatizált emberek (figyeljük meg: nem egyszerűen fanatikusak, hanem olyanok, akiket "valaki" megvezetett), szüléslevezetés orvosi eszközök nélkül (melyek végén persze ott az orvos) az ördögtől való kísérletezés.

Geréb Ágnesnek sikerült az, amit sohasem akart: innentől minden nőre ferde szemmel néznek majd, aki háborítatlan szülésre vágyik, mert ez egyet jelent azzal, hogy "a céda, nézd már, képes kockára tenni a gyereke életét!"

Geréb Ágnessel együtt akkor most húzzuk le a klotyón az összes természetes szülést pártoló hírességet, kezdve Hajós Andrástól egészen Ranschburg Jenőig.

Jó, ha tudjuk: minden országban boszorkányperekkel indult meg a szülés "liberalizálása". Kitartás, talán az új kormány új minisztériumában új emberek lesznek majd, több ésszel és több empátiával.

75 komment · 1 trackback

Címkék: hajós andrás magyar orvosi kamara geréb ágnes ranschburg jenő egészségügyi minisztérium f. várkonyi zsuzsa

A bejegyzés trackback címe:

https://szulunkosztcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr182067834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szüljünk otthon... vagy Angliában? 2010.06.11. 14:07:31

Ma reggel jónéhány blogon jött szembe a téma, hogy jó-e otthon, a lakásban szülni, szabad-e egyáltalán, vagy mindazok, akik kórházon kívül akarnak szülni, azok mindenképp valami istennővalláskomplexusosak (Worluknak lassan az agyára megy ez). Kinek az ...

Csak beugrottam 2010.06.11. 09:26:51

Részemről támogatom az otthon szülést, ha hozzáteszik ,hogy ha a baba meghal,vagy megsérül akkor a "kedves" anyukát gondatlanságból elkövetett emberöléssel (vagy annak kisérletével) meg kinálják.
"Geréb Ágnessel együtt akkor most húzzuk le a klotyón az összes természetes szülést pártoló hírességet, kezdve Hajós Andrástól egészen Ranschburg Jenőig."
Igen ,amig csak arról beszélnek ,hogy micsoda jó dolog otthon szülni és arról elfelejtenek beszélni hogy ez milyen veszélyekkel jár ,addig mehet mind a klotyóba.(Attól ,hogy híres még nem biztos,hogy okos ).

beavereater [AT] 2010.06.11. 09:34:41

"Geréb Ágnessel együtt akkor most húzzuk le a klotyón az összes természetes szülést pártoló hírességet, kezdve Hajós Andrástól egészen Ranschburg Jenőig."

Húzzul is le őket. "Híresség", azaz magyarul celeb. Definíció: olyan médikurva/genya aki mindenbe beleszól, pedig baromira nem ért hozzá.

Egyébként az idézetben szereplő Ranschburg Jenő pont nem ilyen, nem is célszerű "híresség"-nek aposztrofálni. Az, hogy pártolja a természetes szülést, nem jelenti azt, hogy az otthonszülést is pártolja.

Egyébként az ötlet jó: lehessen otthon szülni ("évezredek óta így szokás"), de akkor minden "évezredek óta így szokás" következményével együtt: gond esetén gyerek és/vagy anyuka meghal. Ha anyuka túlél, akkor meg irány a bíróság. Az orvosokat meg ne csesztessék a félresikerült otthon szülések befejezésével. Valamit valamiért.

zfor 2010.06.11. 09:44:09

Azért az otthon szülés és a szülésznő által kórházban vezetett szülés közt van egy csepp különbség.

Ha otthon akad el a baba, akkor az min. 30 perc, hogy orvoshoz jusson. Kórházban ugyanez max. 5 perc. 25 perc különbség életről és halálról dönthet.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.11. 10:24:41

"Geréb Ágnessel együtt akkor most húzzuk le a klotyón az összes természetes szülést pártoló hírességet, kezdve Hajós Andrástól egészen Ranschburg Jenőig."
Egyik-másik celebet ettől függetlenül le kéne húzni. Viszont attól, hogy valaki celeb, nem biztos, hogy ért a szülészethez. A TV-det bíznád-e Hajós Andrásra?

girasole 2010.06.11. 10:26:08

Senki nem akar senkit rábeszélni az otthonszülésre, amit igazán háborítatlan szülésnek hívunk mi, akik otthon szültünk. Semmi nem tiltja az otthonszülést, a nőnek alkotmányos joga otthon szülni, csak ezt a jogot szeretnénk gyakorolni, ha már demokráciának nevezett valamiben élünk. Mindenki ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát! Ez a legfontosabb!

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.11. 10:37:32

Aki még mindig nem értené: a poszt nem az otthonszülést támogatja (mint ahogy a hírességek sem), hanem azt, hogy reális, minden nőnek felajánlott alternatíva legyen minden magyar kórházban a háborítatlan szülés lehetősége. Ugyanis ma csak kevés kórház tiszteli ennyire a nőket. Tudom, ez a pasiknak nem számít, azért ilyen agresszívek ebben a témában, de higgyétek el, hogy a nőknek nem mindegy, hogy milyen beavatkozásokat kell sokszor teljesen feleslegesen elviselniük. Ettől még a baba teljesen biztonságosan a világra jöhet.

beavereater [AT] 2010.06.11. 10:38:54

@girasole: "nőnek alkotmányos joga otthon szülni, csak ezt a jogot szeretnénk gyakorolni"

Helyes. Aztán ha ezzel a jogoddal élve tragédiát okozol a gyerekednek, akkor vállald érte a felelősséget (ami adott esetben kóter is lehet). Ja, és utána ne próbáld rákenni másra a dolgot (mentősök, kórházi személyzet.) Így is tetszik a dolog?

beavereater [AT] 2010.06.11. 10:45:48

@Tündér a varázspálcával: "a poszt nem az otthonszülést támogatja (mint ahogy a hírességek sem), hanem azt, hogy reális, minden nőnek felajánlott alternatíva legyen minden magyar kórházban a háborítatlan szülés lehetősége"

A posztból ez teljesen egyértelműen nem derül ki. A háborítatlan szüléssel természetesen semmi gond, az elmúlt lassan tíz évben errefelé megy itthon is a világ.

nothing.at.all (törölt) 2010.06.11. 10:49:38

én nem értem ezt az egész vitát.
miért kéne otthon szülni? miért adna valaki akár csak 0,01%-nyi esélyt, hogy emiatt legyen baj a gyerekével? szerintem nem a nő joga eldönteni, hogy akarja-e megnyomorítani a gyerekét vagy sem. ez ugyanolyan, mint az oltás.
miért nem azért kardoskodnak egyesek, hogy alakítsanak ki nyugodt, otthoni hangulatú szülőszobákat a kórházakban és csak bába legyen ott a szülésnél, de ha baj van, a szomszéd szobában meg ott a kórház az orvossal meg műtővel?

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.11. 10:50:08

@Dr. Morcz: És kórházi szülésznőre, orvos nélkül, rábízhatom?

chabba (törölt) 2010.06.11. 10:53:57

@girasole: nem, a nőnek nincs alkotmányos joga otthon szülni. Sehol nem szerepel az Alkotmányban ilyesmi.

