HTML

Szülünk, oszt csók!

Mi nők, tudunk szülni. Leginkább magunktól, ha hagynák, hogy mi választhassuk meg a körülményeinket. Nem kell körénk nagy felhajtás. Ha mégis van, akkor könyörtelenül kommentelünk.

Írd meg a történetedet, közzétesszük! szulunkosztcsok@gmail.com Részletek itt!

Friss topikok

  • kolbászoszsömle: @vitek: Összehasonlítják a puertorikói bébisintért a bölcsődével. Nagyszerű! @Balance Of Power: R... (2011.08.02. 21:11) Szülünk, oszt dolgozunk?
  • sosperi: Gerébékről csak annyit, a hit és a hozzáértés kevés, a biztonságos otthonszülés csak szabályozott ... (2011.03.31. 03:02) A hard core szülés
  • Zivatarfelhő: @csutkababa: Nem akartam lesajnálni senkit, csak többet akartam megtudni egy szervezet működéséről... (2010.12.06. 20:17) A kormány szerint a kórházaknak nincs pénzük gátvédelemre
  • St Thomas: Szia! Köszönöm a díjat! Megtisztelő, hogy olvasol engem. Nekem is ki kell gondolnom pár dolgot ez... (2010.11.10. 11:27) Kreatív blogger díj
  • myazs: Bocsánat, kicsit hosszú lett, de egy éve várok rá, hogy "kiírhassam magamból". (2010.10.31. 22:23) Nagy Szülészet Teszt

Legyél a szülőszoba Németh Katicája!

2010.09.10. 21:30 :: Tündér a varázspálcával

Halad a szülésed? Nem?! Van kedved felturbózni egy jó kis burokrepesztéssel?

Nincs is ezzel semmi baj, addig, amíg Te, aki szülsz is belátod, hogy így lesz Nektek a legjobb, és nem csak a környezeted siettet. Szűk környezetemben ugyan az átlagnál több kismama mozog, mégsem ismerek köztük egyet sem, aki addig fagatta volna az orvosát, hogy most tényleg, miért kell már burkot repeszteni, amíg meg nem értette volna a valódi okokat.

A legtöbben meg sem kérdezik, vagy beletörődve elfogadják a homályos magyarázatot. Elnézést kérek most minden orvostól, aki képes érthetően két mondatban egy ilyet megfogalmazni, és meg is teszi kérés nélkül. A szüléstörténeteket olvasva az ilyen normális orvosok vannak kisebbségben. No de mindegy, azért van a szánk, hogy kérdezzünk.

Ezért látom nagy dolognak, hogy a szeptemberi Kismama magazinban (legközelebb már tényleg kérek pénzt tőlük, hogy ennyiszer reklámozom őket, vagy legalább az előfizetésemet meghosszabbíthatnák ingyen) feltették ezt a kérdést egy orvosnak. "Kérhetem-e, hogy nálam ne végezzenek burokrepesztést?" Tessék figyelni, mert a választott doki nem biztos, hogy hagy időt a hezitálásra:

IGEN!!!

Amit minden olvasó tud, aki ezt a blogot látogatja: a burokrepesztés a szülés gyorsítására való. Itt a lényeg, mire figyelj oda, ha ilyen helyzetbe kerülsz:

  1. Ha túl korán végzik, az "jelentősen növeli a császármetszés kockázatát".
  2. Ha visszautasítod, és nem elég hatékonyak a fájásaid, kifáradhat a méhed. (No, mondjuk erre rendes bábák tudnak bevált praktikákat, de nekem speciel a férjem segített: jó sokat csókolóztunk :-) Igen, kispapák, így is lehet segíteni!)
  3. "Ideális, ha a méhszáj 4-5 centire nyitva van", és a 3-4 perces fájások egyértelműen jelzik, hogy megindult a szülés.

Szerintem épp egy ilyen döntésnél múlhat sok minden azon, hogy hogyan éled meg a szülést: képes vagy befelé figyelni, és tudatában vagy annak, hogy kezd fáradni a tested, vagy csüngsz a környezeted minden szaván, és tőlük várod a megoldást a helyzetedre.

Úgy gondolom, a nők egy része a fájdalmak közepette - nem is csoda persze - hajlamos átadni a szülés felelősségét a körülötte állóknak. Ők persze csak találgatnak, mi mehet végbe a szülő nőben, és a burokrepesztéssel úgy érzik, kezükbe vehetik kicsit az események irányítását. Ezért nagyon valószínű, hogy akkor is burkot repesztenek, ha fizikailag még bírná az ember, de önbizalommal már nem. Utóbbi romokban heverése ugyanis látványos.

Úgyhogy az egyik legjobb módja a felkészülésnek, ha tonnaszám öntöd magadba a terhesség alatt a pozitív énképet építő olvasmányokat, filmeket, zenéket, stb.

Kinek mi válik be? Vannak ötletek?

Nekem például most az X Faktor videók jönnek be, nemcsak az, ami most fut a tévében (tévém amúgy sincs), hanem minden, amikor hétköznapi emberek csodát tettek a színpadon.

"Respect, just a little bit" minden nőnek, aki a körülményeket meghazudtolva megfordította a szülés menetét. Tegyél csodát a szülőszobában!

 

3 komment

Címkék: önbizalom kismama magazin burokrepesztés németh katica

A bejegyzés trackback címe:

https://szulunkosztcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr622287222

matusi · http://csoppdodom.freeblog.hu 2010.09.12. 13:42:22

Szia!
Én a kecskeméti szülészeten szeretnék végrehajtani egyfajt csodát kb egy hónapon elül:) Még egy kocka hiáynzik hozzá,nem igazán találom. Ambuláns szülésről arrafelé nemigen hallottak a szülészet dolgozói, ettől függetlenül nőgyógyászom támogatásáról biztosított. Az ügyben a legnehezebb esetnek a gyerekorvosok bizonyulnak inkább számomra. Talán még a házi gyerekorvosunk is, de főleg az újszülött osztály főorvosa. Mindkettőt elég jól "ismerem" lévén három éven belül a harmadik csemetét szülöm a kezeik "alá", de most szeretnék hazajönni a nagy kicsik miatt "gyorsan".
Az, hogy a kórház ne essen el a támogatástól, megoldott. Nagyjából megfogalmaztam fejben mi az, amivel meggyőzöm a gyerekorvosokat, de szükségem lenne egy jogszabályra amire konkrétan hivatkozhatnék, eddig nem sikerült találni. Az önrendelkezési jogra való hivatkozás elég lehet ahhoz, hogy hazajöhessünk babástul?Tudnál segíteni?

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.09.13. 21:46:44

Kedves Matusi!

Ha jól értem, ezt keresed (10.§.4 pont, és 12.§):
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700154.TV

Itt nevezi meg a hivatkozó jogszabályt egy kismama:
velvet.hu/poronty/2007/10/03/szules_egy_nap_alatt/

... és még néhány hasznos link (az ambuláns szülésre keress rá, ha ezen felül még marad kérdésed!)

www.kismamablog.hu/szules/ambulans-szules

www.kismama.hu/babavaras/ambulans_szules/1738/

babafalva.hu/ambulans-szules-haza-mar-a-szules-napjan/

Nagy-nagy csodatevést kívánok Nektek, és megértő orvosokat!

matusi · http://csoppdodom.freeblog.hu 2010.09.13. 22:05:42

Pont ezeket a linkeket olvastam a babafalvásat leszámítva, na meg a jogtárat:) Valamiért a Velvetesből elkerülte a figyelmemet a paragrafusok száma. Nagyon szépen köszönöm!
Azt hiszem menni fog:)
süti beállítások módosítása