HTML

Szülünk, oszt csók!

Mi nők, tudunk szülni. Leginkább magunktól, ha hagynák, hogy mi választhassuk meg a körülményeinket. Nem kell körénk nagy felhajtás. Ha mégis van, akkor könyörtelenül kommentelünk.

Írd meg a történetedet, közzétesszük! szulunkosztcsok@gmail.com Részletek itt!

Friss topikok

  • kolbászoszsömle: @vitek: Összehasonlítják a puertorikói bébisintért a bölcsődével. Nagyszerű! @Balance Of Power: R... (2011.08.02. 21:11) Szülünk, oszt dolgozunk?
  • sosperi: Gerébékről csak annyit, a hit és a hozzáértés kevés, a biztonságos otthonszülés csak szabályozott ... (2011.03.31. 03:02) A hard core szülés
  • Zivatarfelhő: @csutkababa: Nem akartam lesajnálni senkit, csak többet akartam megtudni egy szervezet működéséről... (2010.12.06. 20:17) A kormány szerint a kórházaknak nincs pénzük gátvédelemre
  • St Thomas: Szia! Köszönöm a díjat! Megtisztelő, hogy olvasol engem. Nekem is ki kell gondolnom pár dolgot ez... (2010.11.10. 11:27) Kreatív blogger díj
  • myazs: Bocsánat, kicsit hosszú lett, de egy éve várok rá, hogy "kiírhassam magamból". (2010.10.31. 22:23) Nagy Szülészet Teszt

Technokrata Péterfy: a modern nők Mekkája

2010.06.03. 12:45 :: Tündér a varázspálcával

Tessék kipróbálni, milyen kakilni félülő helyzetben. Sok sikert! A nők joga ebben sérül leginkább a Péterfyben: csak abban a pozícióban szülhetnek, ami az orvosnak kényelmes.

Régóta rebesgetik, hogy a kórház pályázni akar a bababarát címre, mégsem teszi. Sejtem, hogy miért: más „piaci” igényeknek is meg kell felelni. A Péterfyben mintha orvos, mama és baba érdekeit egyformán be akarnák tartani. A végén – az orvosén kívül – mindegyik sérül. A teszten -14 és +14 között +6 pontot elérő kórház a modern nők Mekkája.

A modern nő hamar túl akar lenni a szülésen (akárcsak orvosa), ezért kap burokrepesztést és oxytocint. Nem akar túl sokat szenvedni, ezért kaphat (és az esetek többségében kér is) epidurális érzéstelenítést. A szülés után a babának meg akar adni mindent, amit lehet, testkontaktust, szopizást, kizárólagos anyatejet, és ezt itt, szinte ugyanúgy, mint egy bababarát kórházban, megteheti.

Üröm az örömben, hogy annak idején az ott dolgozó szülésznő elárulta nekem, hogy a rooming-in náluk a szülés másnapjától él. Az első éjszakát csak akkor töltheti velem a baba, ha erről külön nyilatkozik az orvos is, és én is.

Ettől függetlenül, ha mindenképpen eltökéltük, hogy a Péterfyt válasszuk, érdemes keményen megharcolni azért, hogy olyan szülésznőt/orvost fogadjunk, aki komplikációmentes várandósság esetén:

  • hajlandó eltekinteni a burokrepesztéstől és az oxytocintól,
  • tudja, mi az a gátvédelem (és nem az epidurált érti alatta),
  • hajlandó megengedni más pozíciót is a kitolási szakban a félig ülőn kívül.

Mindeközben számolnunk kell  azzal, hogy „kinéznek” minket másságunkért.

Én még ekkor sem érezném magam biztonságban, mert azt várnám el a „stábtól”, hogy menjen szembe a munkahelye belső protokolljával. Ezért kétlem, hogy 100 %-ban meg lehet valósítani a háborítatlan szülést náluk, de szerencsére a hozzájuk forduló anyukáknak ez nem is igénye.

Vagy lehet, hogy szerencsétlenség inkább, hogy ennyi nő van, aki nem bízik eléggé magában?

 

Nem/nincs

 (1 pont)

Ahogy szükséges (0 pont)

Igen/van

 (-1 pont)

1.      Van-e rutin borotválás/beeöntés?

1

 

 

2.      Normális szülésnél kell-e folyamatosan CTG-n lenni?

1

 

 

3.      Alkalmazzák-e rutinszerűen az oxytocin adagolást?

 

 

-1

4.      Alkalmazzák-e rutinszerűen a burokrepesztést?

 

 

-1

5.      Tiltják-e a folyadékbevitelt?

1

 

 

6.      Tiltják-e az evést (pl. szőlőcukor)?

 

 

-1

7.      Tiltják-e a mozgást vajúdás alatt?

1

 

 

8.      Megszabják-e a testhelyzetet a kitolási szakban?

 

 

-1

9.      Első szülésnél van-e rutin gátmetszés?

1

 

 

10.  Elvágják-e azonnal a köldökzsinórt?

1

 

 

11.  Van-e annak akadálya, hogy a baba az első órában a mamájával legyen?

1

 

 

12.  Megfürdetik-e ezelőtt a babát?

1

 

 

13.  Van-e annak akadálya, hogy a gyermekágyas osztályon folyamatosan a mamával legyen a baba?

1

 

 

14.  Van-e annak akadálya, hogy a baba csak az anyukája tejét kapja az első perctől?

1

 

 

Összesen:

6


* A tesztet a kórházban dolgozó szülésznő és orvos tájékoztatása alapján készítettem. Mivel az egyes szülések és a döntést hozó orvosok is különbözőek, ezért a feltüntetett válaszok általánosságban érvényesek. Az ezektől való eltérés egyedi esetekben elképzelhető. A teszt komplikációmentes terhességre és szülésre értendő.

 

2 komment

Címkék: technokrata péterfy oxitocin epidurál szülőnő joga burokrepesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://szulunkosztcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr452053205

Szorsa 2010.06.03. 17:12:54

Szia!

Nagyon jókat írsz, sőt még annál is jobbakat. Még soha nem fogalmaztam meg magamnak ilyen pontosan, hogy miért is szültem otthon mind a 6 fiamat! Persze te sem ezt fogalmaztad meg de valami hasonlót!

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.03. 21:06:50

@Otthonszülni: 6 fiú, te jó ég! Nagyon nagy gratula hozzájuk! Köszönöm a bátorítást! :-)
süti beállítások módosítása