Az otthon szülő nők csak KIhasználnak egy törvényi lyukat az ezoterikus baromságaik érdekében. Jogi értelemben ugyanis onnantől minősül embernek a gyerek, hogy élve megszületett. Ergo ha meghal a gyerek a születés közben, akkor jogi értelemben nem is jött világra ember, "pusztán csak" egy sikertelen szülésről van szó. Így a nő nem vonható felelősségre kiskorú veszélyeztetéséért vagy gondatlan emberölésért, hiszen ahhoz jogi értelemben kellene egy kiskorú vagy egy ember. Emellett a gyereknek nincsenek jogai, hiszen ő a megszületésig nem ember jogi értelemben, úgyhogy az otthonszülő anyukák nyugodtan szarnak a gyerekre.

Egyébként hiába van a ez a lyuk a törvényekben, van, ami tiltja az otthonszülést: a józan ész és a gyermekért való erkölcsi felelősség. Emellett erkölcsi értelemben igenis vannak jogai a megszületés előtt álló gyereknek is, joga van az élethez és ahhoz, hogy ne nyomorékként élje le az életét, ha egy könnyen megoldható komplikáció adódna. És ezek az erkölcsi jogok erősebbek, mint az anyának a törvényi értelemben is létező önrendelkezési joga.

Csak beugrottam 2010.06.11. 11:11:30

@girasole: Az lehet ,hogy semmi nem tiltja,viszont a gyerek jogait erősen védi az Alkotmány.
Gratulálni tudok ahoz ,hogy a saját kis kényelmed érdekében kockára teszed a gyereked életét.
A sok otthon "szülőnek" meg üzenem ,hogy gondolja végig a dolgot és előre tisztázza,hogy hogyan dolgozza fel azt az esetet amikor az orvos közli vele ,hogy a korházas szülés esetén boldog család lenne ,de így csak temetkezési válalkozót tud ajánlani.

girasole 2010.06.11. 11:16:16

@chabba: én nem ezoterikus vagyok, hanem Római Katolikus
A gyermekem engem választott édesanyjának, nem téged, nem mást. Azért választott engem, mert rám van szüksége. Engem választott minden tulajdonságommal együtt. Otthon született az összes felmenőm, a szüleim, és előttük mindenki. Egyikük sem nyomorék, egészséges, szeretetreméltó emberek.
Tudod mi a nyomorék, amikor vákummal kiszívják azt a magzatot, akinek már mindene kifejlődött és kidobják... a "szemétbe"...

nyalógép 2010.06.11. 11:23:49

Igen igaza van a cikkírónak, a szüléshez megfelelő előkészítés után valóban elég lenne egy szülésznő jelenléte is, de nem otthon, hanem kórházban, ahol rövid időn belül rendelkezésre állnak azok a dolgok, amik az esetleges komplikációk elhárításához szükségesek.

Csak beugrottam 2010.06.11. 11:30:36

@girasole: Csak megjegyezném ,hogy nagyapáink korában és mégkorábban egy "kissé" többen haltak bele a szülésbe.
Mind mama mind baba.
De érdekes vagy Te a magzat megölését elitéled de a kifejlett gyerek szándékos veszélyeztetését nem.Nem érzel itt egy kis ellentmondást?

Scarlettohara · http://alfaromeo.freeblog.hu 2010.06.11. 11:35:32

Ha a piedesztálra emelt, biztonságosnak tartott kórházi körülmények között, ahol kettő percre van a műtő és rendelkezésre áll a részecskegyorsítótól elkezdve minden, nem lenne sem halvaszületés, és nem születne oxigényhiányos baba (Dévény Anna sztem tudna mesélni), akkor megérteném a tiltakozást. És a kórházi orvosokat soha nem marasztalják el és nem is róluk szól a híradó...

varvizib 2010.06.11. 11:35:40

Szerintem legyen meg továbbra is az otthonszülés lehetősége, de azzal a kitétellel, hogy ne bába-asszonyok, hanem rendes orvosok közreműködjenek a szülésnél, akik komplikáció esetén is fel tudnak lépni.

Persze ez nyilván nem kevés pénzbe kerülne így, de legalább nem azok választanák az otthonszülést, akik pusztán pénzt akarnak megtakarítani, hanem azok, akik tényleg úgy gondolják, hogy ez a természetesebb út a baba érdeke is.

Valamint azt is meg kellene oldani, hogy a kórházakban is legyen lehetőség - plusz pénzért - a "háborítatlan" szülésre. Talán ez lenne a legoptimálisabb megoldás a legtöbb ember számára, aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel.

Ha nincs hálapénz, akkor a normál szülés vagy legyen ingyenes (de akkor ne is fogadjon el orvos pénzt érte), vagy mondjanak egy megfizethető árat (erről viszont számlát is kell adniuk). A háborítatlan szülés esetén a normálhoz képesti hozzáadott értéket kellene pluszban megfizetni a szolgáltatást igénybe vevőnek, de azt teljes áron. Szerintem így lenne korrekt.

Cpt. Flint 2010.06.11. 11:42:27

Akik annyira felelősségre akarják vonni az otthonszülő anyákat, azok meséljék már el, hogy hány felelősségre vont kórházi orvossal találkoztak már? És ha elvisszük a kórházba a szülést, és ott minden beavatkozás előtt megkérdezik a szülő nőtől, hogy "engedélyezi ezt a beavatkozást?", és mindig azt válaszolja, hogy igen, és a végén meghal a gyerek, akkor is jöhet a börtön anyucinak? Hiszen ő a felelős, ő engedte...
Gondolkozzatok már, ha nehezetekre is esik. Azért aközött, hogy nem lehet kórházban szülni, meg hogy kötelező ott szülni, van még néhány lépcsőfok.

Cpt. Flint 2010.06.11. 11:47:56

@varvizib: miért nem alap a háborítatlan szülés, miért plusz szolgáltatás?
te mit szólnál, ha a vakbélműtétedet közös műtőben csinálnák (és az orvos ingázna a műtöttek között), és csak plusz pénzért lennének hajlandók téged külön műteni? Ez is olcsóbb lenen a kórháznak, nyilván. Ha a szülés ilyen veszélyes műtét (mint ahogy be akarják állítani), akkor eközben miért veszik mégis ilyen félvállról? Hogy kezdhetik el orvos nélkül? Hogy ingázhat az orvos több páciens között? Hogy lehet ilyen messze nem higiénikus és zavartalan körülmények között végezni? Stb.

nothing.at.all (törölt) 2010.06.11. 11:54:28

@Cpt. Flint:
akkor a vakbeledet is magadnak veszed ki, mert az orvost úgyse vonnák felelősségre, ha közben meghalsz?

Cpt. Flint 2010.06.11. 11:54:33

@Csak beugrottam: "Csak megjegyezném ,hogy nagyapáink korában és mégkorábban egy "kissé" többen haltak bele a szülésbe.
Mind mama mind baba"
Aha. A kórházakban is, bizony. És azért az okokat is meg kellene ám nézni. Higiénés körülmények, egyéb betegségek (TBC, szifilisz és társaik népbetegség volta), alultápláltság, képzetlen falusi bába, vagy a segítő teljes hiánya, házi módszerekkel korábban elhajtani próbált gyerekek...
Egy csomó olyan ok, ami ma nem áll fenn. És egyébként, írjál már pontos adatokat, légyszi. Én nagyon kíváncsi lennék, különösen a mai kórházi csecsemőhalálok pontos számára és okaira... Szerintem nehéz dolgod lesz.

Csak beugrottam 2010.06.11. 11:54:55

@Cpt. Flint: Igen ,felőségre szeretném vonni az összes otthonszülőt azért mert szándékosan rontja a gyerek túlélési esélyeit.Valami homályos,tudományosan nem bizonyitott elmélet alapján.
Szerintem csak a kis kényelmét akarja a gyerek életesélyeinek a rovására biztosítani.
Természetesen a korházakban is történek szomorú esetek,de akkor is nagyobb a gyerek esélye egy jól felszerelt kórházban mint egy csoffadt kanapén.
"végén meghal a gyerek, akkor is jöhet a börtön anyucinak? Hiszen ő a felelős, ő engedte..."
Ezt meg ne keverd ide mert itt jelen volt a megfelelő személyzet és felszerelés és ennek ellenére történt baj,míg ahol a kanapé az összes felszerelés ott igen is a "kedves" szülő a felelős a gyermek elégtelen ellátásáért.

Cpt. Flint 2010.06.11. 11:56:53

@nothing.at.all: A szülés NEM BETEGSÉG. Hiába sikerült az orvosoknak a magyar nép jó részével ezt már elfogadtatnia.
A vakbélgyulladás egy kóros, káros folyamat. A terhesség és a szülés meg nem. A fogváltásodat is fogorvossal intézted? (Tudom, már ebbe is egyre jobban belefolynak a fogdokik is.)

Cpt. Flint 2010.06.11. 12:02:18

@Csak beugrottam: Jog szerint MINDIG a szülő a felelős a gyerekéért.
Nem ront semmiféle esélyt egy normális, szabályozott otthonszülési gyakorlat (egy normálisan működő országban, persze). Nézzél már utána. Rahedli statisztika van más országokból, hogy NEM nagyobb az otthonszülés halandósága a NORMÁLIS terhességeknél. Senki nem állítja, hogy a veszélyeztetett (na persze ezt azért megint indokolni kell) meg ikerterheseknek meg a koraszüléseknek kell az otthonszülés.
De olyan kevéssé vagy jártas a témában, ha jól látom, hogy felesleges veled vitázni. Zsigerből elítéled és kész.

nothing.at.all (törölt) 2010.06.11. 12:02:43

@Cpt. Flint:
de nem lehet tudni, hogy mikor lép fel komplikáció akár egy normál terhességnél is.
akár 1 gyerek elvesztése is megéri, hogy a hippi anyukák önkifejezhessenek? akkor miért perelték be geréb ágnest, akiknek meghalt a gyereke? az ő választásuk volt.

Scarlettohara · http://alfaromeo.freeblog.hu 2010.06.11. 12:03:50

Ez nem per, hanem boszorkányüldözés.

Csak beugrottam 2010.06.11. 12:05:22

@Cpt. Flint:
Parancsolj :-)
"A csecsemőhalálozás az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben csökkent, 2000-ben meghaladta a 9‰-et, 2007-ben már 6‰ alatt volt, ez az EU átlagánál (4,6‰) jelenleg is magasabb (2. ábra)."
A teljes anyag:
www.nfft.hu/dynamic/20090522_FF_jelentes_paldy.doc

"Ezer megszületett gyermek közül több mint 180 nem érte meg élete első évét. 1999-ben ez az arány 7-8, tehát 180-ról 8-ra csökkent. E szám csökkentésében mind a megelőző, mind a gyógyító orvostudomány jelentős szerepet játszott. A születések túlnyomó többsége még az 1950-es évek elején is házaknál történt, bábaasszony segítségével. A 20. század elején Tauffer Vilmos bizonyította be, hogy a bábák nem megfelelő kiképzése, munkásságuk nem megfelelő ellenőrzése igen jelentős szerepet játszik a csecsemőhalálozásban"

"Ha a gyermek elhalálozott, akkor annak okát a jelentés alapján próbálták megállapítani és így fény derült az esetleges mulasztásokra is. Ez a jelentő rendszer még ma is működik. A Tauffer-féle Szülészeti Rendtartás adatait rendszeresen elemezték, de nem álltak meg a ténymegállapításoknál. Kötelezővé tették a bábák minősítését, emelték a bábaképzés idejét, gondoskodtak rendszeres továbbképzésükről."

Teljes anyag :
mek.niif.hu/02100/02185/html/986.html

Csak beugrottam 2010.06.11. 12:07:37

@Cpt. Flint: Gondoltam ,hogy érvelni nem tudsz ezért lehülyézel :-)

Igen minden szülőt elitélek aki a gyerekét kockáztatja.
Ennyi.

Csak beugrottam 2010.06.11. 12:14:00

@Cpt. Flint: Figyu a te érvelésed alapján én most két kis sírt ápolnék .
Mind a két gyerekem normális terhesség után rendesen elindult a születés felé és KÖZBEN illetve rögtön UTÁNA fellépő komplikációk miatt azonnali beavatkozás kellett amire egy csoffadt kanapén egy bábával nem sok esély lett volna.Ajánlom minden felelőtlen szülő figyelmébe.

Cpt. Flint 2010.06.11. 12:15:45

@Csak beugrottam:
Ez neked pontos és részletes adatok, okokkal?
Én nem hülyéztelek le. De magad is elismered, hogy észérvek nélkül ítélkezel. Hány gyereked van?

Csak beugrottam 2010.06.11. 12:20:46

@Cpt. Flint: Sajnálom ,hogy neked nem érv az ,hogy megadd a gyereknek a túlélési esélyt.

pabraca 2010.06.11. 12:20:48

@ Cpt. Flint: a hangnemed szerintem nem ehhez a beszélgetéshez való... Az egy dolog, hogy neked mi a meggyőződésed, és ez remek fórum arra, hogy ennek hangot adj, de ne ítéld el azt, aki nem ért veled egyet. Mindemellett örülök, hogy a gyerekeid "háborítatlan körülmények között" születtek, és egészségesek.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.11. 12:21:19

@Csak beugrottam: Figyu, értelek, én sem hiszem, hogy az otthonszülés bármilyen körülmények között biztonságos. DE: mivel a kórházaink szeretik időre megszülettetni a babákat, lehet, hogy nálatok maguk az orvosok okozták a problémát. Tudom, sokan unják már, hogy ezen lovagolok, de sok orvosnak természetes, hogy a vajúdónál burkot repeszt, vagy oxytocint ad, ha szerinte a szülés nem halad úgy, ahogy az orvosi könyvekben meg van írva. Ez pedig kóros folyamattá teszi az egyébként normális szülést. Valószínűleg én is így jártam volna, ha nem találok rá egy bababarát kórházra, és egy haladó szellemű szülésznőre.

Cpt. Flint 2010.06.11. 12:22:19

@nothing.at.all: éljél kórházban, különben sokkal nagyobb az esélyed, hogy meghalsz. autót is csak kórházban vezess. és a gyerekeidet még akkor se ültesd be.
azért van ám egy normális kockázati szint, ami simán elfogadható (előtte orvos vizsgál, ugye). és ne felejtsük el, hogy egy normálisan működő mentőszolgálatnál (sürgősségi szülészeti szolgálatnál) a normál terhességekből eredő nagyon minimális komplikációk otthonszülésnél (ami ráadásul továbbra sem lesz uralkodó) is jól kezelhetők.
áruld már el, hogy más országokban miért működik, miért nem tekintik ördögtől való dolognak? 40 év alatt a szocialista egészségügy belénk sulykolta ezeket az ostoba paternalista viselkedésmintákat.

Cpt. Flint 2010.06.11. 12:28:26

@pabraca: már megbocsáss, de miről beszélsz? itt egy csomóan észérvek nélkül, zsigerből utasítanak el valamit. aki a másik oldalról bármilyen minimálisan is megengedően beszél, az "nem ad esélyt a gyerekeinek az életre" meg hasonlók. hol ítéltem én el bárkit is? azt tényleg nem komálom, hogy ismeretek nélkül vagdalkozik valaki, de még eddig nem hülyéztem le senkit, úgyhogy milyen hangnemről beszélünk?

Csak beugrottam 2010.06.11. 12:28:29

@Tündér a varázspálcával: Nézd ,mint irtam teljesen normálisan mentek a dolgok, a doki már csak akkor kapcsolódott be amikor észlelték a problémát.
Úgyhogy szerintem nem ő okozta a bajokat.

Csak beugrottam 2010.06.11. 12:30:22

@Cpt. Flint: Ó szent igazság hirnöke oszd meg velünk azt a szent tudást amit számonkérsz rajtunk,szegény halandókon :-))))

Csak beugrottam 2010.06.11. 12:35:19

@Cpt. Flint: Gondolom te a önkéntes alapon a Tajgetosz-t is elfogadhatónak tartod,végül is ott is meghalnak néhányan (akik élhetnének).

Cpt. Flint 2010.06.11. 12:44:48

@Csak beugrottam: ha meg akarod adni a gyereknek a túlélési esélyt minden téren, akkor üvegbura alatt kell tartanod (és még akkor is...)
minden pillanatban döntéseket hozol, amelyek bármelyike később végzetesnek bizonyulhat. ennek a kockázatával az emberek többsége megtanul együtt élni. az otthonszülésnek megfelelő körülmények között gyakorlatilag nem nagyobb a kockázata, mint a kórházinak. ezzel szemben egy csomó szempontból előnyösebb a társadalomnak és az egyénnek is. meg kell adni a lehetőséget _szabályozott körülmények között_, hogy ez is választható legyen.
a felelősséget szülőként akkor sem háríthatod el magadtól, ha kórházba mész szülni. ha ott hal meg a gyereked, érzelmileg megpróbálhatod áttolni a szülésznőre, orvosra, kórházra, de intelligensebb embernél ez az önbecsapás nem működik. akkor azon kezd el rágódni, hogy vajon jó kórházat választott? jó orvost? az orvos mindent jól csinált? és ha szóltam volna? és ha ezt nem engedem? és ha hamarabb jövök be? és ha...
és bizony, említették itt, hogy a magyarországi szülészeti gyakorlat meglehetősen elmaradott; pénz- és kényelemcentrikus (mármint a szülészorvos és a kórházi személyzet pénze és kényelme tekintetében). gyorsított szülések ("szülesztések"), programozott császárok. vajon az annyira védett, gyakorlatilag 100%-os kórházi (húdejólfelszerelt) szülések ellenére miért magasabb a csecsemőhalandóság Mo-on az EU-s átlagnál?
a születés utáni (szülési v. a kórházi metódus miatt szerzett) problémákról ne is beszéljünk.

Cpt. Flint 2010.06.11. 12:46:04

@Tündér a varázspálcával: "Figyu, értelek, én sem hiszem, hogy az otthonszülés bármilyen körülmények között biztonságos."
Ez nem hit kérdése. Egyszerűen csak utána kellene nézni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.11. 12:46:18

"kezdve Hajós Andrástól egészen Ranschburg Jenőig."

férfiakra hivatkozni a szülés tárgykörében - nem túl átgondolt.

Cpt. Flint 2010.06.11. 12:52:48

@Csak beugrottam: méghogy az én hangnemem...
angolul tudsz? nézz utána. Kanada, Hollandia, stb. nem tárolok ilyesmit a gépemen, nem vagyok felkent papja az otthonszülésnek, nem akarok téríteni. a tudatlanság és a zsigeri elutasítás bosszant. akik most kellő ismeretek nélkül en bloc elutasítják az otthonszülés lehetőségét, semmivel sem jobbak, mint Semmelweis ellenfelei voltak anno.

Dekatlon 2010.06.11. 12:53:53

Férfi vagyok, végig segítettem a fiam születésénél, kórházban.
Nem támogatom az otthonszülést, mert felesleges kockázat.
De az oxytocin, epidurális érzéstelenítő, és gátátvágás mentes, úgymond természetes szülés híve vagyok.
Jó lenne, ha ilyen technikákhoz csak indokolt esetben fordulnának, nem futószallagon, ha kell, ha nem.

Csak beugrottam 2010.06.11. 12:56:12

@Cpt. Flint: "az otthonszülésnek megfelelő körülmények között gyakorlatilag nem nagyobb a kockázata, mint a kórházinak. ezzel szemben egy csomó szempontból előnyösebb a társadalomnak és az egyénnek is. meg kell adni a lehetőséget _szabályozott körülmények között_, hogy ez is választható legyen.
"
Erre ha hoznál adatot nagyon megköszönném.

"a felelősséget szülőként akkor sem háríthatod el magadtól, ha kórházba mész szülni. "
Aha, csak kezded megérteni ,hogy ennek a felelőségnek az is része ,hogy a lehető legjobb túlélési esélyt biztosítsd a gyereknek.
"100%-os kórházi (húdejólfelszerelt) szülések ellenére miért magasabb a csecsemőhalandóság Mo-on az EU-s átlagnál?
"
Gondoltam ,hogy nem olvastad el amit belinkeltem, mert akkor tudnád ,hogy amig a bábák "müködtek" addik 1000-ből 180 halt meg,a mai adat a korházakkal 1999-s adat 1000-ből 8. Magasabb az EU-nál ,de 172 élettel több mint a bábás verzió.

Véleményem szerint a bába csak arra jó ,hogy a kedves szülő a felelőséget elhárítsa magáról azért mert megvonta a gyerekétől az orvosi ellátást.Ha a korházban történik a szomorú eset akkor legalább abból a szempontból nyugodt a lelkiismeretem ,hogy minden lehetőséget megadtam a gyereknek, azt ,hogy az orvos hibázott-e majd eldönti a rendőrség.

Mamma.. 2010.06.11. 13:02:17

Csak annyit jeleznék,hogy az otthonszülést választók zöme nem hippi(én sem),és nem a maga kényelme miatt választja azt,hogy nem megy a kórók házába,ha nincs kórja.Ezenkívül sokkal több infót gyűjt be,gondosabban körüljárja a dolgot.Ezt is tapasztalatból tudom.Sok kórház szülésfelkészítőjén is,és Geréb Ágiékén is részt vettem.Engem pont az eü.nek nevezett rendszer terelt odáig,(minden kérdést,komplikációt körbejárva,hogy így döntsek.Főleg az újszülött fogadás címén zajló protokoll borzaszt el.

girasole 2010.06.11. 13:10:46

@Csak beugrottam: ma a bábaképzés 4 év, tehát felkészültek a bábák. Régen alapvetően abba haltak bele, hogy nem olyanok voltak a higiénés körülmények, mint most, nem volt fertőtlenítőszer, rosszabb volt az emberek egészségi állapota.
Ma többezer magzat abba hal bele, hogy elabortálják...higiénikus műtőben...

Mamma.. 2010.06.11. 13:14:39

Nem vagyok felelőtlen,sőt a férjem sem az.Megfontolt ember.És azon el gondolkodhat mindenki,hogy mi kell ahhoz,hogy valaki többedik gyermekénél,már nem választja a "bevált"-nak tűnő utat,hanem újat keres.Nem spórolásból,nem felelőtlenségből.Sőt ennél tudatosabb,és felelősebb nem voltam eddigi várandóságaimnál,és szüléseimnél,mint most.
Csak a lehetőséget szeretnénk.Legálisan.Élni azzal amit a demokrácia biztosít.De ez nem kötelező.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.11. 13:19:20

Az én gyerekem nem az otthoni kanapén fog megszüketni hanem a kórházban az tuti.

A sima eseménytelen terhességnél is bármikor történhet gubanc.
A szülés pedig veszélyes üzem akárki akármit mond.

Hogy mennyire történhet gubanc, arra élő példa az egyik haverék esete.
Totál eseménytelen terhesség semmi komplikáció minden érték normális, a szülás előtt kb 2 héttel sutty meghalt a gyerek az anyában.
Pedig ugye egy terhesség az sima ügy, mégis bekötvezett a tragédia.
Szerintem a szülés meg elég összetett dolog ahhoz hogy menet közben egy amúgy normális terhességnél is összejöjjön valami gubanc.

Amit a beugrós kolléga írt:
Igen régen is szültek otthon, 1000 ből 180 a temetőben kötött ki.
Ez azt jelenti hogy 820 esetben nem volt semmi gond.
Csakhogy a kórház azért jó ha az ember úgy gondolja hogy lehet ő nem a 820 -ba fog tartozni hanem a másik halmazba.

mireina 2010.06.11. 13:19:57

@Csak beugrottam: 100%-ban egyetértek az első hozzászólásoddal. Unom már én is, hogy az emberek elhárítják magukról a felelősséget és nem képesek az öngondoskodásra és az önálló gondolkodásra.
Annyival javasolnám kiegészíteni, amit mondtál, hogy ha az anya normális lefolyású terhesség után, veszélyességi tényezők hiányában kórházba megy, és ott a babának a kórházban a szülés alatt, vagy a "kötelező" néhány napos otttartózkodás folyamán bármi baja lesz, akkor az illető anyukát szigorúan vonják felelősségre.
Tudhatta, milyen a kórház, tudhatta, hogy az orvosok jelentős része gyorsít, vág, beavatkozik, tudhatta, hogy a higiéniás viszonyok milyen gyatrák, hogy nincs mindenhol 24 órában gyerekorvos, sőt, PIC sem.
Ha esetleg a saját kényelme miatt magánkórházban (Telki, Róbert) szül, és ott PIC ill. egyéb más hiányosságok miatt szintén a Cserny-t kell hívni, akkor is vonják felelősségre!
Majd megtanulja az a bamba, vuduban, fétisekben, kórházakban és orvosokban vakon bízó asszonynép, hogy felelősséggel tartozik magáért és a gyerekéért egyaránt!

JarJarJóska 2010.06.11. 13:24:07

Üdv!

Bár férfi vagyok, így sok közöm nincs hozzá úgymond - hiszen ez tipikusan csak a nők élhetik meg, róluk szól - támogatom az otthon szülést. Támogatom, ha az anya, gyermekem anyja, így dönt. Hiszen róla szól, neki kell elviselnie azt, ha bármilyen környezetben a gyereknek baja esne. Aki otthon szül és a gyermeke nem éli túl, annak elég nagy fájdalom, hogy ez történt. Ahogy korábban írták, ez kórházban is megtörténhet.
A felelősség a döntéséért azt illeti, aki azt meghozta, s ez nem csak a szülésre vonatkozik. Lehet persze beszélni arról, hogy a "gyerekével takarózik", de a döntést s ezzel a felelősséget sem lehet elvenni. Ahogy írták, a kórházban is mindenféle beleegyező nyilatkozatot alá kell írni, vagyis a különbség csak annyi, hogy a felelősség előre "lepapírozott" és többfelé oszlik - de persze épp a szülő aláírása miatt nincs erről szó - illetve pedig lehet kire mutogatni: "Lám, mi megmondtuk, hiszen itt (a kórházban) minden rendelkezésedre áll". Állt volna, teszem hozzá, hiszen nem lehet tudni, hogyan alakulnak a dolgok. Az sem biztos, hogy kórházban túléli, hiszen ott is felmerülhet olyan véletlen, előre nem számolt körülmény, ami az újszülött halálával végződik, esetleg még akkor is, ha 40-50 percig küzdenek érte.
Összességében a "középút" a legelfogadhatóbb: az otthonszülés "több ezeréves" tapasztalatát az optimális körülmények biztosításának tapasztalatával ötvözni.

mireina 2010.06.11. 13:24:52

@prostatikus vogon jeltz: sajnálom nagyon a barátodékat, de áruld már el, hogyan kapcsolódik ide a sztori?
Ha állandóan monitoron van anyuka az utolsó hónapban, ill. naponta ultrahangozzák, akkor ez a baba esetleg megmenthető lett volna...
Nosza, vezessük már be ezt is! Sőt, javaslom, fektessük be a szülő nőket kórházba az utolsó hónapra, vagy kettőre, vagy háromra, vagy tudod mit, nagyvonalú leszek, már a gyereket is ellenőrzött kórházi körülmények között kellene csinálniuk. Értsétek meg, nem lehet mindent megelőzni, ill. sokszor magából a megelőzésre tett kísérletből van a baj.
Nem akarom én sem, hogy szüljön mindenki otthon, de szüljön igenis mindenki ott, ahol szeretne és ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát. Ha kórházban, akkor ott, ha otthon vagy születésházban/szülőotthonban, akkor meg ott.

Cpt. Flint 2010.06.11. 13:32:29

@Csak beugrottam:
www.quag.de/content/english.htm
www.harmonet.hu/psziche/4301-otthonszules-itthon-es-kulfoldon.html
portal.szuleteshete.hu/Otthonszules-Magyarorszagon/Megjegyzesek-az-allasfoglalashoz

"Aha, csak kezded megérteni ,hogy ennek a felelőségnek az is része ,hogy a lehető legjobb túlélési esélyt biztosítsd a gyereknek." Te viszont nem kezded megérteni, hogy a felelősséget nem háríthatod másra.

"Gondoltam ,hogy nem olvastad el amit belinkeltem, mert akkor tudnád ,hogy amig a bábák "müködtek" addik 1000-ből 180 halt meg,a mai adat a korházakkal 1999-s adat 1000-ből 8. Magasabb az EU-nál ,de 172 élettel több mint a bábás verzió."
Elolvastam, az szépirodalom. Te viszont nem olvastad el, amit én írtam, azaz hogy az nem elsősorban a bábák miatt volt, hanem mert az életkörülmények baromira megváltoztak azóta. És amúgy is irreleváns, mert nem arról beszéltem. Mi az oka, kérdem még egyszer, hogy Mo-on a 100%-os kórházi szülések ellenére magasabb a csecsemőhalandóság, mint az otthonszülést engedő európai országokban?

"Véleményem szerint a bába csak arra jó ,hogy a kedves szülő a felelőséget elhárítsa magáról azért mert megvonta a gyerekétől az orvosi ellátást.Ha a korházban történik a szomorú eset akkor legalább abból a szempontból nyugodt a lelkiismeretem ,hogy minden lehetőséget megadtam a gyereknek, azt ,hogy az orvos hibázott-e majd eldönti a rendőrség."
Erről beszéltem. A felelősséget _nem háríthatod el_. Aki az orvossal-kórházzal megnyugtatja magát és azt hiszi, elég ennyit tennie, na pont az a felelőtlen, nem az, aki _tudatosan_ otthon szül, és előtte mindent alaposan megrág, mindennek utánajár, igyekszik minden körülményt mérlegelni és biztosítani.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.11. 13:37:23

@mireina:
Látom nem érted.
Az otthon szülés azért veszélyes üzem, mert menet közben adódhatnak mindenféle komplikációk és ilyenkor bizony nem hátrány ha egy kórházban vagy és nem a pokróccal letakart kanapén.
Ugyanakkor SOHA nem tudhatod hogy lesznek-e komplikációk max bízhatsz benne.
A példa annyiban vonatkozik ide hogy mindenféle trauma (szülés) is adódhatnak gondok egy tök normális terhesség esetében.
A szülés ugyanakkor az anyát és a gyermeket egyaránt erősen igénybevevő esemény, ilyenkor meg simán bekövetkezhet akármi.
Ahogy a statisztika mutatja 1000 ből 800 esetben nincs gond, de ha te mégiscsak abba 200 ba esel akkor nem hátrány hogy egy kórházban vagy szakmerek között vagy egy kanapén.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.11. 13:41:46

Nos erről az otthon szülős dologról nagyanyám mondása jut az eszembe: Amíg nincs baj addig nincs baj.

Végülis 1000 ből 800 -as simán megszületnek mindenféle gubanc nélkül.
A maradék 200 -meg,.... így járt.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.11. 13:47:50

@Cpt. Flint: Igazad van, rosszul fogalmaztam, köszi, hogy javítottál. A statisztikák ott, ahol tisztán követhetők, mert törvényileg engedélyezett az otthonszülés, állítólag tényleg ezt mutatják, és bár nem láttam, de olvastam Felicitász kanadai példáját, és lenyűgözött. Úgy, abban a formában tényleg biztonságos:
felicitasz.blog.hu/2010/06/07/egeszsegugyi_setak_kanadaban_6_orvos_es_baba_munkatarsak

Magyar körülmények között nem tartom annak, mert óriási a diszkrimináció, ha valami miatt mégis kórházban köt ki az ember. Plusz nem lehet minden otthonban szülni, ha az túl messze van a mentőnek.

A probléma az, ahogy a posztban is írtam, hogy a közbeszédben Geréb Ágnesnek köszönhetően összemosódott a háborítatlan szülés és az otthonszülés fogalma. Ez lejön a kommentekből is. Összemosódott továbbá a bába fogalma Geréb Ágnesével, holott a kórházi szülésznők egyesületét is Bábaszövetségnek hívják, pedig közük sincs az otthonszüléshez.

Véleményem szerint ez az összemosás eredményezte azt, hogy a kórházak nem érzékelik bűnnek azt, hogy a normális szülésben lévő nőnek nem adnak választási jogot a technokrata és a háborítatlan szülés között, valamint azt, hogy az emberek nem tájékozódnak, hanem továbbra is rábízzák magukat a sokszor túlmedikalizált rendszerre.

Úgy gondolom, az otthonszülés a nők 1-2 %-át érintheti, a többségnek az lenne a hasznos, ha előbb a kórházak protokollján változtatnának. Utána és csakis utána jöhet a törvényes otthonszülés, megfelelő szabályozással.

Csak beugrottam 2010.06.11. 13:56:39

Néhány rövid válasz aztán megyek a két gyerköcért akiket a kéznél lévő orvosok és felszerelések mentettek meg.

@JarJarJóska:
Itt mindenki az anya jogaival meg kényelmével van elfoglalva,érdekes modon ,a gyerek szemszögéből csak én nézem a helyzetet?
Nem tartom elfogadhatónak azt ,hogy a kedves szülő miatt meghalhat egy gyerek akit egy rutin dologgal megmenthetnének egy korházban.
Mint irtam az arányokat kellene nézni 1000/180 vagy 1000/8.Nem mindegy.

@mireina:

"Nem akarom én sem, hogy szüljön mindenki otthon, de szüljön igenis mindenki ott, ahol szeretne és ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát."

Megin csak az önzés ékes példája "nekem jó legyen a gyerek meg vagy él vagy nem"
Gratula az ilyen szülőnek .

"100%-ban egyetértek az első hozzászólásoddal. Unom már én is, hogy az emberek elhárítják magukról a felelősséget és nem képesek az öngondoskodásra és az önálló gondolkodásra.
Annyival javasolnám kiegészíteni, amit mondtál, hogy ha az anya normális lefolyású terhesség után, veszélyességi tényezők hiányában kórházba megy, és ott a babának a kórházban a szülés alatt, vagy a "kötelező" néhány napos otttartózkodás folyamán bármi baja lesz, akkor az illető anyukát szigorúan vonják felelősségre."

Nagyon kevered a dolgokat ,azzal ,hogy a korházba szülsz a mai tudásunk szerint mindent megtettél ,hogy biztosítsd gyermeked számára a legjobb ellátást.(Egyébként az Alkotmány is garantálja a gyereknek ezt a jogát)
A legjobb ellátás mellett is történnek szomorú dolgok de nézd meg az arányokat.

@prostatikus vogon jeltz:
1000/180 régi adat a bábákkal 1000/8 az 1999 korházakkal.Remélem értékelni tudod ,hogy 172 NEM haltak meg.
Egy mandula kivételbe is bele lehet halni, de ha nem orvos csinálja akkor inkább úgy fogalmaznék hogy van aki túléli.
@Mamma..:
"Élni azzal amit a demokrácia biztosít.De ez nem kötelező. "
Ezzel az a probléma ,hogy a gyerek is élni szeretne és Ő sajnos nem mondhatja el a véleményét Neked a demokráciáról.
Remélem egészséges lesz és probléma mentes.

Na további jó vitát és egészséges gyerekeket.

@girasole:
"ma a bábaképzés 4 év, tehát felkészültek a bábák. "
Ha úgy gondolod hogy ez egyenértékű az orvosi egyetemmel és tudással ,lelked rajta válaszd a bábát .(Gondolom a kanapén egy gyors császárt is meg tud csinálni ,ha szükséges)

nothing.at.all (törölt) 2010.06.11. 14:03:03

hát aki nagyobb biztonságban érzi magát szülés közben otthon, mint egy kórházban, annak valami nincs rendben a fejében.
nem más ez, mint az önkifejezés egyik önző formája. fontosabb a nőnek, hogy így mutassa ki az elveit és a tiltakozását, mint a saját gyereke biztonsága. ha annyira körültekintő és felelősségteljes lenne, keresne egy megbízható orvost és jó kórházat, nem otthon maradna.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.11. 14:09:53

@Csak beugrottam: Az utolsó mondatodra reagálva, nem kell, hogy egyenértékű legyen vele. A fenti Felicitász bejegyzést fusd át, meg fogod érteni, hogy ez két külön szakma. Még egyszer: a szülés nem műtét. Ha műteni kell, akkor kell orvos, amúgy a bába hatékonyabb szüléskísérő. Itt megtalálod részletesebben, hogy miért gondolom azt, hogy az orvostól lehetetlen dolgot várunk el amikor felfogadjuk a szüléshez:
szulunkosztcsok.blog.hu/2010/05/24/a_szules_orvostudomanyi_paradoxona

Cpt. Flint 2010.06.11. 14:24:50

böngésztem most egy csomót. ny-európában, é-amerikában az _alacsony kockázatú_ terhességekből _tervezett_ otthonszülések esetén _kisebb_ a csecsemőhalandóság, mint nálunk a gyakorlatilag 100 % kórházi. Ezt kellene már végre felfogni. (és kb. 10 %-ot kell szülés közben kórházba vinni.)
és olvastam olyat is, hogy (azoknak, akik nem ragaszkodnak konkrétan az otthonszüléshez, csak legalább az emberi körülményekhez, kórházitól eltérő viszonyokhoz és protokollhoz) ugyan miért nem lehet pl. születésházakat, szülőotthonokat létesítewni közel a kórházhoz, ahol nem lenne probléma ez a "mikor ér oda a mentő" dolog?

Cpt. Flint 2010.06.11. 14:25:46

@nothing.at.all: te se olvasol, csak írsz, mi?

Cpt. Flint 2010.06.11. 14:32:42

@Csak beugrottam: "1000/180 régi adat a bábákkal 1000/8 az 1999 korházakkal.Remélem értékelni tudod ,hogy 172 NEM haltak meg."
A fentebb linkelt oldalakon megtalálhatod, hogy az 1920-as években "túrták ki" az USA-ban a szülészek a bábákat a bizniszből, amikor is a kórházi születési mortalitás négyszerese volt a bábákénak. vagy azt a gyöngyszemet, hogy svédországban a XX. század közepén, mikor bejöttek az antibiotikumok meg a jobb életszínvonal, akkor hirtelen drasztikusan csökkenni kezdett a születési halálozás, pedig továbbra is csak bábák működtek közre a születéseknél.

Cpt. Flint 2010.06.11. 14:47:52

@Tündér a varázspálcával: "Véleményem szerint ez az összemosás eredményezte azt, hogy a kórházak nem érzékelik bűnnek azt, hogy a normális szülésben lévő nőnek nem adnak választási jogot a technokrata és a háborítatlan szülés között, valamint azt, hogy az emberek nem tájékozódnak, hanem továbbra is rábízzák magukat a sokszor túlmedikalizált rendszerre."
Szerintem meg 40, vagy inkább még több (60-80) év szívós munkája teszi. Ez alatt az idő alatt a magyar egészségügy gyakorlata elérte, hogy az abban dolgozókat egyénileg féljük (miközben intézményesen voltaképp nem becsüljük meg).
Az egészségügy mo-i rendszere abszolút antidemokratikus, súlyos torzulásokkal és szerepzavarokkal terhelt. természetesen rátesz erre, hogy ha az egészségét, életét félti valaki, akkor amúgy is nagyon kiszolgáltatott és bizonytalan.
az emberek többsége egy kórházban még egy takarítónőnek sem merne ellentmondani. nézzük csak meg, micsoda ostoba szabályok, szokások vannak az egészségügyi intézményeinkben. gyűjtsünk össze egy csokorravalót a lekezelőbbnél lekezelőbb, udvariatlan, embertelen viselkedésmintákból, kiírásokból...
aki ebben nőtt fel, az nagyon nehezen tud ettől a mentalitástól szabadulni. bármelyik oldalon.
na és persze miért is lenne személyes ügye egy orvosnak bárki, több száz hasonló beteg után. megy a számára legegyszerűbb, legkényelmesebb, leghatékonyabb irányba és kész. ez pedig a protokollon alapuló, mechanikus, gyorsított "szülesztés".

k trout 2010.06.11. 14:51:38

Sziasztok!

Elolvastam érveket és ellenérveket ebben a témában (nem csak ebben a posztban) és még mindig nem értem:

1. Oké, hogy valaki otthon akar szülni. Az is rendben, hogy szabályozni kéne. Meg kéne adni a feltételeket, stb. Álljon ott a mentő, legyen meg a lehetőség, hogy segítsenek. Ezért lehet petíciókat aláírni, tüntetni, bármi. DE: Addig, amíg ez nincs így, miért vállalja be mégis? HA pontosan tudja, hogy nincsenek meg a feltételek, stb?

2. Miért nem azért pedálozunk, hogy a kórházak ellátása tisztességesebb legyen? Miért az az út a járható, ha nem látsz el rendesen, majd jól szülök egyet otthon? Ha nem adnak el rendes árut a közértben, keresek egy másikat vagy otthon elkezdek malacot tenyészteni?

Cpt. Flint 2010.06.11. 15:14:12

@k trout:
1. Ami nem tilos, azt szabad. Miért ne szülhetne otthon báki, ha nem tilos? Mi az, hogy mónincsenek meg a feltételek? Az tudtommal semelyik otthonszülést engedő országban nem feltétel, hogy álljon ott a mentő a ház előtt. Ja, hogy nálunk képtelenek megteremteni a normális mentőszolgálat és egészségügy feltételeit? Akkor élni sem szabadna itt, nem? Akkor cukorbetegnek v. szívbetegnek sem szabad lennem otthon, csak a kórházban; mert ha baj van, akkor ki visz be?
2. Pl. azért, mert a _társadalomnak_ is olcsóbb lenne, ha a szüléseknek legalább egy részéből nem lenne "kórházi eset" orvossal, kórházi napokkal, nővérekkel, ágyneművel, takarítással, kajával stb. Meg aztán a fertőzések veszélye pl. általában a kórházban nagyobb. Meg aztán nem is mindenki szeret kórházba járni, főleg, ha nem beteg.
A malacos példád egy részről tök jó. Évtizedek óta nem lehet normális füstöltárut kapni a boltokban. Szerinted miért a maszektól veszik annyian a szalonnát, sonkát? És miért töltenek annyian maguknak kolbászt, szalámit? Érdekes, ezeket nem akarja elítéltetni senki, legfeljebb szabályozni, hogy nem valami romlott v. mérgező vackot áruljanak. És az is érdekes, hogy a húsnagyipar ennek ellenére nem nagyon akar változni és nem is megy tönkre.
Persze rossz is a példád, mert a gyerek nem áru.

JarJarJóska 2010.06.11. 15:15:14

@Csak beugrottam:
Üdv!
"Néhány rövid válasz aztán megyek két gyerköcért akiket a kéznél lévő orvosok és felszerelések mentettek meg."
Innentől nálad eldőlt, nyilván, érzelmi szinten kezeled az egész kérdést, mert erősen érintett vagy! :) S ez ebben az esetben számomra természetes is. Hanem érzelmi alapon viszont nem lehet vitatkozni, illetve érvelni. Saját erős tapasztalatod alapján érvelsz az otthon szülés ellen, jól lehet, az én gyerekem nem feltétlen kerül olyan helyzetbe, amikor a felszerelések hiánya az életét érinti. Persze az én álláspontom erősen teoretikus, mivel nem én fogok szülni és ennek helyét és módját gyermekem anyjára bízom. Az ő döntését, bármi legyen is, támogatom tehetségem és erőm szerint.

k trout 2010.06.11. 16:38:24

@Cpt. Flint:

"Ami nem tilos, azt szabad. Miért ne szülhetne otthon báki, ha nem tilos?"

Úgy látszik, nem megy át, amit mondani szeretnék. Nem mondtam, hogy tilos, azt mondtam, nem biztonságos. Nem adottak a feltételek, amit az otthonszülés pártolók sem tagadnak, hiszen azért harcolnak, hogy meglegyenek. Nem adottak a feltételek, mégis ennek tudatában vállalják be, amit nem értek.

Van a porontyon egy leírás milyen az otthonszülés Holladniában, idéznék:

"Ha otthon kezdődik a szülés, viszont menet közben komplikáció lép fel, akkor rögtön mehet a kórházba, ahová vagy a szülésznő viszi be, vagy mentő.
A kisvárosban, ahol lakunk, 2 kórház is van, kürülbelül 5 perc, míg kijön, és újabb 5, míg bevisz a mentő. Ezalatt elő lehet készíteni a műtőt a segítségre, és persze az ügyeletes szülészorvosnak is szólnak, aki ha nincs épp a kórházban, maximum 15 perc alatt be tud érni."

Szeretném tudni, nálunk adottak-e ezek a körülmények? Nem? Akkor miről beszélünk? Majd, ha adott, akkor tessenek otthon szülni.

"Érdekes, ezeket nem akarja elítéltetni senki, legfeljebb szabályozni,"

Azt viszont elítélik, ha valaki szabályozás nélkül, a megfelelő higiéniai körülmények nélkül otthon mérgezi a családját, nemdebár.

"Persze rossz is a példád, mert a gyerek nem áru."

Most ezt minek? Tényleg ennyinek nézel egy vitapartnert?

k trout 2010.06.11. 16:53:32

@Cpt. Flint: Ja, még 1: kíváncsi lennék, hol nagyobb az otthonszülések arány: Bp-en, ahol, mint már sokan elmondták, van választási lehetőséged több kórház között, és van egy csomó olyan, ahol már az új-régi szemlélet szerint szülnek, kényelmes körülmények között. Vagy esetleg vidéken, ahol tényleg 500 km-re van az 1 lehetséges kórház, és nincs választás?

Valahogy arra a kérdésre, hogy miért nem a kényelmes, ikea bútoros, kádas kórházat választja a T. anyuka, ahol nincs beöntés és burokrepesztés, soha nem kapok választ.

Arra sem, hogy honnan tudja a T. anyuka, hogy van-e szükség adott helyzetben burokrepesztésre vagy sem? Az otthonszülő anyukák többsége úgy viselkedik, mintha legalábbis szülészi diplomával rendelkezne. Én kettőt szültem, de szégyenletes módon fogalmam sincs, hogy adott helyzetben, orvosilag mi a teendő. Valószínűleg ezért nem vagyok orvos, és nem én vezetem le a szüléseket.

azért.sem 2010.06.12. 18:24:01

A fiammal 7 órán keresztül votlam kikötve annak idején, lábaim kengyelben, kezeim kiszíjazva, kézzel tágítás, oxitocin, értelmetlen fájdalmak.
Ordíthattam ahogy akartam, max rámszóltak.
Azóta rengeteg víz elfolyt a Dunán, ilyet ma már nem mernek megengedni maguknak talán.
Azelőtt sosem hallottam az otthonszülésről, Geréb Ágiról.
Amikor viszont szó került arról, hogy újra vállaljunk gyereket, akkor tudtam, hogy mégegyszer nem akarom túlélni semmiképpen, egyszer elég volt. És onnantól fanatikusan kerestem, kutattam, hogyan lehet MÁSKÉNT!
Hiába találtam bábát, ha a kórház kötötte a kezét.
Nincs vidéken lehetőséged!

A kolléganőm most mesélte, hogy Pesttől nem messze kb. 45 km-re lévő kórházban nem engedték felkelni a kismamát (huga volt) 6 órán át a ctg-vel! Miért nem?

Miért nem dönthetek és kaphatok tájékoztatást?

Miért kell ok nélkül a hasamra terpeszkedni?

Nincs ikeás szoba mindenhol!
Sőt vannak helyek, ahol több személyes, függönnyel elválsaztott vajúdószobák vannak!

Megoldást keresnek/várnak az asszonyok!

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2010.06.16. 01:11:48

Geréb Ágnesv ártatlan!!! Ti csak mocskos mainstream hímsoviniszták vagytok!! Alig pár gyereket ölt meg!!

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.16. 16:39:56

@Cpt. Flint: Az adataid nem támasztják alá, amit mondani akarsz. A garantáltan kis kockázatú otthonszüléseket egy másik országban nem lehet összehasonlítani a magyarországi kórházakkal a halálozás alapján. Ui. ha nálunk szinte 100% kórházban szül, akkor abban benne van egy csomó kis kockázatú, ÉS az összes nagy kockázatú is (már ha Geréb Ágnes és társai jól végzik a dolgukat, és nem engedik otthon szülni pl. a téraránytalanság vagy más ok miatt veszélyeztetetteket). Módszertanilag nem lehet egy másik ország (adott esetben jól működő) kis kockázatú otthonszüléseit egy olyan populáció kórházi szüléseivel, ahol rengeteg a terhesség alatt is dohányzó, ismert betegségeit nem kezelő, adott esetben igen alacsony kulturális szinten álló terhes nő.
Akkor már inkább azt kéne megnézni, mennyi volt a Mo-i otthonszülések ismert (bár a helyes kifejezés inkább napvilágra került) halálozási aránya ÉS a magyar kórházi szülések halálozási aránya.

Zivatarfelhő 2010.06.21. 12:17:32

Magyarországon az intézeten kívüli szüléseknél az elmúlt 20 év adatai alapján a csecsemőmortalitás 1 ezrelék.
Kórházban ez a szám 8 ezrelék (bár a statisztika iányosságai miatt ez a szám nem feltétlenül vethető össze az intézeten kívüli adattal, hiszen ezek közül nyilván nem mindegyik tartozik az alacsony kockázatú csoportba.)
Intézeten kívül perinatális anyai halálozás nem történt.

Liliak 2010.07.13. 22:21:45

Nem akarja senki KOTELEZOVE tenni az otthonszulest! Csak azt szeretnek egyesek, hogy VALASZTHATO legyen. S aki otthon akar szulni, az amugy is 1000szer tajekozottabb a temaban, mint aki rabizza magat a korhazra (tisztelet a kivetel).

punkcsaj 2010.10.11. 20:27:42

jaj. mivel itt a hozzászólók egy része kizárólag a doktor urakat tartja kompetens személynek, szeretnék megosztani egy nyilatkozatot, amelyet ORVOSOK tettek.

tunderfonal.blogspot.com/2010/10/orvosok-szabad-es-biztonsagos.html?spref=fb

de mivel azt is látom, hogy többen nem szeretnek elolvasni semmit, amit mások megosztanak, ezért idézek is belőle.
(MÉGEGYSZER: ORVOSOK ÁLLÁSFOGLALÁSA KÖVETKEZIK):

"A nemzetközi szakirodalmi adatok azt bizonyítják, hogy amennyiben a várandósság kis kockázatú, a tervezett, bábával kísért otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a szakorvosi felügyelettel zajló kórházi szülés. A születés körüli halálozás előfordulási gyakoriságában sincs különbség. A kórházban azonban a műszeres beavatkozások és a szövődmények előfordulási gyakorisága statisztikailag jelentősen nagyobb. A szenzációra éhes médiában azonban eltorzított arányban lehet hallani az otthonszülés során kialakult szövődményekről. Ezek nyilvánosság előtti kitárgyalása – szemben a kórházi belső jelentésekkel, amelyek publicitást nem kap(hat)nak – pedig nemcsak etikátlan és jogtalan, de félrevezető is, mert azt a téves benyomást alakítja ki, mintha az otthonszülés során gyakrabban fordulnának elő problémák."
süti beállítások módosítása